Scandinavian crime in quarantainetijden

Series | Vanavond valt ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ te zien op televisiezender Vier. De film, geregisseerd door David Fincher en met in de hoofdrollen Rooney Mara en Daniel Craig, is gebaseerd op het boek ‘Mannen die vrouwen haten’, van de Zweedse schrijver en journalist Stieg Larsson. De afgelopen vijftien jaar hebben heel wat Scandinavische reeksen de harten van vele film- en serieliefhebbers veroverd. Hier geven we jullie nogmaals vier uitstekende ‘Scandinavian Noir’-series mee om duimen en vingers bij af te likken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Wallander

Wallander moet zo ongeveer de bekendste inspecteur van het Hoge Noorden zijn. De gelijknamige reeks werd afgetrapt in 2008 en liep af in 2013. De Zweedse reeks is gebaseerd op de detectiveromans van Zweeds auteur Henning Mankell. Centraal staan de belevenissen van politie-inspecteur Kurt Wallander. De thuisbasis van de serie is het Zuid-Zweedse stadje Ystad. Elke aflevering krijgt de norse en ietwat cynische inspecteur een nieuwe zaak voorgeschoteld. Zijn woelige privéleven en de vele ontwikkelingen vormen een rode draad doorheen alle drie de seizoenen.

2. Borgen

Borgen is geen crimiserie, maar een politiek drama à la House of Cards. De Deense reeks volgt het leven van Brigitte Nyborg, vertolkt door Sidse Babett Knudsen. Nyborg, een centrumpolitica, wordt de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Doorheen de reeks wordt ze geconfronteerd met intriges, manipulatie en andere onfrisse zaken die eigen zijn aan het politieke speelveld. Terwijl ze in haar carrière hoge toppen scheert blijkt het voor Nyborg alsmaar moeilijker om op privévlak de zaken gaande te houden. De reeks telt drie seizoenen en liep van 2010 tot en met 2013.

3. The Killing

The Killing, Forbrydelsen in het Deens, was een politieserie die liep van 2007 tot 2012. Elk van de vier seizoenen volgt het onderzoekswerk van de Deense politie-inspecteur Sarah Lund, vertolkt door Sofie Gråbøl. De eerste reeks begint met de laatste werkdag van Lund. De brute moord op een negentienjarig meisje gooit echter roet in het eten en Lund komt aan het hoofd van het onderzoek te staan. Samen met haar collega Jan Meyer gaat ze op zoek naar de daders. In totaal zijn er drie seizoenen gedraaid van de razend populaire serie. Elk seizoen draait rond een nieuwe misdaad, die Lund moet zien op te lossen. Eigen aan de reeks is de aandacht voor de bredere politieke en maatschappelijke context. De serie slaagde erin om een felbegeerde Emmy-nominatie in de wacht te slepen en kreeg in 2011 een Amerikaanse remake.

4. The Bridge

De serie The Bridge, Bron in het Zweeds of Broen in het Deens, is een Deens-Zweedse coproductie. De naam is niet toevallig gekozen, aangezien het eerste seizoen start met een misdaad die zich op de Øresundbrug afspeelt. Op de brug, die Denemarken met Zweden verbindt, wordt een doormidden gezaagd lijk ontdekt. Door de specifieke locatie van de misdaad dienen de twee rechercheteams uit het Deense Kopenhagen en het Zweedse Malmö samen te werken. De twee hoofdinspecteurs, die tegelijkertijd ook de twee hoofdpersonages vormen zijn de Deense Martin Rohde en de Zweedse Saga Norén. Beide blijken karakteriële tegenpolen te zijn, maar dat weerhoudt hen er niet van om samen op zoek te gaan naar de misdadigers. De afleveringen kunt u allemaal bingewatchen op Amazon Prime Video.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top