One day, one goal: het moment dat Klaus Fischer ‘Mr. Bicycle Kick’ werd

Sport | Tot op de dag van vandaag blijft hij Schalkes topscorer aller tijden: Klaus Fischer. In onze contreien doet de naam wellicht enkel bij voetbalkenners een belletje rinkelen, maar de Schalke-legende was in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw een begrip tot ver buiten de Duitse landsgrenzen. Op een frisse novembermiddag in 1977 zou ‘Mister Fallrückzieher’ zich onsterfelijk maken met zijn handelsmerk: de omhaal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Klaus Fischer ontpopte zich tot cultheld van het Europese voetbal met zijn spectaculaire doelpunten. Zijn specialiteit was de omhaal, die hij tot in de perfectie beheerste en waarmee hij doorheen zijn twintigjarige profcarrière menig doelman verraste. Daarnaast maakten zijn bescheidenheid en toegankelijkheid hem razend populair bij de fans van die Königsblauen.

De clublegende deed zijn reputatie als balacrobaat alle eer aan met een fabuleuze treffer tegen Zwitserland, die ettelijke jaren later door Duitse televisiekijkers tot ‘goal van de eeuw’ verkozen zou worden. Op 16 november 1977 speelde West-Duitsland een vriendschappelijke interland tegen de Zwitserse buren. Na een uur voetballen schudde Rüdiger Abramczik zijn belagers af met een versnelling op de rechterflank, om vervolgens een blinde voorzet richting het strafschopgebied te trappen. Fischer was de enige Duitser in de vijandelijke zestien, en zag hoe de hoge cross van zijn ploeggenoot achter hem zou landen.

Het hele stadion wist hoe laat het was: de acrobaat zou zijn signature move nog eens bovenhalen. En zo geschiedde: Fischer voerde een loepzuivere omhaal uit, die met een boogje over de Zwitserse keeper in doel verdween.

Beroemdste doelpunt

Hoe wondermooi zijn treffer tegen Zwitserland ook was, zijn beroemdste doelpunt was het niet. Vijf jaar later, tijdens het WK in Spanje, zou Fischer zijn naam pas echt in de annalen van de voetbalgeschiedenis beitelen – en hoe. In de verlengingen van de halve finale tegen Frankrijk scoorde hij de gelijkmaker die zijn land van de uitschakeling zou redden – met een omhaal, of wat had je gedacht. West-Duitsland trok uiteindelijk aan het langste eind in de strafschoppenreeks, om later in de finale het onderspit te delven tegen Italië.
 
Ook na zijn voetbalpensioen en de aansluitende trainersloopbaan is de balgoochelaar zijn kunstjes nog niet verleerd: op zijn zestigste toverde hij nog een perfecte omhaal uit zijn sloffen in een Duitse televisiestudio. Vandaag, op zijn oude dag, bewijst de onderschatte doelpuntenmachine nog regelmatig zijn neus voor goals bij de veteranenploeg van zijn oude liefde: Schalke 04.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top