One day, one goal: Hatem Ben Arfa kopieert Messi en Maradona

Sport | Hatem Ben Arfa speelde vier seizoenen voor Newcastle United en de fans van de Engelse club zullen vooral zijn doelpunt tegen Bolton Wanderers herinneren. De Fransman vertrok vanop eigen helft met de bal aan de voet, liep alles en iedereen voorbij en scoorde ook nog eens. Een relaas van een iconische goal.

De fans van Newcastle United zullen die namiddag op 9 april 2012 niet snel vergeten. Newcastle nam het in het eigen St. James’ Park op tegen Bolton en het moest winnen om zijn kansen op Champions League-voetbal gaaf te houden.

De ex-club van Philippe Albert had het knap lastig tegen Bolton en puntenverlies leek in de maak, tot Ben Arfa een geniale ingeving kreeg. Hij kreeg op eigen helft de bal centraal op het middenveld aangespeeld en hij draaide met een knappe actie weg van zijn tegenstander. Hij ontweek tackle nummer één, nadien een tweede en het leek even op hordelopen, maar Ben Arfa bleef maar doorgaan. Hij was elke tegenstander te snel af en punterde de bal voorbij doelman Adam Bogdan in doel. Na 73 minuten zorgde de toen 25-jarige Fransman voor een explosie van vreugde: 1-0.

Ups en downs

"Lionel Messi zou trots zijn op dergelijk doelpunt", orakelde de commentator van 'Match of the Day'. Ben Arfa zette zich zo in een rijtje met onder meer Lionel Messi en Diego Armando Maradona, die met respectievelijk FC Barcelona en Argentinië ook dergelijke doelpunten wisten te scoren. Al moesten zij nog wat meer tegenstanders dribbelen.

De 52.264 aanwezige toeschouwers kraaiden van de pret en zagen tien minuten later Papiss Cissé de 2-0 scoren. Ondanks die overwinning bemachtigde Newcastle dat seizoen geen ticket voor de Champions League, maar hun vijfde plaats was wel goed voor een plaats in de Europa League.

Voor Ben Arfa was die goal niet de opstap naar de echte Europese top. Ondanks zijn enorme talent kende hij de nodige ups en downs in zijn carrière. Hij werd door Newcastle United in het seizoen 2014/2015 uitgeleend aan Hull City, waar hij enkele maanden later van de radar verdween. Newcastle verbrak zijn contract en na zijn goal à la Messi verdween hij via de achterdeur uit Engeland.

Terug naar Frankrijk

De ex-speler van Olympique Lyon en Olympique Marseille keerde terug naar Frankrijk en tekende voor OGC Nice. Aan de Côte d'Azur speelde hij een jaar de pannen van het dak en PSG plukte hem er transfervrij weg. In Parijs schitterde hij echter niet en in het seizoen 2017/2018 kwam hij er zelfs geen minuut in actie.

Stade Rennes verloste hem uit zijn lijden en daar presteerde hij weer goed. Toch verliet hij de club in de zomer van 2019 en na maanden zonder club tekende hij in januari voor het Spaanse Real Valladolid. Op zijn 33ste mag Ben Arfa terugblikken op een mooi parcours, maar met zijn talent vragen velen zich nog altijd af of er niet nog meer in had gezeten…

Wie niet genoeg kan krijgen van onze reeks fantastische doelpunten, kan hier ook het doelpunt van Diego Armando Maradona tegen Juventus herbekijken.