Covid19 treft ook esports

Door Proximus

Deel dit nieuws

Covid19 houdt ons momenteel allemaal in de ban. Alle grote evenementen worden massaal afgelast, zowel in binnen- als buitenland, en het is koffiedik kijken wanneer deze opnieuw zullen mogen plaatsvinden. Ook heel wat esportsevenementen gaan door de lockdown in vele landen niet door. Sommige organisatoren kozen er voor om over te schakelen naar online wedstrijden, maar heel wat competities zijn ook hervormd of staan on hold. Hier kan je terecht voor een overzicht van de meest belangrijke esportsevenementen en kom je meer te weten over verschillende gamebeurzen én de release van de Playstation 5 en de Xbox One X.

FIFA 20 & Proximus ePro League

De eigen Belgische competitie is definitief stilgelegd, maar ook virtueel wordt er voorlopig niet meer gevoetbald. De reguliere competitie werd wel nog afgewerkt, maar het is nog niet zeker wanneer het eindtornooi te zien zal zijn. Meer duidelijkheid volgt binnenkort, maar wie nog even wil nagenieten van het spektakel tot dusver, kan de samenvatting van het reguliere seizoen bekijken of de, volgens onze redactie, vijf beste wedstrijden herbeleven die we voorgeschoteld kregen.

Niet alleen in België voelen de fans de gevolgen van het coronavirus, ook internationaal heeft EA FIFA-evenementen moeten annuleren. Zo ging de FUT Champions Cup Stage V in Boekarest niet door en schakelde EA over naar online wedstrijden.

NBA 2K League

De grootste basketbalcompetitie ter wereld staat momenteel on hold en er heerst grote onduidelijkheid wanneer die opnieuw wordt opgestart. Sinds 11 maart worden er geen basketbalwedstrijden meer gespeeld in de NBA en ook de virtuele competitie ging niet van start. Normaal gezien had de NBA 2K League moeten starten op 24 maart, maar in navolging van de Amerikaanse basketbalcompetitie werd de start van de esportscompetitie uitgesteld. De spelers bereiden zich momenteel wel verder voor tijdens het preseason, dat de esporters van thuis uit online afwerken.

Dat de game ook populair is bij voetballers werd tijdens deze coronacrisis duidelijk. Zo speelden enkele Rode Duivels al wedstrijdjes tegen elkaar en deelden ze die wedstrijden ook via de social media. In het kader van de #NBATogether-campagne neemt de Belgische doelman Thibaut Courtois het zelfs op tegen Europese beroemdheden, atleten en influencers op NBA 2K20.

League of Legends

De RIV4L College League is de laatste fase ingegaan en kent momenteel nog geen gevolgen van het coronavirus. Op internationaal niveau wordt LoL wel getroffen door Covid19 met wedstrijden zonder publiek en uitgestelde tornooien als gevolg voor The League of Legends Championship Series (LCS) en de League of Legends European Championship (LEC).

Overwatch

Op 11 maart werd de beslissing genomen om geen homestand events, waaronder ook eentje in Parijs, meer te houden in maart en april. De competitie werd ondertussen wel hervat online. Het All-Star Weekend werd uitgesteld tot na het seizoen.

Rocket League

Geen Rocket League World Championships in Dallas dit jaar. De Verenigde Staten worden hard getroffen door het virus en het aantal besmettingen blijft maar oplopen. Ook geen live events voor de Rocket League Regional Championships trouwens, al wordt daar de competitie online verdergezet mét een hogere prijzenpot.

PUBG Global Series

Het eerste esportsevent dat niet doorging buiten Azië, was de PUBG Global Series in Berlijn. Die moest normaal gezien op 31 maart van start gaan. De top vier van de wereld; OGN Entus Force, Four Angry Men, FaZe Clan en regerend kampioen Gen.G Esports zouden er mee strijden voor een prijzenpot van maar liefst 460 000 euro en het evenement moest het grote startschot worden van de PUBG Global Series.

Counter-Strike: Global Offensive

De Counter Strike-topteams moeten nog even geduld hebben, want de Major in Rio die normaal gespeeld zou worden van 11 tot 24 mei wordt uitgesteld naar eind november (19-22). Ook de playoffs van IEM Katowice mocht in februari geen publiek ontvangen. De prijzenpot wordt wel verhoogd, waardoor het extra uitkijken wordt naar het tornooi. Zowel de ESL Pro League als de FLASHPOINT league moesten de play-offs noodgedwongen achter gesloten deuren afwerken.

Hier in België wordt de lan LouvardGame 5.2 geannuleerd en het is ook onduidelijk of versie 5.3 kan doorgaan. De organisatoren zijn begonnen met de organisatie van de NumberOne online tour. Die zou in de loop van de maand mei van start moeten gaan. Er is voorlopig nog geen datum bekend. Toch goed nieuws dus voor de Belgische fans van Counter Strike, die de Legend Stage en de Challenger Stage op het kleine scherm kunnen volgen.

Call of Duty

Call of Duty League neemt het zekere voor het onzekere en annuleerde alle live events van 2020. De fans hoeven gelukkig niet op hun honger te blijven zitten, want de competitie gaat online verder en wordt ook uitgezonden. CDL benadrukte wel dat het zo snel mogelijk opnieuw evenementen in steden wil organiseren, van zodra het veilig is en logistiek mogelijk is. Wanneer dat het geval zal zijn, is onmogelijk te voorspellen.

Apex

EA greep niet enkel in bij de FIFA-evenementen, maar ook de Apex Global Series kende een valse start. De eerste major die moest plaatsvinden van 13 tot 15 maart in Arlington, Texas ging niet door. Dit moest de eerste van twaalf live global events worden. De online evenementen van Apex gaan wel nog door.

Pokémon

De Pokémon European International Championships die dit weekend (17 april) van start zouden gaan in Berlijn gaan niet door. The Pokémon Company kondigde ook aan dat de 2020 Play Pokémon leagues in zowel de Verenigde Staten als in het Verenigd Koninkrijk uitgesteld worden. Dit omvat zowel de Trading Card Game als de video game.

CAPCOM Pro Tour

In België kunnen we niet erg vaak genieten van esportsevenementen en net daarom is het zo zonde dat de CAPCOM Pro Tour in Brussel getroffen werd door covid19. Capcom speelde kort op de bal en annuleerde snel de Brussels Challenge. Ook de Norcal Regionals, April Annihilation en Taipei Major volgden. De veiligheid van de deelnemers kreeg voorrang.

Beurzen

En dan zijn er natuurlijk ook de grote evenementen van de game-industrie die de gevolgen dragen van het coronavirus. De 25ste editie van de E3-beurs, die zou doorgaan van 9 tot 11 juni in Los Angeles, komt er niet. Welke gevolgen dit heeft voor de toekomst van de E3, is moeilijk te voorspellen. Het evenement moest een succeseditie worden nu eind dit jaar de nieuwe spelconsoles worden gelanceerd.

Nederland blijft niet gespaard van het coronavirus en dat heeft directe gevolgen voor TwitchCon Amsterdam. Het evenement zou normaal plaatsvinden van 2 tot 3 mei in de Nederlandse hoofdstad, maar werd begin maart van de agenda geschrapt. Twitch liet wel weten de tickets van de bezoekers te vergoeden en bedrijven en sponsors kregen de optie om hun deelname te verplaatsen naar TwitchCon San Diego of TwitchCon Europe 2021.

Het grootste gaming evenement van België blijft voorlopig wel nog buiten schot. Van 3 tot 4 oktober kan je in de Nekkerhal in Mechelen terecht voor GameForce. De Belgische regering besliste deze week om alle grote evenementen tot en met eind augustus niet langer te laten doorgaan.

De Game Developers Conference had dan weer moeten doorgaan in maart, maar werd verplaatst naar begin augustus. De organisatie volgt de ontwikkelingen van het coronavirus op de voet op en bekijkt ook de mogelijkheid om het evenement digitaal te laten doorgaan als ook deze nieuwe datum niet haalbaar blijkt te zijn.

Playstation 5 & Xbox One X

De nieuwe spelcomputers die eind dit jaar in de rekken zouden moeten liggen, lijken voorlopig nog niet aangetast door het virus. Zo zou de Playstation 5 eind dit jaar overal ter wereld te koop moeten zijn. Hetzelfde geldt voor de Xbox One X, al zijn er geruchten dat deze consoles toch later in de rekken zouden liggen of dat er op zijn minst een schaarste zou zijn bij de release.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top