Anderlecht pakt 30ste landstitel in eerste seizoen met play-offs

Het seizoen 2009-2010 zou een nieuw tijdperk inluiden voor de Jupiler Pro League. Voor het eerst leerde de Belgische voetbalsupporter kennismaken met de play-offs. Het werd voor Anderlecht een bewogen jaar, maar paars-wit pakte wel zijn 30ste landstitel. Een terugblik.

Gruwelijk duel met Standard

Anderlecht begon aan het eerste play-offjaar met grote revanchegevoelens. De 30ste landstitel lag het seizoen eerder voor het grijpen, maar Standard pakte echter zijn tweede titel op een rij na testwedstrijden tegen Anderlecht.

De rivaliteit tussen beide teams scheerde zodanig hoge toppen, dat de onderlinge confrontatie op speeldag 5 meteen uitdraaide op een ware horrorfilm. De topper eindigde dan wel op 1-1, maar iedereen zou het nadien hebben over de dubbele open beenbreuk van Marcin Wasilewski. De Pool zou door de tackle van Gouden Schoen Axel Witsel acht maanden buiten strijd zijn.

Door het uitvallen van enkele sleutelspelers zoals Wasilewski en Nicolas Frutos (die dat seizoen zijn profcarrière beëindigde na aanslepende blessures, red.) besloot Anderlecht-coach Ariël Jacobs enkele jongeren hun kans te geven. Cheikhou Kouyaté was er eentje, maar vooral de intrede van Romelu Lukaku was de meest spraakmakende. Big Rom ontbolsterde zich meteen tot een speerpunt in de paars-witte formatie en wist op 16-jarige leeftijd de topschutterstitel te pakken na 15 goals in 33 matchen. Toen al stond een grote carrière voor hem in de sterren geschreven.

Niemand stopt paars-witte golf

In de reguliere competitie was Anderlecht ongenaakbaar. Slechts drie keer verloor het team van coach Jacobs: de twee duels tegen Sint-Truiden en de uitmatch op Club Brugge. Anderlecht sloot de reguliere competitie af met 12 punten voorsprong op eerste achtervolger Club Brugge.

Tot het jaar daarvoor was dat genoeg om de landstitel te claimen, maar een nieuw format deed echter zijn intrede: de play-offs. Toen klonk het bij de Pro League nog als testproject van twee jaar, intussen kennen we het play-offsysteem nog steeds in ons Belgisch voetbal.

Zo stootte de top zes door naar Play-off I en werden de punten van iedere ploeg gehalveerd. De nummers 7 tot 14 speelden Play-off II, Roeselare als 15de en Excelsior Moeskroen dat in vereffening was gegaan wegens financiële problemen, waren de degradanten.

Met de halvering van de punten hoopten de competitiemakers op meer spanning voor de kampioenstitel. De dromers kwamen echter bedrogen uit. Ook hier stoomde paars-wit door op hetzelfde elan. Anderlecht verloor geen enkele match. In het duel op bezoek bij Club Brugge, op vier speeldagen van het einde, kon Anderlecht kampioen worden. In het hol van de leeuw won paars-wit met 1-2, de 30ste landstitel was een feit.

Boussoufa knalt Anderlecht naar delirium

Niet Standard, maar Club Brugge probeerde het in dat jaar Anderlecht lastig te maken in de strijd om de titel. Beide rivalen zouden enkele duels uitvechten op het scherp van de snee. De terugmatch in de reguliere competitie was er daar eentje van.

Club Brugge won de heenmatch in het eigen Jan Breydel met 4-2 en leek op 3 februari 2010 lange tijd uitzicht te hebben op minstens een punt. Een kwartier voor tijd stond Brugge namelijk 1-2 voor in het Constant Vanden Stockstadion. Tot eerst Frutos gelijkmaakte en pas in de 91ste minuut Mbark Boussoufa zijn duivels ontbond en Anderlecht met een wereldgoal alsnog de zege bezorgde. Vanuit een scherpe hoek trapte hij in de verste kruising het leer voorbij Stijn Stijnen.

De topper tussen Anderlecht en Club Brugge, met het laatste woord voor Boussoufa, is deze vrijdag te herbleven in het kader van de Anderlecht Day op Proximus Sports 1.

Jupiler Pro League

Bekijk alles
Top