Interview met Badjian, Belgisch talent op NBA2K

Door Proximus

Deel dit nieuws

In deze reeks trekken we naar spelers en esports-organisatoren voor ontmoetingen, interviews en reportages. We ontdekken samen met jou het universum van de professionele, semi-professionele en amateurspelers op de Belgische esports-scene.

Voor aflevering 2 gingen we naar Bryan “Badjian” Badjie, 22 jaar oud en een jong Belgisch talent binnen de NBA2K-scene. Hij wordt gezien als een van de meest getalenteerde spelers in de ProAM-modus, de meest competitieve modus in de game.

Wat is de ProAM precies?

ProAM is een speltype dat vergelijkbaar is met de FIFA Pro Clubs. In deze modus neem je de controle over één speler van het team, zoals in het traditionele basketbal. Je moet zijn positie en rol respecteren, zodat de balans in het team behouden blijft. Je teamgenoten worden gecontroleerd door andere spelers. Elke speler moet samenwerken met de rest van zijn team en moet een spelverdeler volgen die zowel defensieve als offensieve strategieën implementeert.

Voor Bryan begint het allemaal in Brussel, meer bepaald in Anderlecht, waar hij opgroeit en gepassioneerd raakt door voetbal en sport in het algemeen. Hij concentreert zich op zijn studies en na het behalen van zijn diploma secundair onderwijs gaat hij communicatie studeren. Hij merkt echter dat die opleiding hem niet echt ligt en hij verlegt zijn focus naar talen/tolken. Maar ook dat draait op niets uit. Gebeten door de esports besluit Bryan zijn studies stop te zetten en zich te wijden aan het competitief spelen van videogames.

Dag Bryan, kan je ons vertellen waarom en hoe je in de esports-wereld bent terechtgekomen?

Dag Proximus, ik ben begonnen met esports omdat ik veel op FIFA speelde. Ik zag een affiche voor het Belgisch toernooi van EGO in 2016. Ik voelde me op mijn gemak op het spel en was klaar om andere spelers in LAN uit te dagen dus ik schreef me in. Als iemand die van nature uit competitief is ingesteld, kreeg ik de smaak te pakken van dit soort competities. Na het toernooi besefte ik dat ik een goed niveau had en dat ik nog enkele stappen kon zetten.

Je speelt momenteel op NBA2K, een game waar momenteel weinig media-aandacht voor is. Waarom ben je niet op FIFA blijven spelen?

Ik speelde ook op NBA2K en het Benelux-kampioenschap werd op poten gezet. Ik heb een zeer goede prestatie geleverd op dat toernooi. Ik kreeg een feeling met de game, in tegenstelling tot FIFA. Ik zei tegen mezelf dat ik dit spel niet mocht loslaten en dat ik het moest blijven spelen om wie weet later mooie prestaties neer te zetten.

Een tweede plaats op het toernooi in Nederland opent nieuwe perspectieven voor Bryan. Hij beslist om zich in te schrijven voor het Franse NBA2K-kampioenschap. Net als in de Benelux ontbreekt het de Franse scene aan toernooien en vooruitgang, wat de carrièreprogressie van een speler natuurlijk vermoeilijkt. Ook op een toernooi in Parijs eindigt Badjian op het podium en begint hij aan een avontuur bij voetbalclub AS Monaco. Met de Monegaskische club wint Badjian heel wat titels en wint hij uiteindelijk het elitekampioenschap van de Franse ProAM League. Een herstructurering bij Monaco leidt tot de splitsing tussen de club en de speler. Badjian tekent vervolgens bij Supremacy, wat hem niet zal verhinderen om met zijn nieuwe team de FPL voor een tweede keer te winnen.

Je hebt net de twee grootste Franse competities en een prijs voor de Belgische rookie tijdens de Belgian Games Awards gewonnen. Wat vind je van deze prestaties?

Het is een groot genoegen. Ik won de FPL met AS Monaco en het jaar daarop won Supremacy het tweede seizoen, maar ik maakte toen nog geen deel uit van de organisatie. In het derde seizoen kwamen we samen tijdens een soort van bijeenkomst en we, spelers van Monaco en Supremacy, besloten om samen een team op te bouwen. Het team bestond alleen uit spelers die de FPL al eens gewonnen hadden. We wisten met dit team de competitie te winnen door voor Supremacy uit te komen. We gingen zelfs nog verder door ook de Franse ProAM Cup te winnen. Met al die gewonnen trofeeën en titels heb ik echt een gevoel van vreugde en plezier. De ontvangst van de community was ook heel intens, want ik had niet verwacht dat ik zo populair zou worden.

Bryan “Badjian” Badjie – © AS Monaco

Zoals reeds vermeld won Bryan in februari op de Belgian Games Awards de trofee voor de beste Belgische rookie van het jaar. Tijdens de eerste uitreiking van de Belgische esports-awards werd hij vergezeld door League of Legends-speler van Fnatic Gabriel “Bwipo” Rau, de winnaar in de categorie beste pro-peler, en door de ESL Proximus Championship in de categorie beste Belgische competitie van het jaar.

Supremacy beslist nadien om het project met het hele team stop te zetten. Kan je ons hierover meer vertellen?

Ze hebben het project en de visie erop een beetje veranderd. Onze voorwaarden en onze visie hebben voor veel misverstanden gezorgd. Het was beter voor iedereen om een einde te maken aan de samenwerking. Iedereen is zijn eigen weg gegaan en we zijn op zoek gegaan naar een nieuw team voor het volgende ProAM-seizoen.

Je vervoegt begin 2020 13Utopik. Hoe ziet jouw toekomst eruit in de komende weken een maanden? En waarom koos je voor 13Utopik?

We hebben een gemeenschappelijk doel: toetreden tot de 2K League, maar het is een complex werk waarvoor je geduld moet hebben. In de tussentijd zien we dat esports zich enorm ontwikkelt in Frankrijk en in Europa. 2K probeert zich momenteel echt goed te positioneren in de esports-wereld door zichzelf de middelen te geven. Ze vermenigvuldigen de toernooien en de competities, wat de mogelijkheid geeft om zichzelf naar voren te schuiven en visibiliteit te krijgen. We kozen voor 13Utopik voor de continuïteit van onze carrière omdat Mathias, de ambassadeur, op zoek was naar een esports-team en vooral een 2K-team om te vertegenwoordigen. Gezien het feit dat hij veel dingen in het team beheert, dat we hem goed kenden en dat we hem vertrouwden, leek het project dat ons werd voorgesteld de meest logische keuze.

Aan welke 2K-competities neem je binnenkort deel? En wat zijn de doelstellingen met 13Utopik voor de komende competities?

De Franse ProAM League zal over een paar weken opnieuw beginnen. Net als vorig jaar zouden we nu ook twee seizoenen hebben voor 2K21. Voorlopig heeft alleen ons team deze competitie al gewonnen. Ik hoop echt dat we deze dynamiek zullen voortzetten. We hopen dat de verandering van team geen invloed zal hebben op onze prestaties en resultaten. We blijven bij elkaar, we vormen een eenheid en we willen alles samen winnen. Een ander doel is ook om ons op te werken binnen de Europese scene door deel te nemen aan toernooien en competities georganiseerd door Buzzer Beater, ESBA (Electronic Sports Basketball Association), BGA (Basketball Gaming Association) en Nice Cactus met zijn 2K-contest bijvoorbeeld. Ons doel is om in elk van deze competities zo ver mogelijk te geraken zonder de Franse competities uit het oog te verliezen.

© NBA 2K League

De 2K League, gezamenlijk georganiseerd door de NBA en Take-Two Interactive, is de professionele esports-league die de beste NBA2K-spelers ter wereld samenbrengt en tevens de eerste officiële competitie die wordt geleid door een Amerikaanse professionele sportdivisie. De NBA 2K League staat ook gelijk aan 356 miljoen videoviews en is populair op alle sociale netwerkplatformen. 23 teams, waaronder het professionele esports-team Gen.G, nemen deel aan de competitie. Het zijn dus niet alleen NBA-clubs. Het Amerikaanse Gen.G ondertekende in 2017 trouwens een historische samenwerking met Azië en opent een uitbreidingsfranchise onder de 2K-league in Shanghai.

In december werd Bryan uitgenodigd om deel te nemen aan de draft van de NBA 2K League. Daar moest hij een aantal opdrachten volbrengen zoals wedstrijden spelen en interviews afleggen met professionele teammanagers. Helaas werd Badjian tijdens deze draft niet geselecteerd om zich aan te sluiten bij de 228 spelers die in aanmerking komen voor de 2020 draft en die slechts 68 plaatsen zal tellen.

Wat betekent de 2K League in de carrière van een speler? Is het een doel voor jou dit seizoen?

De NBA 2K draft is de heilige graal, als ik dat zo mag zeggen. Deze stelt ons in staat om de 2K League, op dit moment de beste esports-competitie van de game, te bereiken. Maar dit jaar is er geen enkele Europeaan gedraft, wat een kleine deuk aan mijn moraal heeft gegeven. Dit is namelijk het tweede seizoen dat geen enkele Europese speler de competitie vervoegt. In totaal hebben sinds het begin van de 2K League slechts drie spelers een plaats in de competitie weten te bemachtigen en men vraagt zich af of de deur opnieuw zal opengaan. Samen met mijn teamgenoten blijf ik hopen om gedraft te worden. We moeten blijven presteren, ons doen opmerken en actief blijven. Alleen zo kunnen we er op een dag misschien bij zijn!

Welke speler is volgens jou een groot talent?

De speler met de grootste toekomst en de beste kans op een plaats in de 2K League is Ilyes, aka Mastour, onze spelverdeler. Ik speel al met hem sinds mijn tijd bij AS Monaco. We zijn samen aan de competitieve ProAM begonnen en voor mij heeft hij een van de grootste progressiemarges in het spel. Hij is een uiterst intelligente speler in het spel en ik denk dat hij vandaag de dag de meest capabele speler is om voor die plaats in de 2K League te gaan. Ook onze center Adam, aka Adaax, is een heel groot talent. Hij is nog heel jong en ik denk dat ook hij een heel hoog niveau zal halen.

Heb je zoals sommige topatleten een ritueel voor je aan een wedstrijd begint?

Neen, ik heb niet echt een ritueel. Het valt bijna niet uit te leggen, maar wanneer ik thuis ben speel ik wel nooit op een stoel. Ik speel alleen op een matras en in kleermakerszit. Ik weet niet of dit als een ritueel of als een gewoonte kan worden beschouwd, maar het is iets waar ik echt van geniet. Ook in een hoodie speel ik graag. Ik hou enorm van hoodies. Ik doe er vaak een aan, zelfs wanneer ik niet aan het spelen ben. Als ik geen kap heb, heb ik soms de behoefte om een hoofdband te dragen.

Je kent de NBA-scene in het algemeen erg goed. Als ik je nu vraag naar vijf legendes die je in je team zou willen hebben, wie zou je dan selecteren?

Dat is een moeilijke vraag! Maar als ik mijn favorieten moet kiezen, selecteer ik als eerste Kyrie Irving. Hij is mijn favoriete point guard. Michael Jordan is sowieso mijn shooting guard. Hij is een onbetwistbare en verplichte keuze. Als small forward kies ik voor LeBron James, omdat hij echt enorm sterk is. LeBron is mijn GOAT. Tim Duncan, aka The Big Fundamental, zou denk ik mijn power forward zijn en Kareem Abdul-Jabbar mijn center. Die laatste is een persoonlijke keuze.

Stel: ik ben een jonge NBA2K-speler en ik wil beter worden. Wat zijn jouw tips?

Mijn advies aan mensen die vooruit willen is om in competitief verband te spelen. Wees niet bang om tegen sterkere teams te spelen, het stelt je in staat om sneller progressie te boeken. Of het nu in 1v1 of in ProAM is, er zijn veel toernooien. Op Twitter bijvoorbeeld zijn er heel veel aankondigingen. Zo kan je naam maken en hopen dat je opgemerkt wordt. Geef de hoop niet op en maak gebruik van zoveel mogelijk toernooien om vooruitgang te boeken en tegen de besten te spelen.

Sinds ons interview heeft Badjian deelgenomen aan de NBA 2K20 Challenger Series in 1v1, georganiseerd door ESL. Hij verloor in de kwartfinales tegen de latere finalist, de Duitser “Legacy”, met een score van 59-71. Hij verloor een tweede keer in de loser bracket tegen de Italiaan “xVill” in Round Lower of 4 (eerste kwartfinale).

Er ligt een druk seizoen in het verschiet voor het Belgische talent. Hopelijk krijgt hij de kans om een plaats te bemachtigen in de volgende draft van de 2K League.

Samenvatting van Badjians palmares:

2K18
In 1vs1:
– Vicekampioen van België
– Top 3 Frans kampioenschap
– Eerste plaats ESL-toernooi (mini-Europees kampioenschap)
– Winnaar verschillende NBA2KContest-toernooien

2K19
In 1vs1:
– Top 3-4 Frans kampioenschap
– Recordhouder van aantal gewonnen NBA2KContest-toernooien
– Top 3 op toernooi georganiseerd door AMOS in samenwerking met Paris Basket

In ProAM:
– Frans kampioen (1ste seizoen FPL)
– Vice-Europees kampioen

2K20
In 1vs1:
– Winnaar eerste toernooi georganiseerd door NBA2KContest
– Vicekampioen PGW-toernooi

In Pro Am:
– Winnaar NBA2KLeague EU Invitational
– Winnaar Franse beker (FPL)
– Winnaar Frans kampioenschap (FPL)
– Frans kampioen Nice Cactus Invitational
– Frans kampioen NBA2KContest France Cup
– Vice-Europees kampioen (EBO)

© Badjian

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top