AB Canapé: de wereldbekende 'onbekenden' van Unknown Mortal Orchestra

Het leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikken. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden ook op Proximus Pickx aangeboden. Vandaag op het menu: de zelfverklaarde onbekende stervelingen van Unknown Mortal Orchestra.

Unknown Mortal Orchestra (UMO) is een indierockproject met thuisbasis in Portland, Nieuw-Zeeland, en met zanger, gitarist en songwriter Ruban Nielson als drijvende kracht. UMO onderscheidt zich met dromerige psychedelicavibes, melodieuze arrangementen en zachte zangpartijen. De bandsound dompelt je onder in een atmosferisch universum waar het leven enkele kilo’s lichter weegt dan het zware aardse bestaan.
 
UMO zag het levenslicht in 2010, het huisgemaakte debuutalbum volgde al een jaar later en zette hen meteen op de kaart in de indiescene. De echte doorbraak volgde in 2015 met ‘Multi-Love’, waar met warmbloedige R&B geflirt wordt. Nielson is allergisch aan hokjesdenken en experimenteert dan ook lustig met genres, stijlen en registers. Het feit dat UMO met een lieve lust de gevestigde muziekconventies doorbreekt maakt van hen dan ook één van de boeiendste bands in de indiescene.

Festivalpodia
 
Waar Nielson in 2010 nog psychedelische demo’s tjokvol samples fabriceerde in zijn kelder, stond hij vijf jaar later op festivalpodia overal ter wereld. De hit ‘Multi-Love’, met dat schattige, verslavende riffje in een hoofdrol, veroverde ook de mainstreamhitlijsten en stuwde de populariteit van de band de hoogte in. “Unknown” waren ze voortaan niet meer. Oudere hits als ‘So Good At Being In Trouble’ vanop de tweede langspeler ‘II’ groeiden uit tot publiekslievelingen en belanden steevast op de setlist. Bij ons tekende UMO voor gesmaakte passages op onder andere Boomtown, Rock Werchter, Pukkelpop en Dour. Nog voor hun Grote Doorbraak was UMO in volle glorie te bewonderen in de Ancienne Belgique, zoals hieronder te zien.
 
‘Sex & Food’ uit 2018, deels opgenomen in Vietnam, Mexico, Korea en thuisbasis Portland, voldoet het meest aan de maatstaven van de rockmuziek. Datzelfde jaar toont de groep met ‘IC-01 Hanoi’ een heel ander gezicht: een acid jazz-album, geïnspireerd op Miles Davis' album On the Corner. Hun jongste wapenfeit illustreert hoezeer UMO het vertikt om in een genrekeurslijf gewurmd te worden en telkens opnieuw nieuwe horizonten wilt verkennen.
 

Music Maestro

Sport in de kijker

Focus op films, series & tv

Nieuws van het esport-front

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?