De lente van de Waalse topfictie: deze tv-parels staken de taalgrens over

Series | Terwijl de Vlaamse fictie steeds hogere toppen scheerde, heerste er lange tijd bloedarmoede aan de overkant van de taalgrens. Jarenlang waren er dan ook amper Waalse reeksen op de Vlaamse buis te zien, grotendeels omdat Waalse zenders door hun beperkte budgetten steunen op import uit Frankrijk. Maar de Walen zijn aan een inhaalbeweging bezig en produceren nu ook fictie die gezien mag worden. Volgende Waalse pareltjes maakten net als 'Unité 42', waarvan het tweede seizoen momenteel op Één loopt, furore op het Vlaamse scherm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

A tort ou à raison
 
‘A tort ou à raison’ was elf jaar geleden een fenomeen dat de bloei van de Waalse topfictie zou inluiden. De serie kreeg veel lof toegezwaaid omwille van zijn realisme, originaliteit en Belgische verankering. De vier protagonisten met Belgische roots – ze vertolken een advocaat, een agent, een rechtbankverslaggever en een onderzoeksrechter – staan in het middelpunt van gebeurtenissen die geïnspireerd zijn op waargebeurde hoofdstukken uit onze vaderlandse geschiedenis
 
Zowel France 3 als de VRT hadden een hand in de productie. Het eerste seizoen was een inslaand succes in België, terwijl de uitzending in Frankrijk te lijden had onder de concurrentie van The Voice. De reeks werd vanaf november 2014 uitgezonden op Één.

La Trêve
 
Veruit de meest bejubelde Waalse fictieserie van de laatste jaren. De Scandinavisch ogende whodunit rond de mysterieuze dood van een Afrikaans voetballertje in een ingeslapen Ardens dorpje kluisterde zowel Walen als Vlamingen met honderdduizenden aan het scherm. De Vlaamse acteurs Sam Louwyck en Tom Audenaert hebben een rol in de serie.
 
De inspiratie voor de thrillerreeks werd onmiskenbaar in Scandinavië gehaald, maar de makers hebben ook goed naar series als Les Revenants, Broadchurch en True Detective gekeken. La Trêve capteert diezelfde grimmige sfeer, waaraan vooral het kille, bijwijlen akelige decor van de Ardennen bijdraagt. Die uitgestrekte, donkere Ardense naaldwouden zijn prachtig in beeld gebracht, de onheilspellende soundtrack drijft de spanning met trage tred op. In het buitenland maakt men al voorzichtig gewag van 'Belgian Noir’: de film noir in een Belgisch decor.
 
“Vergeet alles wat u denkt te weten over series made in Wallonië. Dit zal de manier waarop de Belgen over hun lokale fictie denken, helemaal overhoop halen”, gooide de Waalse krant Le Soir aan de vooravond van de uitzending met bloemetjes.
 
‘La Trêve’ is momenteel te bekijken op VRT NU en op Netflix.

L’ennemi Public
 
Na La Trêve is Ennemi Public de tweede succesreeks van de RTBF die draait rond een mysterieuze moordzaak. De policier uit 2016 gaat over de vijfvoudige kindermoordenaar Guy Béranger, die na 20 jaar achter tralies voorwaardelijk vrijkomt en overgebracht wordt naar de abdij van Vielsart, een klein dorpje in de Ardennen. Zijn komst zorgt voor grote opschudding bij de plaatselijke bevolking. Kort na zijn aankomst wordt een meisje uit de buurt dood aangetroffen.
 
Het fictieve verhaal is losjes geïnspireerd op de Dutroux-affaire. De ex-vrouw en medeplichtige van Dutroux, Michelle Martin, zocht na haar vrijlating in 2012 haar toevlucht in het klooster van de Arme Klaren in Malonne.
 
De makers van deze beklemmende Waalse nagelbijter doen alles volgens de regels van de krimikunst: ze zetten je meermaals op het verkeerde been, en schotelen een smakelijke climax voor. L’ennemi Public kan zich dan ook meten met de grootheden in het genre, à la Broadchurch, The Missing of Witnesses.

Unité 42
 
'Unité 42' is een productie van Left Field Ventures in samenwerking met Proximus, waarin de jacht op cybercriminelen die België terroriseren wordt geopend. De serie werd geregisseerd door drie Vlamingen: Indra Siera (Oud België), Roel Mondelaers (De Vijfhoek, De Bunker) en Hendrik Moonen (Amigo’s, Zuidflank). De hoofdrol is weggelegd voor Patrick Ridremont (La Fôret). Verder zien we ook alweer Tom Audenaert – die vaker in Waalse producties te zien is – en Roda Fawaz (Cargo).
 
'Unité 42' volgt een duo bij de cyberunit van de politie: Sam, een ex-flik die net overgestapt is, en Billie, een jonge en driftige agente en een expert op het vlak van informatica en programmering. De twee moeten samenwerken in de strijd tegen cybercriminaliteit, maar dat verloopt in eerste instantie niet van een leien dakje.
 
Het eerste seizoen werd in 2018 uitgezonden op de RTBF en vanaf oktober vorig jaar op Één. Het tweede seizoen loopt momenteel op Één: de afleveringen worden elke dinsdag uitgezonden.
 
‘Unité 42’ is ook te bekijken op VRT NU en Netflix.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top