Slapende reuzen: Carl Zeiss Jena

Bundesliga | FC Carl Zeiss Jena vertoeft momenteel in de laagste regionen van de derde afdeling in Duitsland. Iets minder dan 40 jaar geleden nam de club van Roland Duchâtelet nog deel aan de finale van de Beker voor Bekerwinnaars. Een terugblik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De stad Jena, die zich situeert in het oostelijk deel van centraal Duitsland, is vooral bekend omwille van de veldslag die op haar grondgebied werd uitgevochten tussen Pruisen en de Fransen onder aanvoering van Napoleon Bonaparte. De eerste Franse keizer behaalde toen een grote overwinning die nadien het einde van het Pruisische rijk zou inluiden.

Vandaag de dag wordt een ander soort strijd uitgevochten in deze grote industrie- en universiteitsstad in Thüringen. Die duels worden, zij het wat vredevoller, beslecht in het Ernst-Abbe-Sportfeld-stadion, de thuisbasis van Carl Zeiss Jena. Als rode lantaarn van de derde afdeling in Duitsland, kijkt Jena een nieuwe degradatie in de ogen, wat hen zou doen afglijden naar de amateurafdelingen.

Waardige vertegenwoordiger voor Oost-Duitsland

Gesticht in 1903, dankt de voetbalclub uit Jena haar naam aan Carl Zeiss, oprichter van het gelijknamige bedrijf gespecialiseerd in optische systemen. Na jarenlang het regionale kampioenschap te hebben gedomineerd, komt de club in een nieuwe dimensie terecht op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Jena groeit uit tot een van de grootste clubs uit Oost-Duitsland.

Carl Zeiss kroont zich driemaal tot Oost-Duits kampioen (1963, 1968, 1970) en voegt daar ook nog eens vier bekeroverwinningen aan toe (1960, 1972, 1974, 1980). Die laatste trofee stelt de Oost-Duitsers in staat om het jaar nadien een ongeloofelijk parcours af te leggen in de Beker voor Bekerwinnaars. De spelers van Jena schakelen achtereenvolgens AS Roma, Valencia, Newport County en Benfica Lissabon uit, maar moeten in de finale hun meerdere erkennen in het Georgische Dinamo Tbilissi.

Recordaantal bezoekers in de Duitse beker

Na de hereniging in 1990 verdwijnt de eerste afdeling in Oost-Duitsland. Ze wordt omgedoopt tot Oberliga Nordost (Noordoost), maar verliest veel van haar pluimen. De Oberliga vormt namelijk pas de vierde afdeling en glijdt later zelfs af tot het vijfde niveau. In het eeuwige klassement van de liga prijkt Carl Zeiss op de eerste plaats met 1097 punten uit 929 matchen in 35 jaar.

FCC wordt naar de tweede afdeling in Duitsland overgezet, maar beschikt niet langer over de middelen om te wedijveren met de topploegen. Ondanks enkele mooie prestaties in de beker, pendelt de club tussen de tweede, derde en zelfs af en toe de vierde afdeling. In het seizoen 2007-2008 schrijft Carl Zeiss Jena, op dat moment in derde klasse, een ongeloofelijk bekerverhaal dat uiteidenlijk strandt in de halve finales. Jena wordt eervol uitgeschakeld door Borussia Dortmund in een kolkend Signal Iduna Park, dat met een toeschouwersaantal van 80.708 de geschiedenisboeken zou ingaan als de drukst bezochte bekermatch ooit.

In december 2014 beslist Roland Duchâtelet om zijn horizon te verbreden en tikt hij de Duitse club, die dan in de vierde afdeling vertoeft, op de kop. Hij slaagt er wel in om ze terug naar de derde klasse te loodsen, maar ook de voormalige topman van Standard ondervindt dat het moeilijk is om de aansluiting met het roemruchte verleden te maken. Momenteel vertoeft de club, met Belgische doelman Jo Coppens in haar rangen, op de allerlaatste plaats in het klassement. Het lijkt alsof enkel nog een gunstige beslissing in navolging van de coronacrisis hen enigzins kan redden...

Fan van onze reeks over slapende reuzen in het topvoetbal? Lees dan ook ons stuk over Lierse.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top