On this day: de kingmaker van United zwaait af

UEFA Champions League | Sir Alex Ferguson behoorde na zijn 27 jaar trainerschap bij Manchester United tot het vast meubilair op Old Trafford. Onder zijn bewind wonnen The Red Devils liefst 38 trofeeën, hetgeen de loyale succescoach een onsterfelijke status bezorgde bij al wie United genegen is. Zijn pensioen in 2013 was dan ook een zwarte bladzijde in de clubgeschiedenis. Die dag werd de gestage neergang van United ingezet, waardoor het aureool van Fergie vandaag nog feller boven de club schittert.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Sir Alexander Chapman Ferguson begon zijn carrière als fulltime coach bij het Schotse East Stirlingshire, waar hij meteen een ijzeren discipline in de kleedkamers installeerde. De Schotse tweedeklasser St. Mirren was de tweede halte in Fergusons lange trainersloopbaan. Fergusons aanpak loonde want St. Mirren reeg de goede resultaten aaneen onder impuls van de nieuwe coach. In 1977 won de club zelfs de titel.

In 1978 maakte Ferguson de overstap naar de Schotse traditieclub Aberdeen FC. Hij behaalde er de Schotse titel en schakelde het machtige Real Madrid uit in de finale van Europese bekerwinnaars (2 - 1). Datzelfde jaar wint Ferguson ook de Europese supercup tegen Hamburger SV (2 - 0) en vestigt hij definitief zijn naam als dé succescoach uit Schotland. Na een laatste titel met Aberdeen was het slechts een kwestie van tijd vooraleer Ferguson de overstap zou maken naar een grote Engelse club.

Treble

Die overstap kwam er op 6 november 1986, toen Ferguson zijn handtekening zette onder een contract bij Manchester United. De eerste jaren verliepen stroef voor United en de nieuwe coach. In 1990 zou de FA Cup-winst een bloeiperiode inluiden voor de club.

De scepter van Ferguson stuwde United naar ongekende hoogtesthe sky was the limit. Na enkele nieuwe landstitels en vicekampioensplaatsen lukt Manchester United in 1999 de treble: titelwinst, bekerwinst en Champions League-winst. De troepen van Fergie realiseerden die stunt als eerste Engelse club ooit: een ware krachttoer.

Na drie jaar droogte won Manchester United in de tijdspanne 2006 - 2013 vijf titels, met als hoogtepunt eindwinst in de Champions League in 2008.

Emotioneel adieu

In 2013 besloot Ferguson na 1.500 wedstrijden als coach van The Red Devils dat het welletjes was geweest. Na een uitstekend seizoen waarin United opnieuw de titel pakte, stond hij op 13 mei een laatste keer aan de zijlijn tegen West Bromwich Albion. De afscheidsmatch eindigde op een spectaculaire 5-5 na een hattrick van onze landgenoot Romelu Lukaku, maar het puntenverlies was allerminst een smet op het eervolle adieu. Ferguson werd door vriend en vijand uitgewuifd met een stormachtig, oorverdovend applaus.

Het was een emotioneel vaarwel van 'The Greatest Manager Of All Time' – een titel die in 2018 kracht bijgezet werd toen het Britse online sportmedium SPORTbible een poll lanceerde op Twitter, waarbij de simpele vraag luidde: 'Wie is de beste coach ooit?'. De poll werd na ruim 30.000 stemmen afgesloten: Ferguson had een straatlengte voorsprong op zijn concurrenten Pep Guardiola, Johan Cruyff en Brian Clough. Het illustreert de status die de man met zijn enorme verdiensten verworven heeft in de internationale voetbalwereld.
 
Alex Ferguson won in zijn regeerperiode 13 Premier League-titels, vijf FA Cups en twee Champions League-trofeeën: een ongeëvenaard palmares.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top