One day, one goal: de slalom en hak van Grafite

Sport | Het is intussen elf jaar geleden dat Wolfsburg zijn eerste en enige landstitel pakte in de Bundesliga. Een van de architecten van dit succes was Grafite. De Braziliaanse spits scoorde in dat kampioenenjaar een memorabele goal tegen uitgerekend titelconcurrent Bayern München.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Grafite, wiens echte naam Edinaldo Batista Libânio is, ontdekt pas laat het Europese voetbal. Na een carrière in zijn geboorteland, met tussendoor een korte omzwerving in Zuid-Korea, besluit Grafite de grote oversteek te wagen. Het Franse Le Mans klopt aan. Het eerste jaar gebruikt hij om zich aan te passen aan het Franse voetbal, in het seizoen 2006-2007 tekent hij voor 12 doelpunten. Het trekt de aandacht van het bestuur van Wolfsburg. De deal zou een gouden zet blijken. Grafite zou mede geschiedenis schrijven met de Wolven.

Onder impuls van coach Felix Magath groeit Wolfsburg in het seizoen 2008-2009 uit tot een titelkandidaat in Duitsland. Vooral het aanvalsduo Grafite – Edin Dzeko, geruggesteund door de aanvallende middenvelder en dirigent Zvjezdan Misimovic, maakt brokken.

Bayern met de billen bloot

Vooral de terugronde dat jaar is impressionant. In de Rückrunde zet Wolfsburg een zegereeks neer van tien matchen na elkaar. Ook Bayern München gaat op 4 april 2009 voor de bijl. Wolfsburg verplettert op speeldag 26 Bayern met 5-1. In de eerste helft houden de teams nog gelijke tred, na goals van Christian Gentner voor Wolfsburg en de gelijkmaker van Luca Toni. Na de pauze zetten Grafite en Dzeko hun motor echter aan. Wolfsburg loopt tot 4-1 uit na twee goals van Dzeko en eentje van Grafite.

Maar de Braziliaan zou er ook twee in het mandje leggen. Vooral die laatste goal wordt nog vaak herdacht. Wanneer Grafite de bal aan de linkerkant van het veld toegespeeld krijgt door Misimovic, kan niets of niemand de Braziliaan nog tegenhouden. De spits slalomt zich tussen twee verdedigers, omspeelt Bayern-doelman Michael Rensing en bekroont zijn actie met een hakje dat rustig in doel dwarrelt. De Volkswagen Arena ontploft. De Rekordmeister wordt vernederd met 5-1, met een van de mooiste goals uit de geschiedenis van de Bundesliga als kers op de taart.

Historisch boerenjaar

Die 26ste speeldag zou een keerpunt inluiden. Wolfsburg springt van plaats drie naar de koppositie en zou die niet meer afgeven. Twee verliespartijen maken de titelrace nog spannend tot op de laatste speeldag. Maar wanneer Wolfsburg op die 34ste speeldag Werder Bremen van de mat veegt met 5-1, zijn alle twijfels weg. Wolfsburg wint zijn eerste Bundesliga-titel ooit, met slechts twee punten voorsprong op Bayern.

Ook persoonlijk is het voor Grafite een topjaar. Met 28 goals kroont hij zich tot topschutter in de Bundesliga en wordt hij verkozen tot Speler van het Jaar. Zijn spitsbroeder Dzeko eindigt met twee goals minder dan Grafite. Misimovic sluit het seizoen af met 20 assists, een record dat later enkel door ene Kevin De Bruyne zou afgepakt worden.

Nadien zou Grafite nog tot 2011 bij Wolfsburg vertoeven. Zijn prestaties leveren hem een selectie op voor het WK van 2010, waar hij echter amper  aan spelen komt. Enkel in de laatste groepsmatch tegen Portugal krijgt hij zes minuutjes speeltijd. Na zijn succesvolle periode bij Wolfsburg belandt Grafite in het Midden-Oosten, om nadien terug te keren naar Brazilië. Bij Santa Cruz, waar het allemaal ooit begon voor de spits, sluit hij in 2018 zijn loopbaan af.

Krijg je niet genoeg van onze rubriek One day, one goal? Lees dan ook gerust ons vorige verhaal over de omhaal van Youri Djorkaeff.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top