Dit zijn de allerbeste detectivereeksen van eigen bodem

Tv-zender Één haalt vanavond ‘Dossier K’ vanonder het stof, de misdaadserie van regisseur Jan Verheyen over de Antwerpse rechercheurs Vincke & Verstuyft die in het brandpunt van een Albanese clanoorlog terechtkomen. De ideale aanleiding voor Proximus Pickx om de beste detectivereeksen en whodunnits van eigen bodem in de kijker te zetten. Een bloemlezing.

Aspe
 
De detectiveserie gebaseerd op de boekenreeks van auteur Pieter Aspe liep tien jaar lang op VTM, van 2004 tot 2014. Herbert Flack schitterde al die tijd als hoofdinspecteur Pieter Van In. Samen met zijn team van inspecteurs, bestaande uit bekende namen als Lucas Van den Eynde, Mathias Coppens, Adriaan Van den Hoof, Maaike Cafmeyer en Hilde De Baerdemaeker, loste hij misdaden en moorden op in het Brugse. Daarbij kwam het regelmatig tot aanvaringen met onderzoeksrechter Hannelore Martens, vertolkt door de ravissante Francesca Vanthielen.
 
Aspe is te bekijken op VTM GO.

Salamander
 
Deze reeks, geregisseerd door Frank Van Mechelen met Filip Peeters in de hoofdrol, draait rond een bankroof in Brussel. Dieven kraakten er 66 kluizen, die toebehoren aan de machtigste personen van België. Zij zijn ook allemaal lid van een geheime organisatie, Salamander, die het voorval in de doofpot tracht te steken.

Inspecteur Paul Gerardi (Filip Peeters) bijt zich vast in de zaak na een tip van een informant. Hij wil de occulte organisatie blootleggen en diens onfrisse praktijken tot op de bodem uitspitten – tot ongenoegen van zijn oversten... 
 
De twee seizoenen liepen van 2012 tot 2018 op Één en lokten gemiddeld zo’n 1,4 miljoen kijkers per aflevering.

Professor T.
 
Deze Vlaamse politieserie onder regie van Indra Siera, Tim Mielants en Gijs Polspoel verscheen voor het eerst op Eén in het najaar van 2015. Ondanks de donkere persoonlijkheid van de protagonist kreeg de krimi ook een komische noot mee. Die comic relief in combinatie met uitgekiende scenario’s tilde de serie naar een hoger niveau.
 
De reeks speelt zich grotendeels in Antwerpen af en focust op professor Jasper Teerlinck (gespeeld door steracteur Koen De Bouw), alias professor T.; een hoogleraar psychologische criminologie aan de Universiteit Antwerpen. Een oud-studente van hem, die na haar studies inspecteur bij de federale gerechtelijke politie is geworden, roept regelmatig de hulp in van haar voormalige professor als consultant. Die laatste leert naast het misdaadmilieu ook zichzelf kennen doorheen de afleveringen, en dat bevalt hem niet altijd even goed…
 
Dat de reeks in de smaak viel bij velen, bewijzen de tot dusver vier internationale remakes. Die Franse, Tsjechische, Duitse en laatst ook Britse versies maken van de serie één van de best boerende exportproducten van de Vlaamse fictie ooit.

Witse
 
Een oerklassieker in het genre die jarenlang vaste prik was op de Vlaamse beeldbuis op zondagavond: de eigenzinnige commissaris Witse, vertolkt door Hubert Damen en zijn onovertroffen serieux. Tezamen met zijn onafscheidelijke assistenten en team van inspecteurs liet de rechercheur uit Halle menig huisgezin meespeuren naar de daders in misdaadzaken. ‘Witse’ was oerdegelijke televisie die de weg plaveide voor de vele Vlaamse detectives die zouden volgen. 
 
Het vlaggenschip van de openbare omroep verscheen in 2004 voor het eerst op de buis en zette er in 2012 een punt achter na negen seizoenen. De reeks is één van de best bekeken televisieprogramma's ooit in Vlaanderen met een gemiddelde van zo’n 1,6 miljoen kijkers.

Series

Bekijk alles
Top