De films die van Uma Thurman een legende maakten

Films | Vandaag blaast Uma Thurman 50 kaarsjes uit. Proximus Pickx maakt van de gelegenheid gebruik om als eerbetoon enkele van haar beste acteerprestaties uit te lichten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wanneer we in de filmografie van de Amerikaanse actrice duiken, krijgen we meteen koudwatervrees. Met bijna 50 langspeelfilms op haar actief heeft Thurman zich haast aan alle genres gewaagd, van komedies tot en met stemactrice in animatiefilms. Natuurlijk kunnen we moeilijk haar samenwerkingen met Quentin Tarantino, die uitmondden in drie klassiekers in het genre, links laten liggen. Ziehier onze bloemlezing van de beste films met Uma Thurman.

Dangerous Liaisons

Op slechts 18-jarige leeftijd verschijnt Uma Thurman reeds voor de camera van Stephen Frears in zijn herwerking van de Franse roman "Les liaisons dangereuses". Ze speelt er aan de zijde van onder meer Glenn Close en John Malkovich. Thurman vertolkt de rol van Cécile de Volanges, het liefje van chevalier Danceny, gespeeld door Keanu Reeves. Haar vertolking wordt opgemerkt en de film wordt een succes, waarmee haar carrière meteen vertrokken is.

Pulp Fiction

Haar carrière zal echter pas echt hoge toppen scheren na het succes van "Pulp Fiction" dat in 1994 in de cinemazalen verschijnt. In "Pulp Fiction" speelt Thurman de rol van Mia Wallace, de vrouw van een berucht heerschap uit de criminele onderwereld. De scène waarin ze met John Travolta de twist danst is bij fans wereldwijd op het netvlies gebrand. Hun dans wordt dat jaar zelfs bekroond met een MTV Movie Award voor de beste dansscène. Critici zijn lovend over haar acteerprestatie en het levert Thurman ook een Oscarnominatie op voor beste actrice in een bijrol.

Gattaca

"Gattaca", uit de koker van Andrew Niccol, is een heus science-fiction meesterwerk. Uma Thurman speelt naast Ethan Hawke (haar toekomstige man) in een wereld waarin eugenetica de norm geworden is. De voorplantingscellen van de ouders worden zorgvuldig geselecteerd zodat ze perfecte kinderen krijgen. Werkgevers maken in het geheim gebruik van DNA-tests om personeel in dienst te nemen. Degene die niet over een optimaal DNA beschikken, worden verplicht om een minder belangrijke taak op zich te nemen. Opnieuw blinkt Thurman uit, maar in tegenstelling tot de eerdere voorbeelden groeit "Gattaca" niet uit tot een kaskraker.

Kill Bill vol. 1 en 2

In dit wraaktweeluik slaan Thurman en Quentin Tarantino voor de tweede maal de handen in elkaar. Thurman kruipt er in de huid van een op wraak beluste jonge bruid, die voor dood achtergelaten wordt op haar trouwfeest waar alle genodigden afgeslacht werden. De bruid, een voormalige huurmoordenaar, zal de twee afleveringen besteden aan de zoektocht naar Bill. Een waar Tarantino-scenario kortom. Voor deze rol werd de Amerikaanse actrice onderworpen aan een intensieve training in de gevechtskunsten om haar veelvuldige gevechtsscènes zo getrouw mogelijk te kunnen uitvoeren. Voor beide films ontving Thurman een Golden Globe-nominatie voor beste actrice.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top