One day, one goal: Seedorf schiet Atleticodoel aan flarden

Sport | Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uitvoerig besproken wordt. Vandaag: de kanonskogel van Clarence Seedorf tegen de stadsrivalen van Atletico.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De wereldvermaarde jongerenwerking van Ajax heeft de voetbalwereld talloze voetbalgrootheden opgeleverd. Denken we maar aan Johan Cruijff, Patrick Kluivert of Frenkie De Jong. In 1992 maakt bij de Nederlandse topclub een nieuwe lichting talenten haar opwachting, met onder meer goaltjesdief Kluivert, pitbull Edgar Davids en de fijnbesnaarde middenvelder Clarence Seedorf.

'Il Professore', zoals Seedorf later in Italiaanse loondienst door het leven zal gaan, rijgt in zijn 22-jarige carrière de topclubs aaneen. Van Ajax over Real Madrid tot en met AC Milan. Na een Braziliaans avontuur bij Botafogo hangt de 37-jarige Seedorf in 2014 voorgoed zijn voetbalschoenen aan de haak. Op zijn erelijst prijken 4 eindoverwinningen in de Champions League - waardoor hij de eerste is die met 3 verschillende clubs de beker met de grote oren in ontvangst mag nemen - en 5 landstitels. De Nederlander met Surinaamse roots staat niet meteen gekend als een goaltjesdief, maar heeft met zijn fabuleuze treffer tegen Atletico Madrid toch meer dan zijn plaats in het lijstje met mooiste doelpunten aller tijden.

Raket schiet Atleticokooi aan flarden

Op de openingsspeeldag van de jaargang 1997-1998 staat meteen de Madrileense derby tussen Real en Atletico op het menu. De uittredende kampioen kan uitpakken met een kern waar menig topclub alleen maar van kan dromen. Toppers als Santiago Cañizares, Roberto Carlos, Raul en Davor Suker maken er de dienst uit. Net als Clarence Seedorf, die een jaar voordien voor zo'n 8,5 miljoen euro de overstap heeft gemaakt van het Italiaanse Sampdoria. Radomir Antic kan op zijn beurt een beroep doen op de diensten van onder meer de debuterende Christian Vieri.

Na een kwartier spelen brengt Juninho Paulista Los Colchoneros op voorsprong. De Koninklijke kan het zich niet permitteren om met een valse noot aan het nieuwe seizoen te beginnen, maar lijkt maar geen gaatje te vinden in de verdedigende afweer. Dus dan maar van ver proberen denkt Clarence Seedorf. In de 75ste minuut speelt linksachter Roberto Carlos de bal in naar een volledig vrijstaande Seedorf. De Nederlandse balvirtuoos tikt de bal voor zich uit en, net wanneer iedereen een voorzet verwacht, legt hij vanop zo'n 40 meter volledig vrij aan. Een langeafstandsraket zeilt over alles en iedereen, met inbegrip van een hulpeloze José Francisco Molina, heen en eindigt net onder de dwarsligger. Meteen staat ook de eindstand op het bord. De talrijke opgedaagde supporters zijn net getuige geweest van het mooiste doelpunt dat ooit in een Madrileense derby werd vertoond.

Op het einde van het seizoen zouden Los Blancos er niet in slagen om hun titel te verlengen, maar als troostprijs mogen ze wel een nieuwe Champions League in de kast bijzetten, de eerste sinds 1966.

Geboorte eerste zoon

Afgaand op de viering, vormde de geboorte van zijn zoon misschien wel de inspiratie voor de kanonskogel. In een interview met FourFourTwo blikt Seedorf 15 jaar na datum terug op zijn iconisch doelpunt. "Voor mijn fans is deze raket zeker en vast het mooiste doelpunt dat ik ooit heb gescoord. Maar ook op emotioneel vlak was het fantastisch, want de dag ervoor zag mijn eerste zoon het levenslicht. 's Ochtends arriveerde ik opnieuw in Spanje, ik lunchte, nam wat rust en scoorde dat fantastisch doelpunt in de derby."

Het doelpunt legde de 87-voudige Nederlandse international alvast geen windeieren, want het leverde hem ... 250 flessen wijn op. Misschien heeft hij er nog wel enkele in zijn wijnkelder liggen, want Seedorf staat te boek als geheelonthouder...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top