AB Canapé: de kleurrijke Americana van Calexico

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikken. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden ook op Proximus Pickx aangeboden. Vandaag op het menu: Calexico, die een kruispunt der culturen naar de notenbalk vertaalt.

Calexico ontleent zijn naam van een dorpje op de grens tussen Californië en Mexico. De naam past de band als gegoten: de groep maakt muziek die zich vanaf het prille begin op de grens tussen beide culturen bevindt. De stoffige sounds uit de Amerikaanse Southwest blenden met soundtracks van spaghettiwesterns, Mexicaanse Mariachi-klanken, oldskool surfrock en cooljazz, op smaak gebracht met – het kan niet op – nog wat Latino-toetsen. Het resultaat is een eclectische, onvoorspelbare maar unieke smeltkroes die een kruispunt der culturen verklankt.
 
Het verhaal van Calexico vindt zijn oorsprong in 1990, toen bassist Joey Burns als muziekstudent aan de Universiteit van California in contact kwam met percussionist John Convertino. Burns mocht met Convertino op tournee door Europa, en drie jaar later vormde het duo samen met gitaristen Billy Elm en Woody Jackson de band Friends of Dean Martinez, die gezapige popmelodieën verzoende met het muzikale smaakpallet van de Southwest. Al snel sloeg de band een andere weg in, richting de alternatieve rockscene
 
In 1997 verscheen de LP The Black Light, die een filmische feel bevatte en de sound uit de beginjaren evoceerde. Als voorprogramma van befaamde artiesten als Lambchop en Pavement bouwde Calexico een stevige livereputatie op. De ster van Calexico kreeg een opwaartse boost met het derde studioalbum Hot Rail, waarop violen en hoorns nog meer kleur gaven aan de al rijke arrangementen. 
 
Hun latere platen grossieren in sappige Americana, beïnvloed door samenwerkingen met o.a. Sam Beam (Iron & Wine), Ben Bridwell (Band of Horses) en Gaby Moreno. Hun laatste wapenfeit dateert van vorig jaar met het gezamenlijke album Years To Burn, een samenwerking met de fijnbesnaarde, fluwelen folkband Iron & Wine.

Bekijk het zinderende optreden dat Calexico op 13 oktober 2008 gaf in de Ancienne Belgique:
 

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top