Terug in de tijd met deze vijf films

In deze tijden van corona zou het handig zijn om even terug in de tijd te kunnen gaan. In de film Deja Vu, vanavond om 20u35 te zien op Q2, gaat special agent Douglas Carlin (gespeeld door Denzel Washington) terug in de tijd om een terroristische aanslag op een ferry te onderzoeken. Met de nieuwste technologieën gaat hij met een team op zoek naar de dader, maar Carlin vindt in het verleden ook de liefde. We nemen u even mee terug in de tijd met enkele iconische films in dat genre.

Back to the Future-trilogie

Als we het over een film en tijdreizen in één zin hebben, dan kan Back to the Future niet ontbreken. In de jaren ’80 was deze film een grote hit. De verwarde wetenschapper Emmet ‘Doc’ Brown en Marty McFly gaan geweldige avonturen aan met hun tijdmachine: een DeLorean, een auto die nadien iconisch werd. Ze mogen hun oude ‘ik’ niet zien of dat kan de toekomst helemaal veranderen en ze krijgen er te maken met Biff Tannen, die zichzelf een betere toekomst verschaft door stiekem de DeLorean te gebruiken. Marty en ‘Doc’ moeten het heden veiligstellen… in het verleden.

De film groeide uit tot een cultfilm en kreeg nadien nog een vervolg met Back to the Future II en III. De laatste film van deze trilogie verscheen dertig jaar geleden.

X-men: Days of Future Past

Aan verhaallijnen geen gebrek bij de X-men, ook niet in deze film. De mensheid is met een machtig wapen, de Sentinals, de mutanten één voor één aan het uitroeien. Charles Xavier en Magneto sturen Wolverine terug naar het verleden om wetenschapper Boliviar Trask te redden. In het verleden doodt Mystique de man en daardoor worden de robots (de Sentinals) gecreëerd om de mutanten te doden.

Wolverine roept in het verleden de hulp in van de jonge versies van Charles Xavier en Magneto en zij moeten alles in het werk stellen om de mutanten in de toekomst te redden van de uitroeiing.

Edge of Tomorrow

Tom Cruise en Emily Blunt moeten de wereld redden na een invasie van aliens (mimics). Cruise speelt een majoor die tegen zijn wil in de loopgraven moet opdraven, waar hij Blunt ontmoet. Zij is hét gezicht van de strijders tegen de aliens. Cruise komt echter in contact met een alien en als hij sterft, keert hij telkens terug naar het moment wanneer hij op de marinebasis wordt gedropt. Hij keert telkens terug in de tijd, waarna alles zich opnieuw herhaalt.

Cruise moet de ‘Omega’, het kloppend hart van de aliens, vinden en schakelt Blunt in als hulp. Door honderden keren te sterven en terug te keren in de tijd, baant Cruise zich samen met Blunt een weg naar de ‘Omega’. Ze proberen te leren van hun fouten, maar ze worden wel opgejaagd door de mimics en zij willen Cruise te grazen nemen. Als hij bewusteloos wordt, maar een aanval van hen toch weet te overleven, verliest hij namelijk zijn kracht om bij een onmiddellijke dood terug te keren naar de tijd. Een weg met veel obstakels, die op u Netflix kan bekijken.

Terminator

Tijdreizen is dé rode draad in de Terminator-films. De machines nemen in de toekomst de macht over via de artificiële intelligentie van Skynet. Zij zetten Terminators in die terugkeren naar het verleden om John Connor, die in de toekomst het verzet aanvoert, te elimineren. Arnold Schwarzenegger speelt er de iconische rol van de Terminator en hij moet Sarah Connor, de moeder van John, vermoorden en zo diens geboorte voorkomen. De strijd tussen Skynet en John Connor speelt zich in de volgende films af in het heden en het verleden.

Met Terminator 2: Judgement Day, Terminator 3:Rise of the Machines, Terminator: The Sarah Connor Chronicles, Terminator Genisys en Terminator: Dark Rate volgden er nog een resem vervolgfilms.

Butterfly Effect

De twintigjarige student Evan Treborn (gespeeld door Ashton Kutcher) heeft een zeer opmerkelijke gave. Hij kan immers terugkeren naar zijn verleden en hij wil de traumatische gebeurtenissen uit dat verleden gaan wissen. Hij hoopt zo vooral zijn vriendin Kayleigh (gespeeld door Amy Smart) te helpen. Hij heeft echter één cruciale factor vergeten: het ‘butterfly effect’.

Dat wil zeggen dat de kleinste wijziging in het verleden een grote verandering in de toekomst veroorzaakt en dat zorgt voor onwaarschijnlijke gebeurtenissen… Er kwamen nadien nog twee vervolgfilms, maar die waren minder succesvol.

Films

Bekijk alles
Top