Steile tribunes La Bombonera ademen voetbal

Sport | In de vierde aflevering van onze reeks 'Mythische voetbaltempels' trekken we opnieuw de oceaan over. Het atypische voetbalstadion La Bombonera staat garant voor passie en authenticiteit, wanneer de lokale trots Boca Juniors het speelveld betreedt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het Estadio Alberto J. Armando, zoals de voetbaltempel in de wijk La Boca in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires officieel heet, wordt in 1938 in ijltempo uit de grond gestampt. De oude houten constructie moet plaats ruimen voor een modernere variant, die miljoenen fans wereldwijd zou begeesteren.

Op 25 mei 1940 wordt het stadion officieel geopend met een vriendschappelijke wedstrijd tussen de lokale trots Boca Juniors en San Lorenzo. Door zijn atypische karakter - in tegenstelling tot de meeste voetbalstadions wordt het terrein slechts omringd door drie echte tribunes, wat het stadion de vorm van een hoefijzer geeft - krijgt het al gauw de bijnaam La Bombonera (de chocoladedoos).

Die naam dankt het aan de architect Viktor Sulcic, die op zijn verjaardag een doosje chocolade kreeg, en dat daarna steevast naar iedere vergadering met collega-architecten José Luis Delpini en co meezeulde om hen eraan te herinneren dat dat het soort stadion was dat ze dienden te ontwerpen. De geringe ruimte liet namelijk geen vier volwaardige tribunes toe en ook de omwonenden wilden van geen wijken weten. En zo kreeg het stadion zijn U-vorm met drie fameuze steile tribunes en een kleinere vierde tribune, waar onder andere ene Diego Armando Maradona zijn eigen skybox heeft. Goed voor een totaalcapaciteit van 49.000 toeschouwers.

Heilige grond voor voetbaladdicts

Het stadion, dat doorheen de jaren vedetten genre Diego Armando Maradona, Carlos Tevez, Juan Roman Riquelme en Gabriel Batistuta mocht verwelkomen, wordt door La Doce (de harde kern van Boca-supporters) iedere thuiswedstrijd omgetoverd tot een ware heksenketel. Na sommige wedstrijden barst het stadion haast letterlijk uit zijn voegen en wordt er door een seismograaf zelfs een lichte aardbeving genoteerd ...

Het Estadio Alberto J. Armando, dat in 2000 naar de oud-voorzitter van de populaire Argentijnse ploeg werd vernoemd, vormt jaarlijks het toneel voor de felbevochten Superclasico tegen de aartstvijanden van River Plate. Daarnaast speelde het stadion ook gastheer voor menig Copa Libertadores-finalewedstrijd, totdat de CONMEBOL na het debacle van 2018 (wanneer River Plate en Boca Juniors door ongeregeldheden de finale in Madrid dienden af te werken, red.) besliste om de partij op neutraal terrein te laten verspelen.

Ook de Argentijnse nationale ploeg heeft al meermaals haar opwachting gemaakt in de mythische tempel. In de 27 partijen die de Albiceleste er betwisten, verloor het er amper 2. Al speelt de Argentijnse nationale ploeg bij voorkeur haar wedstrijden in het Estadio Monumental van ... River Plate.

Fans willen van geen wijken weten

De passionele thuisfans, die op de tonen van Dale Dale Boca hun spelers verwelkomen, zijn zo verknocht aan hun thuisbasis dat ze hun club terugfloten toen die hardop over een nieuw stadion aan het dromen was. In de plaats staan nu enkele renovaties op het menu, om de tempel toch enigzins mee te krijgen met zijn tijd.

Naast voetbal speelde La Bombonera ook reeds gastheer voor enkele concerten. Onder meer Lenny Kravitz, Elton John, James Blunt, the Bee Gees, en de Backstreet Boys gaven er het beste van zichzelf. Maar als je dan toch naar deze voetbaltempel afzakt, laat het dan voor een wedstrijd van de Xeneizes zijn. Liefst van al de superclasio tegen Los Millonarios van River Plate, volgens de Britse kranten The Observer en The Sun "het belangrijkste sportevenement dat je moet meemaken voor je sterft".

Fan van onze reeks over mythische voetbaltempels? Lees dan ook ons stuk over Old Trafford, het Theatre of Dreams.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top