Het lexicon van de film- en televisiewereld: remake versus reboot

Series | Dolittle, Dune, West Side Story, Mulan, … We worden ook dit jaar weer overspoeld door originele serie- en filmideeën die een tweede, derde of zelfs vierde leven krijgen op het witte doek, telkens in een herwerkte versie. Termen als reboot en remake worden niet zelden door elkaar gehaald, maar wat is nu het onderscheid?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is een beproefde formule in Hollywood: kaskrakers vanonder het stof halen om er opnieuw zoveel mogelijk geld uit te slaan. De bonzen van Tinseltown denken met de regelmaat van de klok en dollartekens in hun ogen terug aan de jackpot van weleer, om een afgerond verhaal vervolgens weer tot leven te wekken.
 
Een vast, welomlijnd verhaal nieuw leven inblazen: dat is beknopt wat een remake doet. Het gebruikt daarbij dezelfde personages en dezelfde plotwendingen als het origineel. Een goede remake blijft trouw aan het origineel door de kernelementen van het verhaal te behouden en ze in een nieuw kader te plaatsen. Zo kan de tijdsperiode, context, invalshoek, het decor of zelfs de vertelstructuur variëren, zolang er niet gemorreld wordt aan de basis. De aankleding van het verhaal is onderworpen aan creatieve vrijheden, maar het skelet blijft behouden.

Ben-Hur (1959)

Ben-Hur
, het historisch drama uit 1959, is met zijn elf Oscars wellicht de meest succesvolle verfilming van de roman van Lew Wallace; Ben-Hur: A Tale of the Christ. De oerklassieker lag sinds zijn verschijning in 1880 aan de grondslag van vier langspeelfilms, een miniserie, een kortfilm en twee theatervoorstellingen. Telkens werd dezelfde plot in een nieuw jasje gegoten: het schoolvoorbeeld van een remake.

The Magnificent 7 (1960)
 
De western uit 1960 van regisseur John Sturges was een remake van de Japanse film ‘De Zeven Samoerai’, die zes jaar eerder verschenen was. De epische vertelling speelde zich af in 1586, tijdens de woelige Sengoku-periode in Japan, gekenmerkt door binnenlandse crises, oorlogen en sociale chaos. De film focust op enkele boeren die fiere Samoerai-krijgers inhuren om hun gewassen te beschermen tegen dieven.
 
In de remake van Sturges werd de plot geteleporteerd naar een Mexicaans-Amerikaans decor. Daarin gaat een Mexicaans dorp gebukt onder de plunderingen van een roversbende en wordt de hulp van revolverhelden ingeroepen.
 
Een nieuwe remake met dezelfde titel verscheen in 2016. Daarin kloppen wanhopige dorpsbewoners aan bij zeven vogelvrij verklaarde premiejagers, gokkers, en huurlingen, vertolkt door o.a. Denzel Washington, Chris Pratt en Ethan Hawke.

Reboot

Een reboot, van zijn kant, vist elementen uit het origineel op en giet ze in een nieuw verhaal. Het is een herstart van een specifiek personage, concept of element uit het oude bronmateriaal, zonder daarbij noodzakelijk dezelfde verhaallijnen te volgen. Zo is Batman al tachtig jaar een gekend personage, maar verschenen er doorheen de decennia allerhande films en series waarin de superheld nieuwe avonturen beleefde.
 
De plot van reboots hoeft niet noodzakelijk aan het bronmateriaal of andere reboots van dezelfde bron gelinkt te zijn, maar het kan wel. Zo is Star Trek uit 2009 een zogenaamde softe reboot van de franchise: door het tijdreizen van Spock Prime worden bruggen geslagen naar de oudere versie.
 
Een harde reboot staat dan weer volledig op zichzelf. Zo verwijst Batman Begins (2005) niet naar de Batmannen van Tim Burton of Joel Schumacher: de film van Christopher Nolan is het begin van een nieuw, apart hoofdstuk in de franchise.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top