One day, one goal: de omhaal van Mauro Bressan tegen Barcelona

Sommige voetballers slagen er in om week na week in de picture te staan via geweldige goals en mooie acties. Andere namen gaan dan weer doorheen de voetbalgeschiedenis via één enkele actie waarmee ze op slag bekend werden. In 1999 kende Mauro Bressan zijn five seconds of fame.

In het seizoen 1999-2000 keert Fiorentina terug op het hoogste Europese toneel: de Champions League. De Italiaanse club uit Firenze maakt zijn opwachting na een afwezigheid van 30 jaar. De troepen van Giovanni Trapattoni krijgen echter geen cadeau bij hun terugkeer. In de groepsfase wachten namelijk naast het Zweedse AIK ook duels met Arsenal en Barcelona. Met nog twee speeldagen te gaan volgen de onderlinge confrontaties met de twee grootmachten. Fiorentina slaagt erin te winnen op Arsenal en heeft op de laatste groepsspeeldag genoeg aan een punt tegen Barcelona om zich te plaatsen voor de volgende ronde.
 
In Firenze wacht het Barcelona van Louis Van Gaal een warm onthaal. Fiorentina verloor een paar weken daarvoor met 4-2 in Camp Nou en is gebrand op revanche. Ene Mauro Bressan zou meteen het vuur aan de lont steken.

Enkel Zidane deed beter

Bressan zou nooit een grote naam worden in het Italiaanse voetbal. Pas bij zijn overstap van Bari naar Fiorentina, bloeit de middenvelder wel helemaal open. Bressan beleef zijn beste dagen in het Florentijnse shirt. Hoewel hij niet altijd op een basisplaats in de competitie kan rekenen, krijgt hij dat seizoen wel telkens een startersplaatsje in de Champions League-duels.

Als bedanking maakt Bressan een van de mooiste goals uit de geschiedenis van het Europese kampioenenbal. In de veertiende minuut weet hij iets buiten het strafschopgebied plots aan de bal te komen. Het leer hangt echter in de lucht, waarbij de Italiaan beslist om uit te pakken met een omhaal op iets meer dan 20 meter van de goal. Verwonderd ziet iedereen in het Stadio Artemio Franchi hoe de bal met een boogje lichtjes tegen de onderkant van de lat in doel belandt.

Het wordt een avond om niet snel te vergeten voor de Fiorentina-fans. Gewonnen wordt er niet, maar met 3-3 krijgen ze een spectaculaire voetbalavond te zien. Met het gelijke spel weet Fiorentina zich ook te plaatsen voor de tweede ronde. Daarin komen ze in de tweede groepsfase terecht, zoals het systeem destijds in elkaar zat, maar hierin halen ze de kwartfinales niet.

Weinig doelpunten in de geschiedenis van de Champions League staan hoger aangeschreven dan het pareltje van Bressan. Toen de Britse zender ITV zocht naar de 50 mooiste CL-goals, deed enkel de volley van Zinédine Zidane tegen Bayer Leverkusen in de finale van 2002 beter dan de omhaal van Bressan.

One day, one goal is een artikelreeks op Proximus Pickx. Lees daarom zeker ons vorige verhaal ook eens, met name dat van doelman Peter Schmeichel tegen Rotor Volgograd.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?