Nice to meet u ... Roberto Martinez

De Belgische bondscoach Roberto Martinez heeft zijn verbintenis met de Rode Duivels op 20 mei verlengd tot en met 2022. Maar welk parcours heeft de Spanjaard die ons land naar de halve finales op de Wereldbeker in 2018 loodste afgelegd? Een portret.

Roberto Martinez ziet het levenslicht op 13 juli 1973 in het Catalaanse Balaguer. Als bescheiden middenvelder brengt hij het leeuwendeel van zijn carrière door in Engeland en Wales. Na tussen 1995 en 2001 zes jaar lang de kleuren van Wigan te hebben verdedigd, verkast hij naar het Schotse Motherwell. Een club die haar naam alle eer aan doet, want het is daar dat Roberto Martinez zijn toekomstige echtgenote zal leren kennen.

In 2003 verkast hij naar Swansea, waar hij tot 2006 zal blijven. De Spanjaard zal in zijn carrière als speler geen enkele prijs bemachtigen en vindt in 426 matchen 30 keer de weg naar doel. Zijn ervaring als speler leent zich echter wel uitstekend tot een reconversie tot trainer.

FA Cup als hoofdvogel

Het hoeft niet te verbazen dat Martinez zijn eerste stapjes als trainer zet bij de ploegen waar hij reeds als speler aan de slag was. Hij debuteert bij Swansea en loodst de Welshmen in twee seizoenen van de vierde naar de tweede afdeling. Wigan plukt haar oude protégé weg en geeft hem een kans in de Premier League.

In de loop van drie seizoenen werkt de Catalaan zich op tot een van de beste trainers in het koninkrijk. Het dient gezegd dat hij er ware huzarenstukjes uit zijn hoed tovert. In de eerste plaats slaagt hij erin om uitzonderlijke spelers zoals Leighton Baines, Victor Moses en Antonio Valencia tot ontbolstering te laten komen. Bovendien houdt hij de club elk seizoen in de Premier League en kaapt hij in 2013 zelfs de FA Cup weg voor de neus van Manchester City.  Op het einde van het seizoen zakt Wigan echter naar de tweede klasse en Martinez besluit om andere oorden op te zoeken.

Perfecte match met de Rode Duivels

Roberto Martinez trekt daarna naar Everton. Ondanks het vertrek van clubicoon David Moyes slaagt de Spaanse trainer er meteen in om zijn stempel te drukken op de club aan de boorden van de Mersey. De Toffees eindigen in zijn eerste seizoen meteen op een knappe vijfde plaats dankzij de ontbolstering van de jonge Romelu Lukaku. De methodes van Martinez worden door Jan en alleman geprezen. Maar in voetbal smelt succes als sneeuw voor de zon en na een ontgoochelende elfde plaats het jaar nadien wordt de Catalaan op 12 mei 2016 bedankt voor zijn bewezen diensten.

Een godsgeschenk zal later blijken, want Roberto Martinez heeft zich ondertussen laten opmerken door de Belgische voetbalbond. Na de teleurstellende uitschakeling in de kwartfinales op het EK 2016 verlaat Marc Wilmots de Rode Duivels en tot verrassing van velen stelt de KBVB Martinez op 3 augustus 2016 aan als vervanger.

In 43 matchen aan het hoofd van de Belgische nationale ploeg laat Martinez 34 overwinningen, 6 gelijke spelen en amper 3 nederlagen noteren, wat resulteert in een verbluffende 2,51 punten per wedstrijd. De Spaanse selectieheer is erin geslaagd om het ontbrekendende tactische luik toe te voegen en slaat gensters met zijn 3-4-3 formatie. Met Romelu Lukaku, voor wie hij een groot respect heeft, vindt hij er ook een oude getrouwe terug. Na de halve finales te hebben bereikt op het WK 2018, verlengt Martinez op woensdag 20 mei zijn contract tot 2022. Voor Martinez draait voetbal namelijk vooral om trouw en familie, een gevoel dat hem aan de Rode Duivels verbindt...

Rode Duivels

Bekijk alles
Top