54 jaar geworden en een comeback plannen, dat kan alleen Mike Tyson

Sport | Vandaag op deze 30ste juni viert Mike Tyson zijn 54ste verjaardag. De honger bij de levende bokslegende is nog bijzonder groot. Hij stoomt zich namelijk klaar voor een comeback. Wie weet komt er wel een iconische rematch aan met Evander Holyfield. Maar voor het zover is, lichten we de levenswandel van een van de beste boksers aller tijden even toe. En oh ja, gelukkige verjaardag Mike!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Michael Gerard Tyson ziet op 30 juni 1966 het levenslicht in een getto in Brooklyn, New York. In het disfunctionele gezin, waarin vader Tyson al snel met de noorderzon vertrekt, raakt de jonge Tyson op het slechte pad. Gelukkig voor de toekomstige bokskampioen loopt hij in de jeugdgevangenis bokstrainer Constantine 'Cus' D'Amato tegen het lijf. Het begin van een vruchtbare samenwerking.

Met zijn jeugdig enthousiasme, gekoppeld aan zijn verwoestende uithalen bestormt Kid Dynamite het professionele bokscircuit. Tyson grijpt zijn tegenstanders van bij de start van elke kamp bij de keel en rijgt de ene overwinning aan de andere. In 1986 kroont hij zich op amper 20-jarige leeftijd tot de jongste wereldkampioen bij de zwaargewichten ooit en dit meteen in de grootste en meest prestigieuze boksbond WBC. Een jaar later voegt Iron Mike daar ook de titels in de WBA en IBF-bonden aan toe, waardoor hij de eerste wereldkampioen zwaargewichten wordt met titels in alle boksbonden.

Rijzende ster dooft al gauw

Naast zijn hegemonie in de ring - Tyson zou zijn carrière afsluiten met 50 overwinningen uit 58 profkampen - begint Tyson al snel een reputatie naast de ring op te bouwen. Hij lijkt niet in staat om zijn vuisten op zak te houden in zijn privèleven. Iets wat zijn ex-vrouw en actrice Robin Givens aan den lijve mocht ondervinden. Wanneer hij in 1990 een titelkamp verliest tegen underdog James Douglas, lijkt de ondergang onontkoombaar. Een jaar later wordt het zwaargewicht aangeklaagd voor verkrachting en krijgt hij een celstraf van 6 jaar, waarvan hij de helft effectief uitzit.

Na zijn comeback haalt Tyson nooit meer echt zijn oude niveau, al slaagt hij er wel opnieuw in om enkele titels binnen te rijven. Maar dan komt de tweeklapper met die andere boksgrootheid Evander Holyfield. Het eerste gevecht verliest Iron Mike kansloos en dus staat hij opgefokt aan de start van de rematch op 28 juni 1997. De frustratie bij Tyson neemt hand over hand toe wanneer de scheidsrechter herhaaldelijke kopstoten van Holyfield niet schijnt op te merken en dus neemt Tyson het heft in eigen handen. Hij bijt zijn tegenstander tot twee maal in het oor, wat hem een onmiddellijke diskwalificatie en schorsing oplevert. Een triest dieptepunt voor de bokskampioen. Tyson zelf verklaarde daar later over: "Het is nooit de bedoeling dat het persoonlijk wordt en daar ben ik de mist ingegaan. Dat was het moment waarop mijn carrière erop zat."

Tweede rematch op til?

De jaren daarna blijft Tyson nog wat aanmodderen totdat hij in 2005 beslist om zijn bokshandschoenen op te bergen. Tot nu dus, want de sinds vandaag 54-jarige boksgrootheid beult zich af om terug in topvorm te komen, zoals je in onderstaand filmpje kan zien:


Met de mythische woorden 'I'm back', lijkt the baddest man on the planet een comeback à la Michael Jordan in te luiden. De bokswereld staat bol van de grootspraak en overdrijvingen, dus is enige waakzaamheid geboden, maar meer is alvast niet nodig om talloze boksfans wereldwijd te enthousiasmeren. Die willen maar al te graag een nieuwe rematch met Evander Holyfield, die op zijn beurt een kleine week geleden een comeback aankondigde voor het goede doel.

Wie weet worden we binnenkort getrakteerd op een nieuwe kamp voor de eeuwigheid, al zal het dan wel voor het goede doel zijn. Benieuwd of Tyson zijn tanden op elkaar kan houden...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top