Tweede editie van studentenquiz De Campus Cup gaat van start

Films | Vanaf maandag 18 mei gaat presentator-examinator Otto-Jan Ham corona-proof en social distance-gewijs op zoek naar de opvolger van de opleiding Rechten van de Gentse universiteit. Dat team won vorig jaar het eerste seizoen van De Campus Cup. Speciaal voor de nieuwe editie van de studentenquiz komen in totaal 136 studenten na een wekenlange semi-lockdown terug 'uit hun kot'. Zes weken lang en vier dagen per week strijden zij in 34 ploegen van Vlaamse Hogescholen en Universiteiten om de felbegeerde Campus Cup. Elk team bestaat uit vier studenten van eenzelfde opleiding.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na 24 afleveringen en in totaal 1.027 examenvragen zal Otto-Jan Ham in de finale op 25 juni met de grootste onderscheiding en felicitaties van de jury de Campus Cup overhandigen aan het team dat zich dan met recht en reden de strafste studierichting van Vlaanderen mag noemen. Zij nemen de wisselbeker een academiejaar lang mee naar hun universiteit of hogeschool.

Uiteraard wordt dit geen gewone editie van De Campus Cup. High fives en groepsknuffels zullen virtueel zijn en kussen van de presentator veeleer symbolisch. Toch wordt De Campus Cup in de studio opgenomen. Maar daarbij worden strikte veiligheidsmaatregelen gehanteerd.

"Ik heb er enorm veel goesting in. Ik heb een jaar lang hard gestudeerd en aan mijn brein laten sleutelen om iets intelligenter voor de dag te komen, dus aan mij zal het niet liggen. Het wordt sowieso een legendarische editie. Al was het maar omwille van mijn lockdown kapsel."
Otto-Jan Ham

Negentien teams van de Vlaamse Universiteiten, veertien ploegen van de Hogescholen en een team van de Koninklijke Militaire School overleefden het ingangsexamen. Zij zullen in 17 onderlinge duels in de voorronde uitmaken wie er naar de eindrondes (kwartfinales, halve finales en finale) gaat én wie zich uiteindelijk kroont tot de slimste opleiding in het hoger onderwijs. In week één nemen zij het tegen elkaar op:
1. ma 18 mei: VUB – Geneeskunde tegen UAntwerpen - Handelsingenieur
2. di 19 mei: HOGENT – Conservatorium tegen KU Leuven - Burgerlijk Ingenieur
3. wo 20 mei: Thomas More – Journalistiek tegen EHB - Toerisme- & Recreatiemanagement
4. do 21  mei: UAntwerpen – Rechten tegen UGent - Politieke wetenschappen



Het verloop van de quiz

Dit tweede seizoen van De Campus Cup verloopt grotendeels volgens het stramien van het vorige ‘academiejaar’. In de eerste 17 afleveringen strijden telkens twee teams vier rondes lang voor een plaats in de dagfinale. In die finale telt de tijd. De acht ploegen met de snelste tijd gaan door naar de kwartfinales.

Eerste ronde: Ontgroening
In de eerste ronde krijgen beide teams een multiplechoice-examen uit het wonderbaarlijke universum van hun diverse opleidingen. Studenten Rechten krijgen ook vragen uit de opleiding Wiskunde. Studenten Drama begeven zich op het terrein van de opleiding Oogzorg en Bio-Ingenieurs in spe krijgen niet alleen vragen uit hun eigen opleiding maar ook uit de  op de Koninklijke Militaire School…

Tweede ronde: Blok
In de tweede ronde wordt er geblokt. Ieder team vaardigt een student af die – in een geïsoleerd blokkot – in een ijltempo een nieuwe cursus moet blokken... De andere teamleden quizzen ondertussen verder, niet enkel om punten te scoren maar ook om blok-outs te kunnen uitdelen. Die blok-outs dienen vooral om de blokker van de tegenpartij te destabiliseren.

Derde ronde: Mondeling examen
De blokkers hebben exact een quizronde lang de tijd gekregen om zich voor te bereiden. In aanwezigheid van de prof of docent van de cursus onderwerpt Otto-Jan Ham de studenten aan een Mondeling Examen.
De Campus Cup vond opnieuw 24 proffen en docenten van uiterst diverse pluimage bereid om een minicursus op te stellen én de studenten over deze nog niet eerder behandelde materie te ondervragen.

Vierde ronde: Groepswerk
De vierde ronde bepaalt welk team de dagfinale speelt. De studenten krijgen afbeeldingen te zien zonder meteen te weten wat de vraag zal zijn… Na het horen van de vraag moeten ze kunnen inschatten hoeveel juiste antwoorden ze kunnen geven. Net zoals bij een echt examen kan zelfoverschatting nefast zijn voor het resultaat.

Dagfinale
Het winnende team mag in de Dagfinale een gooi doen naar een toptijd in de ranking. De vier studenten moeten samen om het snelst tien juiste antwoorden geven. Een zenuwslopend spel, want bij een fout antwoord vliegt er een speler uit het spel en krijgen ze tien seconden straftijd. En het komt op seconden aan, want enkel de beste acht geplaatste teams gaan door naar de kwartfinales.

Bekijk De Campus Cup van maandag tot donderdag omstreeks 22u10 op Canvas of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top