Deze illustere Vlaamse reeksen doorstonden de tand des tijds

Series |
Met de komst van talloze streamingplatformen schieten series vandaag als paddenstoelen uit de grond. Slechts enkelen slagen erin om zich in het collectieve geheugen te nestelen, in tegenstelling tot vroeger. Toen hielden de weinige series die op de Vlaamse buis verschenen hele mensenmassa's in hun greep, waardoor ze hun stempel drukten op de televisiegeschiedenis. Enkele tijdloze voorbeelden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kapitein Zeppos (1965 - 1969)
 
Deze reeks, die van 1964 tot 1969 liep op de toenmalige BRT, speelde zich af in het gehucht Belder, waar een vreemdeling plots zijn intrede doet. Uitgeweken Vlaming Jan Stephorst (Kapitein Zeppos) komt vanuit het verre Griekenland een kijkje nemen naar het landgoed dat hij erfde van zijn overleden oom Nico.

Zeppos, een bijnaam die hij in Griekenland verkreeg, krijgt een grote som geld aangeboden voor het prachtige domein. Dat is niet zonder reden, want de grond blijkt van onschatbare waarde te zijn. Al snel raken Zeppos en enkele dorpsbewoners verstrikt in een web van mysteries, misdaad en bedrog...

Schipper naast Mathilde (1955 - 1963)
 
Schipper op rust Matthias, zus Mathilde en geadopteerde dochter Marieke (gespeeld door Chris Lomme) beleven knotsgekke avonturen in Vlaanderens eerste topserie van de openbare omroep. Mede gekleurd door volkse figuren zoals Madame Krielemans, Philidoor en de broers Maréchal is de reeks een ode aan het Vlaamse dorpsleven van de jaren vijftig. 

Het Antwerps accent zorgde ervoor dat kijkers zich meer dan bij andere series van toen konden identificeren met de personages. De titel verwijst naar de Vlaamse uitdrukking 'de schipper naast Mathilde houden', wat zoveel betekent als de kerk in het midden houden of, in een meer pikante context, vreemdgaan met je buurvrouw.

De Collega’s (1978 - 1981) 
 
De krant lezen, elkaar beetnemen en oeverloos palaveren over koetjes en kalfjes... ‘De Collega’s’ bewijst dat een doorsnee kantoorjob niet saai hoeft te zijn. Deze iconische sitcom boordevol hilarische kantoorclichés was een voltreffer die doorheen de jaren uitgroeide tot een stukje Vlaams tv-erfgoed. Een topcast bestaande uit het kruim van het ‘Mechels Miniatuur Teater’, zoals Manu Verreth en Jaak Van Assche, serveerde Vlaamse comedy van de bovenste plank.

In 2018 wou men nog een laatste maal oogsten van de succesreeks van weleer met de bioscoopfilm 'De Collega's 2.0', maar 37 jaar na de laatste aflevering was de populariteit van de serie weggeëbt: het laatste eerbetoon van regisseur Jan Verheyen flopte dan ook jammerlijk.  

Het Pleintje (1986-1987)
 
Een pastoor, een postbode en politieagent wandelen een café binnen. Niet het begin van een flauwe mop, wel een typisch tafereel uit ‘Het Pleintje’, de reeks die het dorpsplein tot in de Vlaamse huiskamers bracht. Liefde, vriendschap, leven en dood: alle grote levensthema's passeerden de revue in deze oer-Vlaamse parel over de man/vrouw in de straat. Dat de reeks in de smaak viel bij de doorsnee Vlaming, bewezen de gemiddeld 2,5 miljoen kijklustigen; cijfers die vandaag ondenkbaar zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top