Uitgelicht: hoogdag voor veldritliefhebbers

Sport | Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken we er een bepaalde invalshoek uit. Maandag herbeleven we het afgelopen veldritseizoen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

14 september 2019: Werelbekercross Iowa (vrouwen)

Voor de opener van de Wereldbeker trekt de veldritkaravaan de laatste jaren traditioneel over de plas. In Iowa geen sprake van grote namen, zoals Sanne Cant, Marianne Vos of Lucinda Brand en dus zien velen zich geroepen om een mooie zege in de Wereldbeker op zak te steken.

Inge Van der Heijden, de wereldkampioene bij de beloften, neemt een kanonstart, maar moet die al snel bekopen. Na een valpartij maakt de Pan-Amerikaanse kampioene Maghalie Rochette ook vooraan haar opwachting. In de voorlaatste ronde neemt Rochette definitief afstand van de tegenstand en stoomt ze door naar misschien wel de mooiste overwinning uit haar carrière.

Herbeleef de eerste Wereldbekerzege van Rochette vanaf 10u05 op Proximus Sports 1.

22 september 2019: Wereldbekercross Waterloo (mannen)

Een week later vertoeft het veldritcircuit opnieuw in de Verenigde Staten voor de tweede Wereldbekercross in Waterloo. Na zijn overwinning een week eerder wil Eli Iserbyt opnieuw zijn hoogvorm etaleren.

Op het uitgeregende modderparcours vechten Iserbyt en Belgisch kampioen Toon Aerts een verbeten strijd uit. In de tweede helft van de cross maken de klasse, techniek en motor van Isberyt echter het verschil. Twee op twee en een perfecte seizoensstart voor de jongeman uit Bavikhove.

Herbeleef hoe Iserbyt de tegenstand overvleugelt vanaf 11u20 op Proximus Sports 1.

22 september 2019: Wereldbekercross Waterloo (vrouwen)

Ook de vrouwen krijgen in Waterloo een drassig parcours voorgeschoteld. Na haar tweede plaats vorige week in Iowa wil de 41-jarige Tsjechische Katerina Nash het een en het ander rechtzetten.

In een cross uit de oude doos, doorspekt met talloze slippers en valpartijen, toont de ouderdomsdeken dat ze over de grootste motor beschikt. Al mag ze niet klagen dat de Zwitserse Jolanda Neff achteraan in het pak moest starten, want de 27-jarige rolt Jan en alleman op en komt net te kort om ook de Tsjechische veterane nog een hak te zetten.

Herbeleef de inhaalrace van Neff en de overwinning van Nash vanaf 13u35 op Proximus Sports 1.

19 oktober 2019: Superprestige Boom (mannen)

Geen Eli Iserbyt aan de start in Boom, hij wil zich sparen voor de Wereldbekercross daags nadien. Een uitgelezen kans voor de verzamelde tegenstand om ook een eerste hoofdvogel dit seizoen af te schieten.

Die boodschap heeft Belgisch kampioen Toon Aerts goed begrepen. Nota bene op zijn 26ste verjaardag neemt hij halverwege de cross de koppositie in en hij laat zich daarna de kaas niet meer van het brood eten.

Herbeleef de eerste seizoensoverwinning van Toon Aerts vanaf 14u30 op Proximus Sports 1.

20 oktober 2019: Wereldbekercross Bern (mannen)

Eind oktober staat reeds de derde Wereldbekercross van het seizoen op het programma, de eerste op Europese bodem. Na zijn forfait een dag eerder, start man-in-vorm Eli Iserbyt opnieuw als torenhoog favoriet.

De jonge West-Vlaming van Pauwels Sauzen-Bingoal neemt ook een blitzstart, maar kan niet meteen het verschil maken. Iserbyt wacht rustig zijn moment af en slaat iets voor half cross een definitieve kloof op weg naar een hattrick.

Herbeleef de derde opeenvolgende Wereldbekeroverwinning van Eli Iserbyt vanaf 15u40 op Proximus Sports 1.

27 oktober 2019: Superprestige Gavere (vrouwen)

De Nederlandse vrouwen zouden het volledige veldritseizoen domineren en de verzamelde tegenstand steevast naar huis fietsen. Zo ook op de Superprestigecross in Asper-Gavere op 27 oktober 2019.

De cross valt pas iets over halfweg in een definitieve plooi wanneer Yara Kastelijn een elitegroepje achter zich laat. Van leider in de Superprestige Sanne Cant is dan al lang geen sprake meer. Onze landgenote kent een complete offday en zal zich moeten tevredenstellen met een teleurstellende 14de plaats. Kastelijn laat dat echter niet aan haar hart komen en stoomt door naar de overwinning en de eerste plaats in de tussenstand.

Herbeleef de complete offday van Sanne Cant vanaf 17u01 op Proximus Sports 1.

16 november 2019: Wereldbekercross Tabor (mannen)

Midden november staat een klassieker in het wereldbekercircuit op het menu. In het Tsjechische Tabor nemen de mannen de start voor de vierde Wereldbekermanche van het seizoen, met voor het eerst ook Mathieu Van der Poel, die na een slopend wegseizoen de eerste drie Wereldbekermanches liet schieten.

Bovendien beschikt de Nederlandse alleskunner nog over een extra motivatie, want zijn grootvader Raymond Poulidor is afgelopen week overleden. Na twee inhaalraces vecht VDP in het slot een verbeten duel uit met Wereldbekerleider Eli Iserbyt. Uiteindelijk is het de 24-jarige Nederlander die in de laaste ronde het verschil maakt.

Herbeleef hoe Van der Poel zijn eerste Wereldbekercross van het seizoen op zijn palmares bijschrijft vanaf 19u op Proximus Sports 1.

24 november 2019: Wereldbekercross Koksijde (vrouwen)

Eind november staat de eerste Wereldbekercross op Belgische bodem op het menu. In het zand van Koksijde moeten we bij de vrouwen echter gewag maken van een waar Nederlands kampioenschap.

Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden, Yara Kastelijn en Lucinda Brand slaan al snel een kloof met de rest van het deelnemersveld. Uiteindelijk is de 21-jarige Alvarado de sluwste van het pak en boekt ze haar eerste Wereldbekerzege.

Herbeleef de eerste Wereldbekerzege van Alvarado vanaf 21u20 op Proximus Sports 1.

8 december 2019: Superprestige Zonhoven (mannen)

Begin december staat één van de hoogtepunten van het veldritseizoen op het programma. In de fameuze Kuil van Zonhoven geen Mathieu Van der Poel, dus ligt er opnieuw een kans voor de andere tenoren.

Belgisch kampioen Toon Aerts heeft dat goed begrepen en plaatst halverwege de wedstrijd een splijtende demarrage. Enkel Laurens Sweeck geeft niet af en keert terug tot in het wiel van Aerts. Een valpartij zal echter zijn kansen in rook doen opgaan.

Herbeleef de spannende wedstrijd in Zonhoven vanaf 22u35 op Proximus Sports 1.

19 januari 2020: Wereldbekercross Nommay (vrouwen)

Op 19 januari staat de voorlaatste manche van de Wereldbeker in het Franse Nommay op de agenda. De toeschouwers krijgen waar voor hun geld in een felbevochten cross.

Annemarie Worst en Ceylin Alvarado moeten tot de allerlaatste meters veterane Katie Compton in hun wiel dulden. In een spurt met drie zal beslecht worden wie er aan het langste eind mag trekken.

Herbeleef de spannende strijd in Nommay vanaf 23u45 op Proximus Sports 1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top