One day, one goal: het spookdoelpunt van Frank Lampard

Wie vandaag naar het voetbal kijkt, kan niet om de VAR of doellijntechnologie heen. Dat was in 2010 wel even anders. Op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika had de achtste finale tussen Duitsland en Engeland een andere uitkomst kunnen hebben indien er doellijntechnologie voorhanden was. Vraag dat maar aan Frank Lampard.

27 juni 2010 zou de dag worden waarop Engeland wordt uitgeschakeld door Duitsland op het WK. De partij zou op een 4-1 score eindigen in het voordeel van die Mannschaft. Het scoreverloop had er die dag echter helemaal anders kunnen uitzien. We keren daarom even terug naar de 38ste minuut.

Duitsland staat op dat ogenblik 2-1 voor. Miroslav Klose en Lukas Podolski wisten de Duitsers op een 2-0 te zetten, Matthew Upson scoorde de tegentreffer. Amper 1 minuut later denkt Lampard al de gelijkmaker gescoord te hebben, maar scheidsrechter Jorge Larrionda en lijnrechter Mauricio Espinosa geven geen krimp.

Een meter over de doellijn

De hele fase gebeurt in een fractie van een seconde. Zo komt Lampard aan de rand van het strafschopgebied aan de bal. Met een schot binnenkant voet probeert hij Manuel Neuer te verschalken. Zijn inzet belandt echter op de onderkant van de lat. Neuer raapt de bal snel op en lanceert een tegenaanval. Lampard viert en kijkt richting de man met de vlag. Die verpinkt echter niet. Televisiebeelden tonen echter het gelijk van Lampard aan. De bal was wel degelijk een goeie meter over de lijn gebotst. Engeland krijgt zijn verdiende gelijkmaker niet, van een VAR of doellijntechnologie was er nog geen sprake.

“Ik wist gelijk dat de bal over de lijn was en een flink stuk ook. Het is niet te geloven dat we geen goal kregen, het heeft heel veel bepaald vandaag. Ik zal niet zeggen dat het de reden van onze uitschakeling is, maar als we met 2-2 waren gaan rusten was het een andere wedstrijd geweest. Het wordt echt tijd voor technische hulpmiddelen op de doellijn”, liet Lampard weten na de uitschakeling van Engeland.

Conservatieve Blatter moet plooien

Door de gemiste goal barstte de discussie over technologische hulpmiddelen tijdens voetbalwedstrijden in alle hevigheid los. FIFA-voorzitter Sepp Blatter hield lange tijd de boot af.

“Met technologie verdwijnen de discussies op en naast het veld. En dat willen we niet. We willen emoties en passie. De sport moet menselijk blijven”, liet de toenmalige FIFA-baas weten. Vier jaar later zou hij echter moeten plooien en introduceerde de FIFA doellijntechnologie op het WK. In het voetbal werd er tevens geëxperimenteerd met scheidsrechters op de achterlijn, maar die functie werd onnodig bij de introductie van de VAR.

Bekijk hieronder nog eens het spookdoelpunt van Lampard op het WK van 2010:

Lees tevens de One day, one goal van gisteren, die van Gaizka Mendieta tegen Barcelona, hier.


Voetbal

Bekijk alles
Top