Brainfood in coronatijden: deze films werpen een blik op de toekomst

Films | De toekomst spreekt tot de verbeelding, ook in Hollywood. Volgende vier films werpen een bijzondere blik op wat ons mogelijks te wachten staat – een blik die veelal donker, grauw en pessimistisch is, al durft Tinseltown ook weleens te weerstaan aan dat doembeeld. In dat laatste geval krijgen we vooral blitse voorproefjes van een futuristische wereld boordevol technologische snufjes voorgeschoteld.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Interstellar (2014)
 
Hollywood levert aan de lopende band films over een dystopische, post-apocalyptische toekomst, maar deze parel van Christopher Nolan spant wat ons betreft de kroon. Dit intergalactisch huzarenstukje laat u sterretjes zien, letterlijk en figuurlijk. Nolan vervaardigde met dit verbluffend ruimteavontuur een absoluut meesterwerk.
 
De film bezit alle ingrediënten om er een waar kijk- en luisterfestijn van te maken: stijlvolle cinematografie, een bijna kubrickiaanse allure en spectaculaire special effects. Gooi er nog een beklijvend scenario tegenaan met een gezonde scheut drama – gespeend van vals sentiment, Hollywoodiaanse pathetiek en cheesy tearjerkerij – en je krijgt een fenomenaal kosmosepos dat je mond zal doen openvallen om zo nu en dan je nagels er van pure spanning af te bijten.
 
Het verhaal draait rond een heroïsche verkenningsexpeditie annex survivalmissie naar een nieuwe wereld doorheen een onlangs ontdekt wormgat dat naar een ander universum leidt. Fascinerend hoe Nolan ons vernuftig piloteert doorheen onbevattelijke natuurkundige begrippen als tijd, ruimte en zwarte gaten. Gooi daar de kippenvelscore van de onvolprezen soundtrackkoning Hans Zimmer over, en Houston, we have an Oscar! Eentje voor beste visuele effecten, meer bepaald.
 
‘Interstellar’ is te bekijken op Netflix.

Contagion (2011)
 
Slingert er ergens een glazen bol rond in Hollywood? Soms voorspellen de filmstudio’s een toekomstige gebeurtenis zo accuraat, dat het haast griezelig wordt. Een sterk voorbeeld van die visionaire krachten is deze thriller uit 2011, van de hand van Steven Soderbergh, waarin onderzoekers een race tegen de klok voeren om een vaccin te ontwikkelen tegen een dodelijk virus dat de longen aantast. De kiem van de pandemie ligt in China en de bron is… een vleermuis. Klinkt bekend?
 
‘Contagion’ verzamelde met Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Kate Winslet en Jude Law een absolute sterrencast. Met een wereldwijde opbrengst van 136 miljoen dollar was de prent een bescheiden kassucces.

Her (2013)
 
Een voorbeeld van een film waarin Hollywood de toekomst wat minder zwartgallig inziet, is dit aangrijpend verhaal over liefde in de digital age. In een niet zo verre toekomst staat ons leven bol van de technologische snufjes. Eenzame zielen zoeken amoureus gezelschap in hun intelligente ‘voice operating system’ – een soort domoticasysteem dat als personal assistant fungeert en je bijstaat in je dagelijkse leven, op zowel praktisch als mentaal vlak. Zo houdt het je agenda bij en doet het ’s ochtends de koffie lopen, maar kan je evenzeer gesprekken over de liefde en de zin van het leven voeren met je digitale secretaris. Zijn fysieke aanwezigheid is beperkt tot enkel een stem.
 
Een meesterlijke Joaquin Phoenix geeft gestalte aan een vereenzaamde schrijver in Los Angeles, die de solitude niet meer kan verbijten en zich laat verleiden tot de aankoop van Samantha (ingesproken door Scarlett Johansson); een empathische en gevoelige artificiële entiteit die hem assisteert, en waar hij uiteindelijk gevoelens voor zal ontwikkelen. Met alle tragische gevolgen van dien…

Ex Machina (2014)
 
Nog zo’n toekomstbeeld waarin ons dagelijkse leven gedomineerd wordt door hoogtechnologische snufjes is ‘Ex Machina’; een onrustwekkend relaas over de CEO van een techbedrijf (Oscar Isaac) die in zijn afgelegen luxeresidentie experimenteert met humanoïde, levensechte robots
 
Onder het mom van een bedrijfswedstrijd lokt hij de winnaar, een onopvallende softwareprogrammeur, als logee naar zijn weelderige designwoning om de kunstmatige intelligentie van een vrouwelijke robot te testen. Naargelang het experiment vordert valt die voor de charmes van het proefobject, maar ontdekt hij ook de ware intenties van zijn baas. De film stelt onze vooroordelen over geslacht en seksualiteit in vraag, en peilt naar wat het betekent om een mens van vlees en bloed te zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top