Uitgelicht: JPL Retro Day

Sport | Wegens het coronavirus zijn vrijwel alle grote sportevenementen wereldwijd uitgesteld of afgelast. In afwachting op betere tijden past Proximus Sports zijn programmering aan en biedt jou elke dag de kans om sportevenementen te herbeleven die hun plaats – groot of klein – in de geschiedenis opgeëist hebben. Vandaag buigen we ons over vijf markante wedstrijden die de Jupiler Pro League de voorbije jaren gekleurd hebben.

Club Brugge - Standard (22 april 2018)

Dé kraker van de vijfde speeldag in play-off I van seizoen 2017-2018 tussen de Brugse leider en Standard, dat zich met de hakken over de sloot bij de top zes voegde en nadien aan een steile opmars begon richting tweede plaats. De wedstrijd draaide uit op een doelpuntenfestival.

Blauw-zwart kwam op voorsprong dankzij vroege goals van Vormer en Wesley. Een ontketende Junior Edmilson bracht de bezoekers met een tweeklapper terug in de match, waarna Diaby het derde Brugse doelpunt scoortde. In een dol wedstrijdslot treft Club raak vanop de stip, om diep in blessuretijd nog de 4-4 te slikken via Mehdi Carcela.

Herbeleef deze partij vanaf 10u05 op Proximus Sports 1.

Standard - Genk (19 april 2019)

Racing Genk zat stevig in zijn leiderszadel en zag de titel al aan horizon verschijnen, wanneer de Limburgers het veld van Sclessin betraden op de vijfde speeldag in de play-off I van 2018-2019. De dodelijk efficiënte bezoekers speelden Standard van de mat. Na doelpunten van Bryan Heynen, Aly Samatta en goudhaantje Leandro Trossard lag de titeldroom binnen handbereik.

Herbeleef dit duel tussen Standard en Genk vanaf 12u op Proximus Sports 1.

Anderlecht - Club Brugge (4 april 2019)

Twee weken eerder slaagde Club Brugge erin om een lange vloek te doorbreken in het Astridpark. 21 jaar nadat ze er hun laatste overwinning vierden, boekten de Bruggelingen nog eens een zege in het hol van de leeuw. Na vroege treffers van Wesley en Dennis verslapte blauw-zwart in de tweede helft.

Paars-wit knokte zich terug in de match dankzij Gerkens en Trebel, maar verder dan een late aansluitingstreffer kwam de Brusselse aartsrivaal nooit. Danjuma had enkele minuten eerder een beslissende kloof geslagen met de 1-3 en bezorgde zijn club zo een historische overwinning. De driepunter hield eveneens de hoop op een podiumplaats in de eindfase levend.

Herbeleef deze spectaculaire topper vanaf 14u50 op Proximus Sports 1.

Club Brugge – AA Gent (17 mei 2015)

Het Gentse blok, onder de hoede van Hein Vanhaezebrouck, bleek in 2015 een geoliede machine die moeilijk te ontwrichten was. Op twee speeldagen van het einde gingen de Buffalo’s op bezoek bij hun historische rivaal en toenmalige leider voor wat een geladen Slag om Vlaanderen beloofde te worden.

Tot twee maal toe moesten de troepen van Michel Preud'homme achtervolgen. Twee treffers van Ruud Vormer wisten goals van Nielsen en Dejaegere uit. Maar La Gantoise liet zich niet temmen. Benito Raman gaf Club in de 87e minuut de doodsteek en bracht AA Gent zo nog dichter bij de felbegeerde landstitel

Herbeleef deze Slag om Vlaanderen vanaf 16u50 op Proximus Sports 1.

Standard - Anderlecht (28 januari 2018)

Standard was weggezakt naar de buik van het klassement toen de aartsvijand uit Anderlecht in de Vurige Stede neerstreek aan het jaarbegin van 2018. De Belgische clasico’s staan doorgaans garant voor spektakel, en dat was ook deze keer niet anders. De Rouches hesen zich op voorsprong via Orlando Sa, maar die vreugde was van korte duur: enkele minuten later zette Sofiane Hanni de gelijkmaker op het bord na een knappe collectieve aanval.

De ongrijpbare Algerijn zou een gesel blijken voor de Luikse defensie, die hem een hattrick gunde in de eerste helft. Tussendoor had Christian Luyindama gescoord voor de Rouches met een acrobatische omhaal. Diezelfde Congolese verdediger zou uiteindelijk nog een punt uit de brand slepen voor Sa Pinto en zijn manschappen.

Herbeleef deze clash vanaf 21u20 op Proximus Sports 1.