De historische remontada van Liverpool tegen Barcelona

UEFA Champions League | Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken we er een bepaalde invalshoek uit. Vrijdag zoomen we in op 5 remontadas uit het recente Champions League-verleden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 7 mei 2019 vernedert Liverpool Barcelona op Anfield Road in de terugwedstrijd van de halve finale van de Champions League. Een wedstrijd die bij menig voetballiefhebber op het netvlies gebrand staat. De overwinning met vier doelpunten verschil volstaat om de zware nederlaag in de heenmatch recht te zetten. Een terugblik op een van de mooiste comebacks in de geschiedenis van het voetbal.

Na ongeveer vier jaar in de dugout van Liverpool is Jurgen Klopp erin geslaagd om zijn passie en spelvisie te enten op zijn groep. Spelers als Mohamed Salah, Sadio Mané, Roberto Firmino en Virgil Van Dijk groeien stuk voor stuk uit tot hoekstenen van de Reds. Tijdens het seizoen 2018-2019 lijken de Reds oppermachtig. Uitpakkend met een solide defensie en een aanvallend trio dat de statistieken aaneenrijgt en iedere vijandige defensie schrik aanjaagt, domineren ze de competitie. Pas op de 21ste speeldag slikken de Reds hun eerste nederlaag tegen hun naaste achtervolger Manchester City. Een keerpunt in het seizoen, want vanaf dan knabbelen de Sky Blues hun achterstand beetje bij beetje weg, om uiteindelijk de koppositie over te nemen.

Met een straatlengte voorsprong vechten beide clubs een strijd op leven en dood uit voor de titel in Engeland. Ondanks een verbluffend seizoen moet Liverpool zich tevreden stellen met een tweede plaats op één luttel punt van Manchester City. Met 97 punten vestigen de Reds een puntenrecord voor een ploeg die niet met de kampioenstitel aan de haal gaat.

Afgedroogd in de heenmatch

Op het Europese toneel zal de club aan de boorden van de Mersey echter een van de mooiste bladzijden uit de clubgeschiedenis schrijven. Na een moeizame kwalificatie voor de knock-outfase van de Champions League, neemt Liverpool meteen een grote klip door met overmacht te winnen op het terrein van Bayern München. In de kwartfinales wordt Porto als tussendoortje opgepeuzeld, waarna in de halve finales Barcelona wacht, een ware finale avant la lettre.

De heenwedstrijd draait al snel uit in het voordeel van de Catalanen. Liverpool kan zijn dominantie niet omzetten in concreet doelgevaar en stoot op een uiterst efficiënt Barcelona, onder de hoede van een Lionel Messi in hoogvorm. Barça staat dankzij de 3-0 overwinning met anderhalf been in de finale.

Het mirakel van Anfield

Een week later op Anfield Road zijn de Reds echter vastbesloten om er hun kop voor te leggen. Onder impuls van een kolkend stadion vliegen de troepen van Klopp er van bij de start volledig in en verstikken ze hun tegenstanders. In afwezigheid van Mohamed Salah en Roberto Firmino grijpt Rode Duivel Divock Origi zijn kans met beide handen door na 7 minuten een slecht afgeweerd schot van Jordan Henderson tegen de touwen te duwen.

Barcelona reageert, maar stoot telkens op een sublieme Alisson Becker. Na de koffie komt de match in twee minuten tijd in een stroomversnelling. Die minuten volstaan voor Giorginio Wijnaldum om twee maal doel te treffen en de bordjes over de twee partijen heen weer in evenwicht te hangen. Barcelona hangt zo goed als in de touwen. Tien minuten voor affluiten is het tijd voor het finale nekschot. Op een snel uitgespeelde corner schotelt Trent Alexander-Arnold Origi het vierde doelpunt voor.

Na het 'mirakel van Istanboel' in 2005 beleven de Reds op 7 mei 2019 hun 'mirakel van Anfield Road' en kwalificeren ze zich voor hun tweede opeenvolgende finale van de Champions League. In Madrid staan ze tegenover Tottenham in een volledig Engelstalig onderonsje. Eens te meer staat Divock Origi op de grote momenten op en met de tweede treffer van de avond in de slotminuten stelt hij de zesde Champions League-trofee van de Reds veilig.

Herbeleef de knotsgekke remontada van Liverpool vrijdag vanaf 10u05 op Proximus Sports 1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top