On this day: de laatste dans van een balvirtuoos in Camp Nou

La Liga | Na 24 jaar onder dak bij FC Barcelona betrad oude rot Xavi Hernandez op 23 mei 2015 een laatste keer de heilige grasmat van Camp Nou. Het was de allerlaatste thuismatch van de sierlijke balvirtuoos in Catalaanse loondienst. Het publiek had een indrukwekkend eerbetoon in petto voor één van de grootste monumenten uit de clubgeschiedenis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tegen Deportivo la Coruna kreeg Xavi, jarenlang de dirigent van een gouden Barça-generatie, een royaal afscheid met alle nodige egards. De middenvelder mocht als eerste de grasmat betreden en zag hoe een gigantische tifo ontrold werd op de tribunes. Op de banner prijkte een getekende Xavi, met de boodschap ‘Bedankt Xavi’. De doorwinterde aanvoerder was zichtbaar ontroerd. Kort nadien betrad ook onze landgenoot Thomas Vermaelen diezelfde grasmat: hij mocht in de basis starten.

Messi fleurt het afscheid op

De afscheidswedstrijd van Xavi liep al snel gesmeerd met de openingstreffer van Lionel Messi na vijf minuten. Een kwartier na rust verdubbelde datzelfde godenkind de voorsprong. Daarna lieten de Blaugrana de teugels vieren en kwamen de bezoekers nog terug tot 2-2: een kleine smet op het eerbetoon. Barça had de titel een week voordien al veiliggesteld, en dus was het gelijkspel slechts een voetnoot.

Vijf minuten voor affluiten was het moment van Xavi gekomen: het 35-jarige boegbeeld kreeg een applauswissel en salueerde zichtbaar geëmotioneerd een laatste keer het thuispubliek, dat zijn wonderkind – geboren en getogen in de streek – op een indrukwekkende staande ovatie vergaste.

Even later volgde het absolute orgelpunt: Xavi mocht zijn achtste La Liga-trofee als Barcelona-speler in de lucht hijsen. Het was de 23e landstitel voor de Catalanen. Na 505 competitiewedstrijden waarin hij 57 keer de weg naar de netten vond, zette Xavi een streep onder zijn succesparcours in de Spaanse Primera Division. In het shirt van de Blaugrana won hij 25 trofeeën.

Champions League-winst als afscheidscadeau

Zijn allerlaatste wapenfeit in Catalaanse loondienst was een invalbeurt tijdens de Champions League-finale in Berlijn, enkele weken na zijn afscheidsmatch in Camp Nou. Tegen Juventus won Barça met 1-3, waardoor de treble een feit was. Barcelona bezorgde zijn gevierde clubicoon een afscheid door de grote poort. Een van zijn laatste daden voor de club was tevens het laatste hoogtepunt van zijn spelerscarrière: de beker met de grote oren in de lucht steken.

Op de gezegende leeftijd van 39 jaar zette Xavi definitief een punt achter zijn spelersloopbaan bij het Qatarese Al-Sadd, waar hij nadien ook hoofdtrainer werd.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top