One day, one goal: Maradona rent als een briesende stier naar de camera

Voetbal | Sommige doelpunten gaan jaren na datum nog vlot over de tongen, omwille van de schoonheid van de uitvoering, het onverwachte moment of de perfecte timing. Koppel dit aan een iconische viering en je denkt onmiddellijk terug aan de goal van Diego Maradona op het WK van 1994. Het zou het laatste kunststukje worden van Pluisje voor zijn land, want niet veel later zou hij stijf van de doping het WK moeten verlaten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De schoonheid van een doelpunt volstaat meestal om er jaren nadien nog over te keuvelen. Maar het verhaal errond kan een goal nog een extra dimensie geven. Het WK van 1994 in de Verenigde Staten zou een apart hoofdstuk worden in de geschiedenis van het Argentijnse voetbal.

We moeten daarvoor al terug naar maart 1991. Op dat moment testte Maradona, toen nog actief bij Napoli, positief voor cocaïne. Het leverde hem een wereldwijde schorsing van 15 maanden op. Nadien volgde nog een jaartje Sevilla, om in 1993 terug te keren naar eigen land. Maradona zou echter nooit meer op zijn niveau van weleer acteren, maar het WK van 1994 moest zijn afscheid in schoonheid worden. Op dat moment is Pluisje 34 jaar oud.

Dat Argentinië zich plaatste voor het WK, had het land ook te danken aan Maradona. La Albiceleste, dat tijdens de kwalificaties niet meer rekende op Maradona, had barragewedstrijden nodig tegen Australië om zich alsnog voor dat WK te plaatsen. Toenmalig bondscoach Alfio Basile besloot dan maar nog één keer te hengelen naar de toverkunsten van Don Diego. Onder zijn aanvoering plaatste Argentinië zich alsnog voor het wereldkampioenschap.

Demonische blik

Argentinië, met spelers als Gabriel Batistuta, Diego Simeone, Fernando Redondo en Claudio Caniggia in de gelederen, zou in Groep D met een knaller starten aan dat WK. Slachtoffer van dienst op 21 juni 1994 werd Griekenland. Batistuta tekende die dag voor een hattrick, tussendoor wist Maradona eveneens te scoren. Zijn goal, maar tevens zijn viering zou de hele wereld rondgaan.

Maradona wist namelijk een fantastische aanval door het hart van Griekse defensie af te ronden. De pegel met links in de bovenhoek was al knap, het inluidende ééntijdsvoetbal over een vijftal stationnetjes was zodoende nog mooier. Maar zijn viering was even opvallend. Met een enge, demonische blik rende Maradona als een dolle stier al schreeuwend richting de camera. Wijd opengesperde ogen, priemende, vernauwde pupillen: zelfs een medische leek had toen al door dat Maradona niet op water, brood en een pekelharing naar de match had toegeleefd.

Koning Diego valt van zijn troon

Toch zouden weinigen op dat moment doorhebben dat het de laatste goal van Maradona zou worden in het wit-lichtblauwe shirt van Argentinië. Vier dagen later won Argentinië met 2-1 van Nigeria. Caniggia scoorde de beide doelpunten, de tweede werd ingeluid door Maradona. Nadien moest Pluisje echter de dopingcontrole passeren. Na testen werden sporen van efedrine, een verboden middel, in zijn urine gevonden.

Zo groots als zijn successen waren, zo groots werd ook het verval bij Maradona. De Argentijnse voetbalgod werd met pek en veren weggestuurd van het WK, een nieuwe schorsing van 15 maanden volgde. De internationale carrière van Maradona was voltooid verleden tijd, in 1997 hing hij definitief zijn schoenen aan de haak.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top