De ultieme elf van de Rode Duivels: 4 keepers strijden voor één plaatsje

Sport | Vandaag trappen we een nieuwe serie af over onze Rode Duivels. Samen met jou gaat Proximus Pickx de komende weken op zoek naar de ultieme elf van onze nationale ploeg. Aan jou om te kiezen uit een shortlist van telkens 4 spelers. Zoals het hoort, starten we met de keepers, waarvan we telkens hun grootste prestatie in het nationale shirt belichten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Thibaut Courtois

De huidige doelwachter van de Rode Duivels is sinds 2011 het vaste sluitstuk van de nationale ploeg. Hij nam reeds deel aan twee Wereldbekers (2014 en 2018) en Euro 2016 in Frankrijk. Vooral op het afgelopen WK in Rusland wist Courtois zich te onderscheiden, waarvoor hij ook bekroond werd met de titel van 'beste doelman van het toernooi'.

Die titel dankt hij hoofdzakelijk aan zijn verbluffende prestatie in de kwartfinales tegen Brazilië. Dat de Rode Duivels erin slaagden om door te stoten tot de laatste vier hebben ze in grote mate te danken aan de veelvuldige reddingen van de octopus, waaronder een sublieme zweefsprong in de laatste seconden op een schot van Neymar. Niemand twijfelt er dan ook aan dat de keeper van Real Madrid Roberto Martinez nog veel voldoening zal schenken.

2. Michel Preud'homme

De huidige trainer van Standard heeft zelf ook een trofee van beste doelman ter wereld, de zogenaamde Lev Yachin-prijs, in zijn kast staan. In 1994, vier jaar na de mislukking in de achtste finales in Italië, toont Michel Preud'homme zijn onmiskenbaar talent op de Mondial in de Verenigde Staten.

De ontmoeting met Nederland in de poulefase, waarin België zijn voorsprong kon behouden en doorstootte naar de volgende ronde, staat bij menig Rode Duivel-fan nog op het netvlies gebrand. Na een redding van dichtbij op een schot van Bergkamp, tikte Preud'homme in de laatste minuten ook een schot van Overmars over de dwarsligger. Preud'hommes plaatsje in de geschiedenisboeken was geboekt.

3. Jean-Marie Pfaff

De verbluffende prestatie op het WK 1986 in Mexico is een van de gouden bladzijden uit de geschiedenis van de Rode Duivels. Na een finaleplaats op EURO 80 en de mislukking op het WK 1982 en EURO 1984, is Jean-Marie Pfaff opnieuw titularis in de Belgische kooi. In de groepsfase incasseert de Lebbekenaar 5 doelpunten in 3 wedstrijden. Maar het is vooral in het vervolg van de competitie dat de doelman van Bayern München zich zal onderscheiden, wat hem de titel van beste doelman ter wereld zou opleveren.

Ondanks de drieklapper van Belanov in de achtste finales, omzeilt België de Sovjetklip door het verschil te maken in de verlengingen. Daarin mogen de Rode Duivels hun doelman op hun blote knieën danken, want Pfaff redt meermaals de meubelen in de eerste verlenging. Aangezien je geluk ook moet afdwingen, vinden de Sovjets ook de lat en de paal op hun weg.

In de kwartfinale stopt Pfaff vervolgens een beslissende bal, die de Rode Duivels voor het eerst in hun geschiedenis toegang verschaft tot de laatste vier op een WK.

4. Christian Piot

Na het WK 1970, draagt Christian Piot op Euro 1972 ook mee bij aan de derde plaats van België, nadat de Rode Duivels het onderspit hebben moeten delven tegen West-Duitsland. In 'zijn' Sclessin zorgt de doelman ervoor dat de selectie van Raymond Goethals Hongarije kan verslaan door slechts een doelpunt, vanop de penaltystip, binnen te laten.

De voormalige slager is ook de enige van de vier doelmannen uit het lijstje die erin geslaagd is om te scoren voor de nationale ploeg, zij het op strafschop. In totaal scoorde de keeper van Standard maar liefst 10 strafschoppen in zijn carrière.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top