Slapende reuzen: Lierse

Sport | In de geschiedenis van het Belgische topvoetbal wist Koninklijke Sportkring Lierse vier titels in de prijzenkast te steken. De club vroeg echter in 2018 het faillissement aan en ging ter zielen. Vandaag voetbalt in Lier een nieuwe club: Lierse Kempenzonen wil de gloriedagen van weleer weer laten terugkeren naar het Lisp.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ontstaan in 1906 is Lierse SK een van de oudste clubs van het land. Het zou zo’n 20 jaar duren vooraleer Lierse toetreedt tot de Belgische voetbalelite. Het proces van professionalisering komt in een stroomversnelling wanneer het Herman Vanderpoorten-stadion, vernoemd naar de oud-burgemeester van de stad Lier, uit de grond wordt gestampt.

Eenmaal in de hoogste afdeling handhaaft Lierse zich probleemloos in de competitie en weet het doorheen de jaren te groeien als club. In 1931 krijgt de club ook de titel van Koninklijke Sportkring voor zijn naam. Een jaar later trapt het aanvalsduo Bernard Delmez en Bernard Voorhoof Lierse naar de eerste titel in hun bestaan.

Laatste titel onder Gerets

Mits een korte omzwerving in tweede klasse weet Lierse in 1942 en 1960 nog twee landstitels te bemachtigen. In 1969 volgt een eerste bekerwinst. Ook op het Europese toneel laat de Antwerpse club mooie dingen zien, met een kwartfinale in de UEFA Cup. In dat decennium zet ene Jan Ceulemans zijn eerste stappen bij de club.

Maar in 1986 degradeert Lierse andermaal. Kiezend voor de jeugd stijgen ze twee jaar later opnieuw naar de hoogste afdeling, met jongeren als Gert Verheyen en Dany Verlinden in de gelederen. Later zouden ook andere Rode Duivels hun eerste stappen zetten op het Lisp. Denk maar aan Bob Peeters en Nico Van Kerckhoven.

Het jaar 1994 wordt een keerpunt in de clubgeschiedenis. Eric Gerets wordt aangesteld als coach, drie jaar later pakken de Lierenaars hun laatste titel. Protagonisten in het team van Gerets zijn ervaren rotten Eric Van Meir en Stanley Menzo, aangevuld met talentvolle jongeren als Carl Hoefkens en Jürgen Cavens.

Zheyun Yé-affaire tekent de club

Maar na de bekerwinst in 1999 zou Lierse echter steeds verder in de dieperik terechtkomen. Vele speerpunten vertrekken en de geel-zwarte club zou hier nooit meer van herstellen. In het seizoen 2005-2006 treden ze opnieuw op de voorgrond in het Belgische voetbal, maar echter niet omwille van hun sportieve resultaten. De Zheyun Yé-affaire barst los, waarbij verschillende spelers en coach Paul Put gedwongen worden tot matchfixing. Put en vier spelers worden per direct ontslagen.

Het seizoen daarna degradeert Lierse naar de tweede klasse en wordt het geconfronteerd met financiële problemen. In 2007 gooit de Egyptenaar Maged Samy een reddingsboei. Die laatste lost alle schulden van Lierse af en laat in 2010 Lierse terug proeven van eersteklassevoetbal. Vijf jaar later volgt opnieuw een degradatie, deze maal definitief. Lierse geraakt niet meer op het hoogste toneel, waarbij Samy beslist om de geldstekker uit de club te trekken. In 2018 vraagt Lierse SK het faillissement aan.

Uit het faillissement ontstaan twee nieuwe clubs die allebei de erfenis van vergane glorie Lierse claimen. Enerzijds werpt Oosterzonen Lierse een reddingsboei toe, zodat het in de eerste amateurreeks een doorstart kan maken. De club wordt omgedoopt tot Lierse Kempenzonen. Veel Lierse-elementen blijven behouden, zoals het logo, de clubkleuren en het stadion. De club is andermaal razend ambitieus en wil weer naar het hoogste niveau terugkeren. Een eerste stap werd een goeie week geleden al gezet: Lierse Kempenzonen kreeg van het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport) een licentie voor 1B. Anderzijds slaat een deel van de supporters van Lierse de handen in elkaar met die andere club uit Lier - Lyra - en vormen ze samen Lyra-Lierse dat dit seizoen promoveerde naar de tweede amateurklasse.

Lees het voorgaande Slapende Reuzen-artikel, over de Franse club Auxerre.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top