Dortmund - Schalke: karma is een b*tch, vraag dat maar aan Andreas Möller

Sport | De Ruhr-derby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04 is een van de meest beladen derby's in Europa. Kiezen voor een van beide betekent de andere voor eeuwig afzweren. Al lapt middenvelder Andreas Möller die regel aan zijn laars, door in het begin van de jaren 2000 het Signal Iduna Park in te ruilen voor het shirt van de Köningsblauen.

De aanvallende middenvelder Andreas Möller staat te boek als een van de beste Duitse spelers van zijn generatie. Na zijn opleiding bij Eintracht Frankfurt zet hij in 1988 koers naar Borussia Dortmund, voordat hij na de overwinning op de Wereldbeker in 1990 opnieuw verkast naar zijn eerste liefde. Twee jaar later zoekt Möller het over de landsgrenzen en verhuist hij naar Juventus. Met de Oude Dame sleept hij in 1993 de UEFA Cup in de wacht.

Het jaar nadien keert de middenvelder terug naar Borussia Dortmund. Hij zal de Borussen zes seizoenen lang trouw blijven. Andreas Möller wint er twee opeenvolgende landstitels, het EK 1996 met Duitsland en de Champions League in 1997 tegen ... Juventus.

Kampioen gedurende 4 minuten

In 2000, rekent Dortmund minder op zijn 33-jarig offensief element. Möller beslist dan maar om over te stappen naar de eeuwige rivaal Schalke 04, iets wat de supporters van Die Schwarzgelben hem nooit zullen vergeven. In zijn eerste seizoen met de Köningsblauen strijdt hij tot de allerlaatste speeldag met Bayern München om de titel.

Geleid door een formidabel trio bestaande uit Ebbe Sand, Emile Mpenza en Andreas Möller vecht Schalke 04 de hele competitie lang een verbeten duel uit met de grootmacht uit Beieren. Op de laatste speeldag vervullen Die Knappen hun opdracht door Unterhaching met 5-3 te verslaan, onder meer dankzij een doelpunt van Nico van Kerkhoven. Tegelijkertijd houdt Hamburg Bayern München in bedwang. HSV doet zelfs nog beter door zich in de 90ste minuut op voorsprong te hijsen. Andreas Möller en de zijnen zetten het titelfeest al in, maar Bayern maakt in de 94ste minuut gelijk dankzij een indirecte vrije trap van Patrik Andersson en ontneemt Schalke zo de titel waar ze al 43 jaar op wachten.

De remontada van Schalke in Dortmund

De supporters van Dortmund wisten met hun vreugde geen blijf na de ontgoocheling voor hun rivaal, maar ook de fans van Schalke krijgen enkele jaren later reden tot vieren. In 2017 eindigt de Kohlenpottderby na een knotsgekke wedstrijd op een 4-4 gelijkspel.

Die dag hoopt Borussia Dortmund, dat een mindere periode doormaakt, de ploeg terug op de rails te krijgen tegen Schalke. Mission accomplished, zou je na 27 minuten denken, want de Schwargelben staan dan reeds 4-0 voor. De doelpunten van Aubameyang, Götze en Guerreiro en het eigen doelpunt van Stambouli bezorgen Dortmund een comfortabele voorsprong. Maar Schalke weigert de strijdbijl te begraven. In de tweede helft tonen de blauw-witten zich strijdbaar en vol vertrouwen. Het begin van een ware 'remontada'. Dankzij doelpunten van Burgstaller (61ste minuut) en Harit (65ste minuut) verkleint Schalke de kloof. En dan volgt het keerpunt in de wedstrijd: Aubameyang loopt tegen een tweede geel karton aan en moet 20 minuten voor tijd het veld verlaten. Schalke profiteert optimaal en komt via treffers van Caligiuri (86ste minuut) en Naldo (90+4) op gelijke hoogte. Op die manier houdt de club een reeks van zeven ongeslagen wedstrijden op een rij in stand. Voor Dortmund laat deze onverwachte comeback diepe sporen na.

Volg Dortmund - Schalke zaterdag vanaf 15u30 live op Eleven Sports 1.