Vincent Goemaere: "Club Brugge zou een meer dan terechte kampioen zijn"

Jupiler Pro League | Ondanks dat het voetbal wereldwijd al even stil ligt, trakteert Proximus Sports sinds vorige week zijn fans op een nieuwe podcast Remote! waarin Nicolas De Brabander samen met zijn vaste co-commentators en een uitgelezen gast de voetbalactualiteit bespreekt. In aflevering twee was Cercle-voorzitter Vincent Goemaere te gast om te praten over de coronacrisis, technische werkloosheid en het format voor volgend seizoen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na vorige week vooral de situatie in het buitenland onder de loep te hebben genomen, lieten Nicholas De Brabander en Wim De Coninck deze week hun licht schijnen over hoe het nu verder moet met de Belgische voetbalcompetitie. Samen met hun gast Vincent Goemaere bespraken ze enkele hete hangijzers.

Nu de nationale veiligheidsraad professionele sportwedstrijden alvast tot 31 juli heeft verboden, is het de vraag hoe het nu voort moet met de huidige competitie. Terwijl De Coninck had verwacht dat er nog een opening zou gelaten worden om de huidige competitie enigszins nog af te werken, is het voor Goemare de enige correcte beslissing. "Wij zijn heel tevreden dat er nu duidelijkheid komt en dat we de nodige stappen kunnen gaan nemen tot het beëindigen van de huidige competitie en de voorbereiding naar volgend seizoen." Al blijven er natuurlijk nog heel veel vragen: wat met de bekerfinale, wordt de promotiewedstrijd tussen Beerschot en OH Leuven nog gespeeld en komt er alsnog een dertigste speeldag?

"Eén sterke reguliere competitie met 18 of 20 ploegen en heel veel problemen zullen opgelost zijn"

Om zoveel mogelijk problemen en eventuele juridische claims te vermijden, is het volgens de Cercle-voorzitter logisch om de huidige competitie af te sluiten en Club tot kampioen te kronen. Hij stelt ook voor om voor volgend seizoen met een nieuw format op de proppen te komen: "Een sterke reguliere competitie met 18 of 20 ploegen". Want stelt hij, als Waasland-Beveren veroordeeld zou worden tot degradatie, zouden ze daar nooit mee akkoord gaan, wat Goemare ook maar al te goed kan begrijpen.

Sowieso is de voorzitter van de Vereniging geen fan van het play-offsysteem. "Ik vind play-off 1 leuk, maar ik geloof niet dat dat in het belang van het Belgisch voetbal is. Ik denk dat je daarmee een aantal ploegen sterker maakt en aantal andere ploegen verzwakt, elk jaar opnieuw." Vandaar ook zijn pleidooi voor een reguliere competitie met maximum 20 ploegen.

Technische werkloosheid en licentiekwesties

Naast het einde van de huidige competitie werd Goemare ook nog geconfronteerd met de reactie van AA Gent-voorzitter Ivan De Witte die zich geen fan toont van het gebruik van de technische werkloosheid. De Cercle-voorzitter toonde zich begripvol voor de mening van zijn collega-voorzitter, maar stelde dat hij nu eenmaal als een goede huisvader over zijn Vereniging dient te waken. "Het is technische werkloosheid of de continuïteit van de Vereniging komt in het gedrang." Wel gaf hij toe dat er een "gezonde discussie" over gevoerd dient te worden en beloofde hij plechtig om, indien Cercle weer op volle toeren draait, een geste te doen naar de maatschappij.

Het laatste hangijzer waar Wim en Nicolas hun tanden in zetten, waren de vele heikele licentiedossiers. De Coninck toonde zich uitermate tevreden dat Standard zijn licentie in tweede zit dan toch binnen wist te rijven, want "het zou schandalig zijn als Standard uit het Belgische voetbal zou verdwijnen". Wel vraagt hij zich af hoe sterk de kern afgeroomd zal worden, nu de club uit de Vurige Stede op zoek moet naar cash en dat misschien ten koste zal gaan van Zinho Vanheusden, Selim Amallah en/of Samuel Bastien. Voor Moeskroen, daarentegen, lijkt het einde nabij.

Herbekijk de integrale uitzending van Remote! hieronder:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top