On this day: KV Mechelen wint Europabeker voor Bekerwinnaars

11 mei 1988 zal voor altijd een datum blijven die in het collectief geheugen van de KV Mechelen-supporters zal gegrift staan. Die dag won Malinwa de Europacup II, ook wel de Beker voor Bekerwinnaars genoemd. Het is tot op heden de laatste Europese finale die gewonnen werd door een Belgische club.

Halfweg de jaren 80 ontpopte Mechelen zich tot een heuse topclub in België. Dankzij een financiële injectie van investeerder John Cordier kon Mechelen enkele toppers aantrekken, waaronder de Nederlander Erwin Koeman. Aad De Mos werd als coach aangetrokken om de beoogde sportieve successen te bewerkstelligen.

In 1987 wist Mechelen op een tweede plaats te eindigen in de competitie, na kampioen Anderlecht. Voor het eerst ook won Mechelen in zijn geschiedenis de Beker van België. In de finale klopte het Club Luik met 1-0. Mechelen mocht daardoor voor de eerste keer in zijn geschiedenis Europa in. Het werd een debuut in stijl.

Debutant in Europa

Mechelen kwam terecht in de Europacup II. Met een ijzersterke organisatie, geleid door aanvoerder Lei Clijsters, beet iedere tegenstander zijn tanden stuk op Mechelen. Het Roemeense Dinamo Boekarest, het Schotse St. Mirren, het Wit-Russische Dinamo Minsk en de Italianen van Atalanta Bergamo, allemaal moesten ze voor de bijl. Als ultieme apotheose wachtte voor volksclub KV Mechelen een finale tegen het grote Ajax.

Het Stade de la Meinau in Straatsburg werd het decor voor die finale. Zo’n 12.000 Mechelse fans zakten af naar de Franse stad en moesten opboksen tegen een 20.000 Ajacieden. Vanuit de Mechelse supportersvakken rolde de slogan “Ajax is een wasproduct”, een lied dat tot op vandaag nog steeds wordt bovengehaald door andere clubs.

De underdog haalt het

Naast Koeman en Clijsters rekenden ze bij Mechelen onder meer op doelman Michel Preud’homme, Marc Emmers en het aanvalsduo Piet den Boer-Eli Ohana. Bij Ajax stonden Nederlandse toppers als Stanley Menzo, Danny Blind, Jan Wouters, Aron Winter en Rob Witschge tussen de lijnen. De nog piepjonge Dennis Bergkamp viel later in de partij in.

De wedstrijd kende een sleutelmoment op het kwartier. Wanneer Emmers alleen op Ajax-doelman Menzo mocht afgaan, trok Blind aan de noodrem, met een rode kaart als gevolg. Pas in de tweede helft kon Mechelen van de manmeersituatie profiteren. Na een actie op de linkerflank van Ohana knikte Den Boer de 1-0 binnen. Met man en macht zocht Ajax naar de gelijkmaker, maar onder meer Johnny Bosman stuitte op een onverzettelijke Preud’homme. De Belgische debutant en underdog haalde het.

Het werd een heus topjaar voor de club, want Mechelen eindigde in 1988 opnieuw tweede in de competitie en pakte het ook de Europese Supercup. Een jaar later volgde andermaal een topcampagne in de Beker voor Bekerwinnaars, maar ditmaal bleek in de halve finale de latere eindwinnaar Sampdoria te sterk voor Mechelen. In 1989 zou Mechelen zijn voorlopig laatste landstitel mogen vieren. Pas vorig jaar mocht de rood-gele club nog eens juichen met een titel in 1B en de Beker van België.

Jupiler Pro League

Bekijk alles
Top