On this day: Pep Guardiola verlaat FC Barcelona

Sport | De persoon Pep Guardiola zal altijd verbonden blijven met de club FC Barcelona. Succesvol, zowel als speler als als trainer bij de Catalanen, kondigt hij in april 2012 zijn vertrek aan, nadat hij voor eens en voor altijd zijn stempel heeft gedrukt op de voetbalgeschiedenis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 27 april 2012 beslist Pep Guardiola om afscheid te nemen van 'zijn' Barcelona. Na 4 seizoenen en 14 trofeeën, vindt de Catalaanse coach het tijd om een pauze in te lassen in zijn korte, maar hevige trainersloopbaan. Na een sabbatjaar trekt de Spaanse trainer naar de Bundesliga om er Bayern München onder zijn hoede te nemen. Ook daar lacht het succes hem toe, met 3 titels in de competitie. Op het Europese toneel strandt de Beierse grootmacht echter drie maal in de halve finales van de Champions League.

In 2016 trekt Guardiola het Kanaal over richting Manchester City. Met de Citizens vestigt hij nieuwe records. Onder meer in het jaar 2019, waarin de Sky Blues zowel de competitie, League Cup als FA Cup binnenhalen. Een primeur in het Engelse voetbal. Ook al ontsnapt een nieuwe Champions Leaguetrofee hem tot op de dag van vandaag, toch slaagt hij erin om van de Engelsen een ware scoringsmachine te maken. Hij is er razendsnel in geslaagd om er zijn spelvisie in te slijpen: de Guardiola-stijl.

Het 'Dream Team' van FC Barcelona

Maar waar vindt die stijl zijn oorsprong? Daarvoor moeten we terug naar Guardiola's spelerscarrière, waarin hij schitterde als verdedigende middenvelder. Opgeleid door FC Barcelona, beleeft hij er de glorieperiode tussen 1990 en 2001. Hij maakt er bovendien deel uit van het 'Dream Team' van Johan Cruijff dat tussen 1991 en 1994 vier opeenvolgende titels binnenrijft en de club in 1992 haar eerste Europacup I schenkt. Meteen ook de laatste, want in 1993 vervelt de belangrijkste Europese clubcompetitie tot de Champions League.

Onder impuls van leermeester Cruijf, leert Guardiola de basis van het legendarische totaalvoetbal van de Nederlandse grootmeester. Als kapitein van de Blaugrana tussen 1997 en 2001 maakt hij er ook kennis met het minder spectaculaire, maar daarom niet minder efficiënte voetbal van Louis Van Gaal. Na zijn transfer naar Brescia, speelt hij aan de zijde van een ander voetbalicoon, Roberto Baggio.

De schaduw van Messi

Na zijn afscheid als speler, schrijft Guardiola zich meteen in voor een trainerscursus. Hij krijgt meteen het vertrouwen van zijn oude liefde FC Barcelona en nadat hij de tweede ploeg naar de titel loodst in de derde klasse, krijgt hij in 2008 de sleutels van de A-ploeg in handen. De vonk slaat meteen over. Zijn spelvisie, later omgedoopt tot 'tiki-taka', past perfect bij het spelerspotentieel dat hij ter beschikking heeft. Messi, Xavi en Iniesta zorgen ervoor dat zijn visie, met focus op veel balbezit en een snelle passing, op het terrein een vervolg krijgt. Drie jaar lang speelt een onklopbaar Barcelona de pannen van het dak, met als hoogtepunt een unieke zesklapper in 2009.

De tegenstanders van de Catalaanse succescoach werpen vaak op dat het Guardiola nooit zou lukken bij een kleine ploeg. Dat het gemakkelijk is om titels aaneen te rijgen als je over kolossale middelen kan beschikken. Anderen beweerden dat Guardiola hulpeloos zou zijn zonder de branie van Messi, iets wat hij de voorbije jaren duidelijk heeft weerlegd. Wat er ook van zij, bij elke club waar de 49-jarige trainer zijn opwachting heeft gemaakt, volgde er succes. Vele spelers groeiden onder zijn hoede ook uit tot wereldtoppers, denken we bijvoorbeeld maar aan Rode Duivel Kevin De Bruyne, vandaag de dag een van de beste middenvelders ter wereld. En dat is voor een groot deel te danken aan de tactische lessen van leermeester Pep.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top