On this day: FIFA ziet het levenslicht

Sport | Vandaag exact 116 jaar geleden werd de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) boven de doopvont gehouden. De internationale voetbalbond zou uitgroeien tot een van de machtigste spelers in het sportlandschap, maar kreeg de laatste jaren af te rekenen met talloze corruptieschandalen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wanneer Schotland en Engeland het in 1872 in de eerste officiële interland tegen elkaar opnemen, is er van een internationale voetbalbond nog geen sprake. De jaren nadien neemt de roep naar een uniforme, overkoepelende instantie toe, maar de Engelse Football Association wil er niet van weten. En dus beslissen 7 andere bonden maar om op 21 mei 1904 in een achterkamertje van de Franse Atletiekbond in Parijs de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) boven de doopvont te houden. Tekenen present op dit historische moment: Frankrijk, België, Denemarken, Nederland, Spanje, Zweden en Zwitserland. Aangezien Spanje op dat moment echter nog niet over een eigen voetbalbond beschikt, neemt Real Madrid de honneurs waar. Later diezelfde dag meldt ook Duitsland zich per telegram aan. Een jaar later keert ook Engeland haar kar en schrijft ze zich mee in.

Het doel van deze net opgerichte voetbalbond is om het internationale voetbal zoveel mogelijk te stroomlijnen. De regels van de Engelse Football Association worden vastgelegd als de definiteve regels en de FIFA neemt zich het recht voor om elke internationale wedstrijd te organiseren. Als eerste voorzitter wordt de Fransman Robert Guérin verkozen. Het zal echter tot 1930 duren voor de internationale voetbalbond, die met 211 landen meer leden telt dan de Verenigde Naties, met haar eigen paradepaardje op de proppen komt: het WK voetbal.

Van kleine speler tot op een na machtigste bond ter wereld

De organisatie van de internationale voetbaltoernooien op de Olympische Spelen van 1908 en 1912 worden nog aan de Football Association overgelaten, maar na de Eerste Wereldoorlog neemt de voetbalbond de teugels definitief in handen. Op 28 mei 1928 wordt voor het eerst een ballonetje opgelaten over een wereldkampioenschap en twee jaar later is het reeds zover. Uruguay mag in 1930 als eerste het kruim van het internationale voetbal verwelkomen, zij het met slechts 13 landenteams. Het Zuid-Amerikaanse land kroont zich meteen ook tot de allereerste wereldkampioen.

De jaren nadien zou de vierjaarlijkse hoogmis van het internationale voetbal uitgroeien tot een van de belangrijkste sportevenementen wereldwijd, met vertegenwoordigers van landen uit alle uithoeken van de wereld. Het WK voetbal moet enkel nog de Olympische Spelen voor zich dulden qua naam en faam. Onder het voorzitterschap van João Havelange en later Sepp Blatter wordt het aantal deelnemende ploegen aan het WK gestaag uitgebreid en sleept de voetbalbond alsmaar grotere contracten in de wacht. Tegelijkertijd nemen echter ook de geruchten inzake mogelijke corruptie hand over hand toe.

Corruptieschandalen zetten FIFA in slecht daglicht

De etterbuil barst pas echt open bij de bekendmaking van de toewijzing van het WK voetbal in 2018 aan Rusland en dat van 2022 aan Qatar. Vooral de uitverkiezing van Qatar doet bij velen de wenkbrauwen fronsen, wat het vermoeden voedt dat de oliestaat het WK met harde dollars naar zich toe heeft weten te trekken.

Op 27 mei 2015 worden door de Zwitserse politie (de FIFA houdt kantoor in Zürich, red.) op voorzet van de Amerikaanse justitie enkele FIFA-officials gearresteerd op verdenking van omkoping, afpersing en het witwassen van geld. Ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die net herverkozen was voor een vijfde ambtstermijn, voelt dat zijn positie niet langer houdbaar is en kondigt aan dat hij amper vier dagen na zijn herverkiezing een stap opzij zet. Op 21 december worden zowel hij als toenmalige UEFA-voorzitter Michel Platini voor 8 jaar geschorst wegens schendingen van de ethische code. Gianni Infantino wordt verkozen tot nieuwe voorzitter van de FIFA, maar over het WK in Qatar wordt met geen woord meer gerept.

De reputatieschade voor de internationale voetbalbond lijkt onherstelbaar, maar elke vier jaar stemmen talloze miljoenen mensen wereldwijd opnieuw af op de WK-wedstrijden van hun nationale teams. Voetbal is en blijft een spelletje, maar wel eentje waarin geld de beer doet dansen...

Fan van onze reeks? Lees dan ook het relaas van het afscheid van voetbalicoon David Beckham

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top