Social distancing en 'blijf in uw kot': deze films en series tonen hoe het moet
Door Pickx

Deel dit nieuws
Roy Andersson: About Endlessness
Andersson won de Gouden Leeuw voor zijn vorige langspeler 'A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence' en met zijn nieuwe film 'About Endlessness' doet hij opnieuw een gooi naar de hoofdprijs in Venetië. The Guardian noemt het een "bitterzoete film over vervreemding". En die vervreemding is typisch voor Roy Andersson. Zijn films bestaan uit 'vignetten' waarvoor de regisseur in zijn eigen studio met eindeloze precisie de decors laat bouwen, zelfs als het om buitenscènes gaat. Daardoor krijgt zijn werk iets surrealistisch. Daarnaast houden de personages niet alleen fysiek, maar vaak ook psychisch afstand van elkaar.
About Endlessness van Roy Andersson is momenteel te bekijken in de online bisocoop van Lumière, en binnenkort beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Spike Jonze: Her
Ze heet Samantha. En ze wordt de beste vriendin die hij ooit heeft gehad. Ze is intelligent en origineel. Grappig en begrijpend. Doortastend en bescheiden tegelijkertijd. Ze weet altijd precies wat hij wil, en in een mum van tijd heeft ze orde gebracht in zijn eenzame en rommelige vrijgezellenbestaan. Hun vriendschap gaat steeds verder door alle input en ervaringen die Theodore en Samantha met elkaar delen, tot ze zelfs op elkaar verliefd worden. Met deze romantische komedie won Spike Jonze (Being John Malkovich) zowel een Oscar als een Golden Globe voor het door hem geschreven scenario.

Wim Wenders: Paris, Texas
Na jarenlange afwezigheid wordt een verwarde Travis (magistraal neergezet door karakterkop Harry Dean Stanton) in de woestijn teruggevonden. Zijn broer Walt neemt hem mee naar huis, waar hij zijn zoontje Hunter, die ondertussen 7 is, ontmoet. Terwijl de twee voorzichtig een vriendschap opbouwen, gaan ze op zoek naar Jane, Travis' ex-vrouw (Nastassja Kinski).
Ze gaan langs de benzinestations, motels en stadjes die de snelweg omzomen. Travis en Hunter zijn vastbesloten om hun deel van het geluk terug te vinden. Het wordt een wanhopige zoektocht in een desolaat Amerika. Met beklijvende landschapsbeelden, spaarzame dialogen en Ry Cooders uitmuntende score, maakte Wim Wenders een van de meest archetypische films van de jaren 80. Deze melancholische roadmovie met zijn rustige cinematografie kaapte destijds o.a. een BAFTA en de Gouden Palm weg.

Alfonso Cuarón: Gravity
Dr. Ryan Stone (Bullock) en veteraan-luitenant Matt Kowalski (Clooney) worden in deze claustrofobische ruimtethriller voorgesteld in een sublieme ononderbroken scène van wel vijftien minuten. Ze zijn twee astronauten die in opdracht van de NASA reparaties uitvoeren aan de Hubble-telescoop. Terwijl hij de grapjas uithangt en zij zich probeert te focussen, botst en buitelt de camera gewichtloos rond terwijl de aarde levensgroot aan de hemel opdoemt. Maar na een botsing met ruimteafval, fluiten de brokstukken als kogels rond hun oren en voor ze het goed en wel beseffen zijn ze op drift geslagen in de ruimte - op zoek naar elkaar, naar zuurstof en radiocontact met de aarde. Zo wordt 'Gravity' een angstaanjagende survivalthriller in outer space en een rauw-realistisch drama waarmee Cuarón adembenemende ruimtebeelden afwisselt met claustrofobische intimiteit. De film was goed voor maar liefst zeven Oscars op tien nominaties, waaronder die voor beste regisseur. Sandra Bullock kon haar nominatie voor beste actrice niet verzilveren.
Lees ook:
De beste films die zich afspelen in de ruimte
10 legendarische filmrollen bedoeld voor iemand anders

Stanley Kubrik: The Shining
'The Shining' van Stanley Kubrick, naar een roman van van Stephen King, is intussen een klassieker. Jack Nicholson is meesterlijk als Jack Torrance, een schrijver met een writersblock. Als hem een baan als concièrge van een afgelegen hotel wordt aangeboden, ziet hij dat als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken, in het gezelschap van zijn zoon en vrouw.
Het lugubere verhaal over de vorige concièrge die waanzinnig is geworden en vervolgens op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, laat Jack koud. Zijn zoontje Danny heeft echter een vreemd voorgevoel. Tony, de stem die in de jongen huist, raadt hem het verblijf in het prestigieuze Overlook Hotel in de bergen van Colorado ten stelligste af. Tony blijkt een punt te hebben. Wat volgt is een huiveringwekkende prent waarbij Kubrick de spanning meesterlijk opdrijft met behulp van angstaanjagende camerabewegingen door het spookhuis-achtige hotel en het doolhof in de tuin. Naast de originele muziek van Wendy Carlos en
Rachel Elkind maakte Kubrick voor de soundtrack ook gebruik van reeds bestaande hedendaagse klassieke muziek van Béla Bartók, Gyorgy Ligeti en vooral van de onlangs overleden Poolse componist Krzysztof Penderecki.
Lees ook:
In memoriam Krzysztof Penderecki: veel meer dan een filmcomponist

Yorgos Lanthimos: The Lobster
In een dystopische (toekomst)wereld is het verboden om single te zijn. Singles worden gearresteerd en meegenomen naar 'Het Hotel', waar alle aanwezigen exact 45 dagen de tijd hebben om een geschikte partner te vinden. Lukt dat niet? Dan verander je in een dier naar keuze dat in het bos gedumpt wordt. David (Colin Farrell), een gescheiden en ietwat sullige man, wil in dat geval een kreeft worden, en daar heeft hij zijn eigen bijzondere redenen voor. Maar toch probeert hij de transformatie te voorkomen door onverschillig met een harteloze vrouw te trouwen. Dat mislukt, en David ontvlucht het hotel om zich aan te sluiten bij de rebellen (de 'loners') die zich verzetten tegen de date-dictatuur en die zich in de bossen schuilhouden. Rebellie in de vorm van dierlijk vluchtgedrag, om te voorkomen dat ze - jawel - in dieren veranderen.
In 'The Lobster' belicht Lanthimos onze opvattingen over de romantische liefde, met internetdating - koppelen op basis van interesses - als prangend voorbeeld. Zo is in deze film een snel bloedende neus bijvoorbeeld al genoeg voor twee singles om een perfecte match in elkaar te zien. 'The Lobster' werd de meest originele en zeker de meest surrealistische film in de competitie van het het Filmfestival van Cannes in 2015 genoemd en ging er aan de haal met de Prijs van de jury.
Bekijk ook:
Deze films schetsen geen fraai beeld van de toekomst

Patrick Shen: In Pursuit of Silence
'In Pursuit of Silence' is een contemplatieve film over de betekenis en het effect van (gebrek aan) stilte op de hedendaagse mens. Het is een verrassend muzikale film die je oren doet spitsen en je de tijd geeft om stil te staan bij stilte. We worden voortdurend - al dan niet vrijwillig - omringd door geluid. Stilte wordt meer en meer een zeldzaam goed, of zelfs iets uit vervlogen tijden.
De avant-garde componist John Cage schreef in 1952 het stuk 4'33", waarbij de pianist zijn instrument niet aanraakt en enkel het gekuch of de schuifelende voeten van het publiek en andere omgevingsgeluiden de muziek uitmaken. Het is een van de vele expressies van de impact van de stilte. Maar bestaat de pure stilte? Waarom gaan we ernaar op zoek? Of omgekeerd, waarom lopen we er net van weg?
In een trip rond de wereld verkennen we de geheime aard van de stilte - van de stilte in de afgelegen Amerikaanse wildernis over Japanse zenkloosters naar de hallucinante afwezigheid van stilte in hedendaagse grootsteden, waar geluidshinder ongezond wordt en agressie en stress veroorzaakt. Er is immers geen enkel aspect van het menselijk bestaan waar geluid en zijn tegenhanger stilte geen invloed op hebben.

Céline Sciamma: Portrait de la Jeune Fille en Feu
Tinder was er nog niet anno 1770, maar bemoeizuchtige ouders zijn dan weer van alle tijden. Een Franse gravin heeft een rijke Milanees op het oog voor haar jongste dochter Héloïse. Die is echter niet zo opgezet met haar nakende huwelijk en weigert te poseren voor haar huwelijksportret. Uiteindelijk moet de schilder een hoofdloos portret afleveren, want haar gezicht heeft hij zelfs nooit gezien. Maar moeders in kostuumdrama's zijn meestal nogal geslepen, dus schakelt de gravin Marianne in. De jonge portrettist zal doen alsof ze een gezelschapsdame is en Héloïse heimelijk observeren. Maar haar beschouwende blik verhult een smeulend verlangen. Regisseur Céline Sciamma schildert een hartstochtelijk portret dat net naast de Gouden Palm greep in Cannes, maar desalniettemin niemand onberoerd liet.
Portrait de la Jeune Fille en Feu is vanaf 23 mei beschikbaar in de Movies & Series-catalogus van Proximus Pickx

Kostuumdrama's en historische series bij de vleet
Over al onze favoriete historische drama's en series zouden we een boek kunnen vullen, maar dit zijn alvast enkele toppers waarin social distancing toch wel een belangrijke rol speelt: 'Downton Abbey' (nu te zien op BBC First), 'Poldark' (Netflix), 'Victoria', 'The Crown' (Netflix) en uiteraard alle Jane Austen-verfilmingen (waaronder 'Sense and Sensibility', 'Pride and Prejudice', 'Emma' en 'Sanditon', ook al te zien op BBC First). 'Pride and Prejudice' is verschillende keren verfilmd. De bekendste versie uit 2005, met Keira Knightley en Matthew Macfadyen in de hoofdrol, is momenteel ook te zien op Netflix.
Belijk ook:
Historische actieseries om te zien op Netflix !
Deze films hebben genoeg aan één locatie
Koninklijke series: niet altijd even historisch correct

Too Hot to Handle
Wie toch over de schreef gaat, zal het geweten hebben. Want wie betrapt worden op zoenen, seks of zelfbevrediging krijgt een zware 'seksboete' en ziet zo meteen een hoop geld verdwijnen uit de pot. Op een kus staat bijna 3.000 euro boete, orale seks kost je ruim 5.500 euro, en voor een stomende vrijpartij zal je liefst 18.450 euro moeten neertellen. Een corona-boete van 250 euro is er niks tegen. Of deze monsterboetes ook de social distancing kunnen garanderen bij de schaars geklede en vaak door alcohol benevelde hotties in een exotische setting, is nog maar zeer de vraag. Wat primeert, geld of seks? Zeker kijken dus. Wij hebben er alvast een nieuwe guilty pleasure bij.
Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV!

Meest gelezen
-
1
Series
Maaike Cafmeyer wordt 50: dit zijn haar beste rollen
-
2
Series
Deze 5 weetjes over ‘Succession’ kende je vast nog niet
-
3
Films
Het nieuwe seizoen van 'Huizenjagers' vliegt er meteen in met de miljoenenweek
-
4
Films
Van Vincent Vega tot Daisy Domergue: dit zijn de beste personages van Quentin Tarantino
-
5
Series
Internationale romantiek en muzikale docu op Netflix in april
Lees meer over Films
-
'Circle of Live' vliegt er weer in met nieuwe muzikale gasten
Een goed televisieprogramma en prachtige muziek: meer heb je niet nodig voor een gezellige avondje op de zetel. Pickx+ giet die twee samen in de vorm van 'Circle of Live'. De muzikale talkshow gaat op 31 maart terug van start en Pickx vertelt je er nu al meer over.
-
Deze 5 weetjes over ‘Succession’ kende je vast nog niet
Vanaf vandaag kan je naar het vierde en laatste seizoen van ‘Succession’ kijken. Pickx maakt van deze gelegenheid gebruik om je enkele leuke weetjes over deze Amerikaanse topserie mee te geven.
-
Internationale romantiek en muzikale docu op Netflix in april
Je watchlist op Netflix wordt de komende maand alweer wat langer, want de catalogus van de streamingdienst wordt aangevuld met enkele spannende, romantische en muzikale titels. Pickx licht er enkele hoogtepunten uit.
-
Het nieuwe seizoen van 'Huizenjagers' vliegt er meteen in met de miljoenenweek
Vanaf maandag 3 april is de jacht op huizen weer geopend. In een gloednieuw seizoen van 'Huizenjagers' gaan gepassioneerde makelaars opnieuw op zoek naar de perfecte woningen voor de deelnemers. De eerste week belooft alvast veel goeds, en vooral veel geld.
-
Van Vincent Vega tot Daisy Domergue: dit zijn de beste personages van Quentin Tarantino
Vandaag mag niemand minder dan Quentin Tarantino 60 kaarsjes uitblazen. Ter gelegenheid van deze verjaardag kijkt Pickx naar de vijf beste personages van de beroemde Amerikaanse regisseur.
-
Maaike Cafmeyer wordt 50: dit zijn haar beste rollen
Vandaag mag de Vlaamse actrice Maaike Cafmeyer 50 kaarsjes uitblazen. Ter gelegenheid van deze heugelijke dag dook de redactie van Pickx in de archieven en selecteerden we enkele van haar allerbeste rollen.
-
Wim Lybaert vaart een jaar op zee
“Al sinds ik klein was, had ik nogal een redelijke fascinatie voor de zee. En nu wil ik eens weten wat dat wil zeggen, visser zijn … Op mijn 54ste mee mogen op een vissersboot is eigenlijk een grote droom die uitkomt”
-
'Rebound': het verhaal van Sebastien Bellin, van overlever van aanslagen tot Iron Man
Veerkracht kent geen grenzen. Kijk maar naar Sebastien Bellin. De ex-basketprof raakte zwaargewond aan zijn benen tijdens de terreuraanslag van 22 maart 2016 in Brussels Airport maar hij vocht terug en nam vorig jaar met succes deel aan de Iron Man triatlon in Hawaï. De documentaire ‘Rebound’, morgen te zien op Canvas, volgt zijn verhaal, van de aanslagen tot in Hawaï.
-
Haal de detective in jezelf naar boven met deze series
Altijd al gedroomd van een carrière als detective? Deze series geven je de kans om je even in te leven in mensen die de gekste mysteries kunnen oplossen.
-
Vijf volwassen animatieseries voor de ideale lazy sunday
Een uur minder slaap door het zomeruur en slecht weer voorspeld, het lijkt geen geweldige zondag te worden. Dan maar lekker in bed of in de zetel blijven hangen en genieten van enkele komische animatieseries voor volwassen, de ultieme guilty pleasure! Pickx selecteerde vijf must see series of films.
-
Anna Kendricks ‘Cups’: een toevallige wereldhit
Negen jaar geleden was de Amerikaanse actrice Anna Kendrick even trending op sociale media. Ze had toen net een a-capellaversie van het nummer ‘Will You Miss Me When I’m Gone’’ uitgebracht en die versie kon heel wat mensen bekoren. Het nummer, dat de titel ‘Cups’ meekreeg, was ontstaan naar aanleiding van de film ‘Pitch Perfect’ maar is eigenlijk per toeval ontstaan.
-
Oscarwinnende docu ‘Navalny’ (Canvas): het lot van Poetins grootste tegenstander
Canvas zendt vanavond de documentaire ‘Navalny’ uit, over de Russische oppositieleider die vergiftigd werd. Het werk van regisseur Daniel Roher won bij de jongste Oscaruitreiking de prijs voor ‘beste documentaire’. Pickx frist je geheugen op met een beknopte samenvatting van het tragische lot van Aleksej Navalny, de luis in de pels van Poetin.
-
Regisseur Bouli Lanners wordt ereburger van Luik
Regisseur/acteur Bouli Lanners is zaterdagmiddag door burgemeester Willy Demeyer benoemd tot ereburger van de stad Luik. Dat gebeurde het stadhuis van de "Cité Ardente".
-
Welke acteurs maakten net als Brendan Fraser een comeback?
-
Deze vijf series kunnen jouw lenteavonden opvrolijken
Hoera! De lente is opnieuw in het land en dat hebben ook de streamingdiensten geweten. De komende dagen en weken zijn er via die diensten immers tal van nieuwe series te zien die een frisse zullen doen waaien doorheen jouw tv-avonden.
-
Wanneer de jeugd het overneemt: ‘The Outsiders’ en andere films over tienerrebellie
Veertig jaar geleden, in 1983, kwam ‘The Outsiders’ uit. Een cultfilm van topregisseur Francis Ford Coppola die verschillende jonge talenten lanceerde. Onder hen Tom Cruise, Matt Dillon, Emilio Estevez, Rob Lowe en Diane Lane. Voor wie de thematiek van opstandige tieners genegen is, kunnen we jou ook deze titels nog aanraden.
-
Geniet op deze Griekse feestdag van ‘Maestro in Blue’, de eerste Griekse serie op Netflix
Deze zaterdag, 25 maart, vieren de Grieken hun nationale feestdag. Ter gelegenheid daarvan presenteert Pickx ‘Maestro in Blue’, de eerste Griekse serie die op Netflix te zien is.
-
De geheimen achter seizoen 4 van ‘You’ op Netflix
Seizoen 4 van 'You' is nog maar net afgelopen op Netflix en de geruchten vliegen ons al rond de oren over welke nieuwe en gekke verhalen de hitserie voor ons in petto heeft in een volgend seizoen. Dat vijfde seizoen zou volgens Penn Badgley wel eens het laatste kunnen zijn, dus zet Pickx de grootste geheimen van de afgelopen seizoenen nog eens op een rij.
-
Iraanse reeks "The Actor" bekroond met Grote Prijs op Séries Mania in Rijsel
Op het seriefestival Séries Mania in Rijsel is de Grote Prijs naar de Iraanse reeks "The Actor" gegaan. Voor het eerst was een Iraanse reeks geselecteerd in de internationale competitie, en "The Actor" viel meteen in de smaak bij de jury. Die jury werd voorgezeten door de Amerikaanse producente Lisa Joy, medebedenker van "Westworld".
-
‘Ted Lasso’, van het ongewone begin tot het geplande einde
Het derde seizoen van ‘Ted Lasso’, de komische serie over een American footballcoach die een voetbalploeg in de Engelse Premier League traint, komt nu wekelijks uit. De eindeloos charmante en hartverwarmende serie met Jason Sudeikis in de titelrol viel in totaal al elf keer in de prijzen op de Emmy Awards. We nemen je mee achter de schermen van de reeks en diepen wat feiten op die je misschien nog niet wist over ‘Ted Lasso’.