One day, no goal: Michel Platini ziet magistrale volley in rook opgaan

Sport | Sommige doelpunten gaan jaren na datum nog vlot over de tongen omwille van de schoonheid van uitvoering, de perfecte timing of het iconische moment. Andere worden echter tot op de dag van vandaag herinnerd omdat ze om een of andere reden niet werden goedgekeurd. Zo ook de magistrale volley van Michel Platini tegen Argentinos Juniors.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven 8 december 1985. In een tjokvol Olympisch Stadion in de Japanse hoofdstad Tokio vindt de 26ste editie van de International Cup (het latere WK voor clubs, red.) plaats. In tegenstelling tot het huidige format waarin de winnaars van alle continenten worden afgevaardigd, wordt dan in een wedstrijd tussen de winnaar van de Europacup I (de latere Champions League) en de Zuid-Amerikaanse tegenhanger, de Copa Libertadores, beslist wie zich mag uitroepen tot beste club ter wereld.

Dat jaar vaardigt Europa het Juventus van Giovanni Trapattoni af, met sterspelers als drievoudig Gouden Bal-winnaar Michel Platini, Michael Laudrup en Gaetano Scirea. De Oude Dame had eerder op het jaar, op 29 mei, Liverpool met 1-0 verslagen in de finale van Europacup I. Het gebeuren zou echter overschaduwd worden door het Heizeldrama, dat aan 39 mensen het leven kostte. Het eerder onbekende Argentinos Juniors, de club waar ene Diego Armando Maradona zijn eerste voetbalpasjes zette, rekende op haar beurt af met het Colombiaanse America Cali.

Yap Bonn Yong gunt Platini geen iconisch doelpunt

Argentinos Juniors telt met Claudio Borghi echter een toekomstig sterspeler in haar rangen en legt Juventus het vuur aan de schenen. Tien minuten na rust komen de Argentijnen dankzij Ereros op voorsprong, maar nog geen tien minuten later hangt Platini vanop de penaltystip de bordjes alweer in evenwicht.

En dan volgt een vlaag van zinsverbijstering bij het scheidsrechterlijke trio, met lijnrechter Yap Bonn Yong in een pijnlijke hoofdrol. Na een afgeweerde corner komt het leer opnieuw bij Platini. Le Roi controleert met de borst en wipt de bal meteen over zijn verdediger om daarna met links de bal in één tijd hard in het net te volleyen. 62.000 toeschouwers zijn getuige van een moment van branie van de Franse stervoetballer. Tot ene Yap Bonn Yong er anders over beslist. Hij heeft een buitenspelpositie gespot van Platini's ploegmaat Aldo Serena, die niet aan het spel deelneemt, en laat de iconische treffer afkeuren.

De drievoudige Gouden Bal kan het verdict niet geloven en stort theatraal ten gronde. Hij draait zich op zijn linkerzij en poseert voor een Frans meesterwerk - jammer genoeg eentje waar de Duitsers niets van moeten hebben. Na doelpunten van Castro en Michael Laudrup staat de 2-2 eindstand op het bord. Ook de verlengingen leveren geen winnaar op, waarna Platini de beslissende strafschop benut en zo toch enigzins eerherstel haalt. Voor Juventus betekent het de eerste Intercontinentale beker, waardoor het als eerste Europese club alle nationale en internationale prijzen in de trofeekast vergaart.

Lang niet enige (onterecht) afgekeurde doelpunt

Platini's nummertje tegen Argentinos Juniors is lang niet het enige doelpunt dat om onverklaarbare redenen niet werd toegekend. 18 jaar na datum zorgt de naam Peter Prendergast nog steeds voor huiveringen bij talloze supporters van de Rode Duivels. Op het WK van 2002 weigert de Jamaicaanse scheidsrechter om het openingsdoelpunt van Marc Wilmots in de achtste finales tegen Brazilië te valideren. De Seleção zou daarna doorstomen naar haar vijfde wereldtitel, maar het had die avond helemaal anders kunnen lopen...

Ook Engeland en met name Frank Lampard mag zich beklagen over het gebrek aan doellijntechnologie en andere VAR-toestanden op het WK 2010. Het Chelsea-icoon lijkt op 27 juni de gelijkmaker te scoren tegen Duitsland, maar lijnrechter Mauricio Espinosa heeft niet gezien dat de bal liefst een meter over de doellijn was. Resultaat: geen doelpunt en Engeland mag na een 4-1 de aftocht blazen.

Met de introductie van doellijntechnologie en de VAR zouden dergelijke foutieve beslissingen definitief van de baan moeten zijn, al blijkt dat ook deze technologische hulpmiddelen niet voor een mirakeloplossing zorgen. Maar zeg nu zelf, wat is er leuker dan tot in den treure discussiëren of een doelpunt nu wel of niet afgekeurd mocht worden...

Fan van onze rubriek over iconische doelpunten? Lees dan ook ons stuk over de kruisraket van Cristiano Ronaldo

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top