One day, one goal: Hellas Verona kan sneltrein George Weah niet afstoppen

Serie A | Sommige doelpunten gaan jaren na datum nog vlot over de tongen, omwille van de schoonheid van de uitvoering, het onverwachte moment of de perfecte timing. Op 8 september 1996 perste AC Milan-spits George Weah de sprint van zijn leven uit zijn lichaam, met een prachtgoal als gevolg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De carrière van George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah mag op zijn minst opmerkelijk genoemd worden. Als voetballer doorbrak de Liberiaan vele barrières waar tal van Afrikaanse voetballers nog steeds de vruchten van plukken. Vandaag is Weah niet meer actief in de voetballerij, de man is sinds 2018 de president van Liberia.

Eerste Afrikaanse Gouden Bal-winnaar

Het was Arsène Wenger die in 1988 George Weah ontdekte. De Franse coach haalde Weah naar Monaco. Daar werkte hij gestaag aan zijn opmars, om vier seizoenen later weggeplukt te worden door Paris Saint-Germain. Van 1992 tot 1995 vertoeft hij in de Franse hoofdstad, om in 1995 naar de Serie A te trekken. In het shirt van Milan beleeft hij een absoluut hoogtepunt: Als eerste Afrikaan ooit wint hij de Gouden Bal en de titel van Wereldvoetballer van het Jaar.

Bij Milan moet hij een gouden tandem voorin vormen met Roberto Baggio. Weah zal in de begin- en einddagen van zijn carrière bij de Rossoneri twee titels kunnen claimen.

Ziin absolute gloriemoment in het rood-zwarte shirt zou er komen in 1996, aan de start van het nieuwe seizoen waarin Milan zijn landstitel moest verdedigen. In de openingsmatch tegen Hellas Verona doet hij in San Siro de monden openvallen bij iedereen.

Solo van 11 seconden

Milan staat met nog drie minuten te spelen 2-1 voor. Net op dat moment krijgt Verona een corner, een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Maar de corner is van slechte makelij en belandt over alles en iedereen. Weah kan de bal aan de rand van het eigen strafschopgebied snel oppikken en de counter inluiden.

Vervolgens schudt Weah de solo van zijn leven uit zijn benen. In de middencirkel omzeilt hij twee Verona-verdedigers met een pirouette, daarna passeert hij nog een extra verdediger om plots oog in ook te staan met de doelman. De slalom en run van het jaar eindigt na een totaal van 11 seconden met een bal in de verste hoek. Heel San Siro slaat de handen op elkaar. Een nieuw iconisch voetbalmoment is geboren. Milan zou overigens nog met 4-1 winnen, na een late goal van Baggio.

Van voetbaltopper tot president

In 1999 belandt Weah stilaan op de achtergrond bij Milan. De nog jonge Andriy Shevchencko begint de Liberiaan van de troon te stoten. Een uitleenbeurt naar Chelsea volgt, waar hij met de Blues de FA Cup wint. Na omzwervingen bij Manchester City en Marseille zou Weah in 2002 bij Al-Jazira zijn schoenen aan de haak hangen.

Van dan af focust Weah zich op zijn politieke carrière. In 2005 doet hij een eerste gooi naar het presidentschap in zijn geboorteland, maar moet hij de duimen leggen voor Ellen Johnson Sirleaf. In 2017 volgt poging nummer twee, deze keer de goede. Op 22 januari 2018 wordt hij beëdigd als Liberiaans president, een functie die hij tot op vandaag nog steeds uitoefent.

Bekijk hieronder de magische solo van George Weah tegen Hellas Verona.

Lees tevens de vorige One day, one goal: die van Sinan Bolat tegen AZ Alkmaar.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top