Brainfood in coronatijden: dit zijn de beste wetenschapsseries ooit

Series | Wetenschap verbreedt je blik op Moeder Aarde en opent de geest. Hoe zit onze complexe wereld, en bij uitbreiding ons universum, in elkaar? De beste antwoorden op die levensvraag vind je in volgende gerenommeerde tv-series.

Door Pickx

Deel dit nieuws

NOVA
 
Een van de dinosaurussen onder de wetenschapsshows, maar deze langlopende documentaireserie is na 46 jaar en 47 (!) seizoenen nog steeds relevant. De reeks belicht allerlei wetenschappelijke fenomenen, thema’s en domeinen, van aids over klimaatopwarming tot mummies, en laat onderzoekers en experts ter zake aan het woord. 
 
Occasioneel passeren beelden van een bijzondere ontdekking de revue. De Amerikaanse docuserie wordt gelauwerd omwille van het gezapige tempo, de scenario’s en montage. De show wordt vandaag uitgezonden in meer dan 100 landen en sleepte talloze televisieprijzen in de wacht.
 
10 afleveringen van NOVA zijn te bekijken op Netflix.

Cosmos: A Spacetime Odyssey
 
De kosmos is voor de wetenschap nog grotendeels een mysterie, laat staan voor de gewone sterveling. Deze show met de meesterlijke verteller en astrofysicus Neil deGrasse Tyson tracht in mensentaal antwoorden te bieden op de meest ingewikkelde vragen over het heelal.

De reeks is een vervolg op Cosmos: A Personal Voyage uit 1980, wat beschouwd wordt als een mijlpaal in de wereld van de wetenschapsdocu’s. Deze serie bestaat uit 13 afleveringen en ontrafelt de grootste mysteries van ons universum aan de hand van computergeanimeerde modellen en beelden. Een vervolgreeks, Cosmos: Possible Worlds, ging in maart 2020 in première op National Geographic.

MythBusters
 
MythBusters is zonder meer een begrip in nerdkringen. Het programma is een schoolvoorbeeld van goed onderbouwde sciencetainment. In een losse sfeer trachten Adam Savage en Jamie Hyneman aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en geestige experimenten de waarheid achter hardnekkige wetenschappelijke mythes en broodje-aapverhalen te achterhalen, en zo feit van fictie te onderscheiden.

De show gaat gepaard met een gezonde scheut humor, knettergekke proeven en vergezochte onderzoekjes, zonder buiten de wetenschappelijke krijtlijnen te treden. In zijn 13-jarige looptijd wist het programma zo heel wat obscure huis-tuin-en-keukenkennis op te helderen en fabeltjes te ontkrachten. Het laatste seizoen werd in januari 2016 uitgezonden op Discovery Channel.

Planet Earth
 
Deze elfdelige tv-docu van de BBC staat te boek als de moeder der moderne natuurdocumentaires. Met een productietijd van vijf jaar was dit huzarenstukje de duurste natuurdocu ooit besteld door de BBC. Planet Earth ging in première in 2006 en belicht de diverse vegetatiezones, biotopen en ecogebieden op aarde.

De rustgevende stem van BBC-coryfee David Attenborough legt in heldere taal en met kalme tred uit hoe het leven in een welbepaalde biotoop gedijt en floreert. Planet Earth won een Emmy Award en werd verkocht aan 130 landen. Van het materiaal van de docureeks werd in 2007 een bioscoopfilm gemaakt, genaamd Earth.

The Private Life of Plants
 
Een referentie in de biologiedocu's, dit doorwrocht onderzoek van David Attenborough uit 1995 over de plantenwereld. Met behulp van time-lapsefotografie wordt geïllustreerd hoe een rijke verscheidenheid aan planten tot bloei komen, groeien, overleven en zich reproduceren.

De volledige levenscyclus wordt dus onder de loep genomen, waardoor kijkers een loepzuiver beeld krijgen van deze mysterieuze en verborgen wereld. De zes afleveringen focussen telkens op één aspect uit de levenscyclus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top