Lionel Messi draagt FC Barcelona na het vertrek van Pep Guardiola

UEFA Champions League | Het seizoen 2012-2013 betekent de start van een nieuwe cyclus voor FC Barcelona. Enkele maanden eerder hebben de Catalanen afscheid moeten nemen van hun succestrainer Pep Guardiola. Aan Tito Vilanova om Lionel Messi en co aan de top van het mondiale voetbal te houden.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Een coach vervangen die 14 trofeeën in amper 4 seizoenen behaalde is nooit een gemakkelijke opdracht. Vandaar dat FC Barcelona opteert om na het vertrek van Pep Guardiola in juni 2012 Tito Vilanova de teugels van Camp Nou in handen te geven. Villanova is geen onbekende voor het elftal, want doorheen de volledige bewindsperiode van Guardiola (2008-2012) fungeerde hij als zijn vaste assistent. Het is trouwens Villanova die José Mourinho's duim in zijn oog kreeg tijdens een Clasico in augustus 2011.

Aan de start van het nieuwe seizoen is FC Barcelona erin geslaagd om al haar sterkhouders te behouden. Enkel Seydou Keita en enkele andere minder ronkende namen hebben het schip verlaten. Op het vlak van inkomende transfers, verwelkomen de Catalanen verloren zoon Jordi Alba van Valencia en Alex Song die de overstap maakt van Arsenal. Vanaf de voorbereiding staan de Blaugrana messcherp. Eind juli vernederen ze Raja Casablanca met maar liefst 8-0. In zijn eerste optreden van het seizoen maakt Lionel Messi een hattrick in amper 13 minuten.

Messi steekt Pelé en Müller voorbij

Van bij de start van La Liga onderstreept FC Barcelona zijn ambities. Real Sociedad is de eerste ploeg die naar het kapblok wordt geleid, dankzij een 5-1 pandoering met twee doelpunten van Messi. Ondanks de nederlaag in de Supercup tegen Real Madrid, verpletteren de Catalanen iedereen die op hun pad komt in de competititie. Ook de Champions League wordt op eenzelfde manier op gang getrokken met een overwinning en twee doelpunten van Messi tegen Spartak Moskou.

In november is Barcelona nog steeds even onverzadigbaar. La Pulga rijgt de pareltjes aaneen en verbreekt het doelpuntenrecord van Pelé door in een volledig kalenderjaar 76 doelpunten te maken. Wanneer de Catalanen begin december Athletic Bilbao opzij zetten, pakken ze ook het record van de beste seizoensstart ooit in Spanje, met 13 overwinningen en 1 gelijkspel. Messi stopt niet met scoren en wordt op het einde van 2019 de meest trefzekere doelschutter in één volledig kalenderjaar. Met 91 doelpunten veegt hij het oude record van Gerd Müller (85 goals) van de tabellen.

Eerste remontada tegen AC Milan

Terzelfdertijd wordt Tito Vilanova op het einde van 2012 in het ziekenhuis opgenomen wegens een nieuwe kankeropstoot. Zijn assistent Jordi Roura neemt het roer over, maar de groep is aangeslagen door het nieuws. Toch verhindert het de Catalanen niet om het seizoen blijvend te domineren. In januari lukt Lionel Messi zelfs zijn eerste vierklapper van het seizoen tegen Osasuna.

Na de uitschakeling in de halve finales van de Copa del Rey door Real Madrid probeert Barcelona zo ver mogelijk door te stoten in de Champions League. Na een 2-0 nederlaag tegen AC Milan in de heenwedstrijd van de achtste finales, realiseren de Blaugrana een onwaarschijnlijke comeback in Camp Nou. Dankzij onder meer twee doelpunten van de onvermijdelijke Messi schakelen ze Milan met 4-0 uit. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de beker met de grote oren dat een ploeg een 2-0 achterstand uit de heenwedstrijd weet op te halen.

In april viert niet alleen Tito Vilanova zijn terugkeer maar ook Eric Abidal maakt zijn rentree na 402 dagen afwezigheid wegens een levertumor. Omwille van een blessure opgelopen tijdens de overwinning tegen PSG in de kwarfinales kan Barcelona niet over een volledig fitte Messi beschikken in de laatste rechte lijn van de Champions League. Barça wordt in de halve finales van de mat geveegd door Bayern München (7-0 na twee wedstrijden).

Op 11 mei kroont Barcelona zich voor de 22ste keer tot Spaans kampioen. Terzelfdertijd vestigen de Catalanen het record van het meeste aantal gemaakte doelpunten (115) en het grootste verschil tussen het nummer 1 en het nummer 2 - Real Madrid wordt tweede op maar liefst 15 punten achterstand.

De remontada van FC Barcelona tegen AC Milan is deze vrijdag te herbleven in het kader van de Lionel Messi Day op Proximus Sports 1.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top