On this day: De Rode Duivels en Frankrijk treffen elkaar voor het eerst

Sport | Exact 116 jaar geleden nemen België en Frankrijk het in hun allereerste officiële interland tegen elkaar op. De beide selecties houden elkaar na een doelpuntrijke wedstrijd op een gelijkspel: 3-3. Een ontmoeting die het startschot zou geven voor een langdurige onderlinge rivaliteit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor de allereerste matchen van de Belgische nationale ploeg moeten we terugkeren naar het prille begin van de 20ste eeuw. Met een selectie van de beste spelers uit het kampioenschap verslaat België buurland Nederland enkele keren. De partijen worden echter niet als officiële interlands erkend, omdat het in die tijd een gangbare praktijk is om ook buitenlandse spelers op te stellen.

Dus is het wachten tot 1 mei 1904 voor de eerste officiële wedstrijd van de Rode Duivels. In het kader van de onderlinge vriendschap tussen Frankrijk en België nemen onze landgenoten het op tegen onze buren in De Ganzenvijver in Ukkel, onder het goedkeurend oog van 1500 toeschouwers. Voor Frankrijk is het meteen ook de allereerste officiële interland. Beide ploegen nemen om beurt de leiding, maar na negentig minuten staat een 3-3 gelijkspel op het scorebord. Daarna volgt nog een uitgebreid banket. Een reliek uit vervlogen tijden...

Een gelijkopgaande bokskamp

Het jaar nadien trakteert België Frankrijk op een 7-0 pandoering. Ook de derde onderlinge confrontatie, die afgewerkt wordt in het Faisanderiestadion in Saint-Cloud in Frankrijk, eindigt in een ruime 0-5 overwinning voor de Rode Duivels. De Fransen moeten geduld oefenen tot 1907 om hun eerste overwinning in de wacht te slepen. In De Ganzenvijver winnen Les Blues met het kleinste verschil: 1-2.

In het totaal zullen België en Frankrijk elkaar 74 keer in de ogen kijken. Dat zorgt voor de toch enigszins verrassende tussenstand van 30 Belgische overwinningen tegenover 25 nederlagen en 19 gelijke spelen. Frankrijk trekt echter wel telkens aan het langste eind in de wedstrijden die er echt toe doen, die op de eindfase van een groot toernooi. De Rode Duivels verslaan Frankrijk dan wel in de barrages voor het WK (1 keer) en voor het EK (2 keer), maar delven het onderspit in de 4 meest cruciale partijen: een achtste finale op de wereldbeker in Frankrijk in 1938, een groepswedstrijd op Euro 1984 in Frankrijk, de kleine finale op het WK in Mexico 1986 en de felbevochten halve finale in Rusland 2 jaar geleden.

Spanningen lopen hoog op

Die halve eindstrijd staat natuurlijk op het netvlies gebrand bij menig supporter van de Rode Duivels. De spanningen en redetwistingen tussen de supporters en de giftige reacties van de spelers hebben voor een rivaliteit zonder weerga gezorgd tussen beide voetbalnaties.

Eens te meer creërden sociale media een broeihaard voor de onenigheden, die ook in andere sporttakken tot uiting kwamen. Zo wordt er ook een verbeten duel, zowel op het veld als in de tribunes, uitgevochten tussen beide landen in de Davis Cup-finale in november 2017. Laat deze gedwongen coronarust het gezond verstand opnieuw laten zegevieren en de volgende confrontatie, hoogstwaarschijnlijk eens te meer op het hoogste niveau, uidraaien op een felbevochten strijd waar het er toe doet: op het veld.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top