Uitgelicht: de vijf voorbije UEFA Youth League-finales

Sport | Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken we er een bepaalde invalshoek uit. Woensdag zenden we de vijf meest recente finales van de UEFA Youth League, de Champions League voor U19-ploegen, uit.

Chelsea – Shakhtar Donetsk (13 april 2015)

De beloften van Chelsea wisten in 2015 de UEFA Youth League te winnen. In het Zwitserse Nyon waren de jonge Blues te sterk voor Shakhtar Donetsk. In de finale haalde Chelsea het met 2-3 van de Oekraïners, dat in de halve finales nog te sterk was voor de youngsters van RSC Anderlecht. Belofteninternational Charly Jr Musonda verscheen aan de aftrap bij Chelsea en werd vijf minuten voor affluiten naar de kant gehaald. Brown, twee keer, en Solanke troffen raak voor Chelsea, de Oekraïners scoorden tegen via een owngoal van Christensen en een treffer van invaller Kovalenko.

Chelsea – PSG (18 april 2016)

Een jaar later wisten de jonkies van Chelsea hun titel te verlengen. Deze keer werd Paris Saint-Germain het slachtoffer. Tomori zette de Londenaars al na tien minuten op rozen in het Colovray Sports Centre in Nyon. Twee minuten later stopte Chelsea-doelman Collins een strafschop van Augustin, maar in de 58e minuut bracht Meïté PSG toch op gelijke hoogte. Drie minuten later bezorgde Palmer de Engelsen een nieuwe voorsprong, daarna werd niet meer gescoord.

RB Salzburg – Benfica (24 april 2017)

De Young Bulls verrasten in de editie van 2016-2017 vriend en vijand. Manchester City, PSG en Barcelona werden door Salzburg allemaal opzij geschoven richting de grote finale. Ook de eindstrijd werd er eentje om niet snel te vergeten voor de Oostenrijkers. Als eerste Oostenrijkse team ooit wist Salzburg de finale te winnen door Benfica te kloppen met 2-1. Daka en Schmidt schoten Salzburg naar de historische titel.

Barcelona – Chelsea (23 april 2018)

Geen nieuwe eindzege deze keer voor Chelsea. Barcelona bleek in het seizoen 2017-2018, de vijfde editie dan van de UEFA Youth League, een tikkeltje sterker. In de finale klopte Barcelona Chelsea met 3-0. Voor Barça, dat ook de eerste editie van de Youth League won in 2014, scoorden Mendez (2 keer) en Ruiz. Bij Chelsea zat met Joseph Colley het broertje van ex-Genk-verdediger Omar Colley op de bank.

Porto – Chelsea (29 april 2019)

Chelsea mag dan wel een patent hebben op finales in de UEFA Youth League, ook vorig jaar wou het niet lukken voor de blauwe jonkies uit Londen. Deze keer was Porto te sterk. Iets voorbij het openingskwartier kwam Porto op voorsprong dankzij Vieira. Pas in minuut 55 zorgde Chelsea opnieuw voor spanning, met de gelijkmaker van Redan. Lang zou Chelsea niet kunnen genieten van de 1-1, want amper twee minuten later zette Queirós de Portugezen opnieuw op voorsprong. In het laatste kwartier nam Sousa alle twijfels weg. Porto claimde zijn eerste Youth League-triomf.