One day, one goal: Ryan Giggs dribbelt Arsenal uit de FA Cup

FA Cup | Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uitvoerig besproken wordt. Vandaag: Manchester United-icoon Ryan Giggs scoort het mooiste doelpunt in de clubgeschiedenis.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Vandaag exact 21 jaar en 1 week geleden scoorde de Welshe winger Ryan Giggs in de replay van de halve finale van de FA Cup een fabuleus doelpunt tegen het Arsenal van Arsène Wenger. Het doelpunt zou de geschiedenisboeken ingaan als het mooiste doelpunt uit de rijke geschiedenis van de Red Devils.

In het seizoen 1998-1999 presteerden zowel United als Arsenal op de top van hun kunnen. Beide ploegen streden tot de eindmeet voor de kampioenschapstitel en ook in de FA Cup kwamen de kemphanen elkaar in de halve finales tegen. Op neutraal terrein, in het Villa Park, hielden de twee topteams elkaar aanvankelijk in evenwicht. Een telleurstellende pot voetbal eindigde in een scoreloos gelijkspel.

Giggs dribbelt Arsenal-defensie op een hoopje

Vier dagen later, op 14 april 1999, stond de replay op het programma. David Beckham, Ryan Giggs en Paul Scholes tegenover Dennis Bergkamp, Patrick Vieira en Nicolas Anelka. En deze keer zou de partij wel bol staan van het spektakel. Volgens scheidsrechter van dienst David Elleray was het zelfs een van de mooiste wedstrijden die ooit op Engelse velden werd afgewerkt.

Na het openingsdoelpunt van Becks lijkt United alles in handen te hebben, maar wanneer Bergkamp de gelijkmaker 20 minuten voor tijd lukt, kantelt de partij. Zeker wanneer Roy Keane met een tweede gele kaart van het veld wordt gestuurd. In de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd krijgt opnieuw Bergkamp de kans om de finaleplaats van de Gunners veilig te stellen. Vanop de penaltystip mag hij aanleggen, maar hij mist. Tijd voor verlengingen!

In de extra tijd komt United amper onder de druk van Arsenal uit. Tot Ryan Giggs, United-icoon bij uitstek, zijn moment gekomen voelt. Op de eigen helft onderschept hij een laterale pass van Patrick Vieira en trekt zich op gang. Hij glijdt voorbij zijn tegenstanders als waren het dummies: eerst Patrick Vieira, daarna Lee Dixon (2 x), Tony Adams en in laatste instantie Martin Keown staan erbij en kijken ernaar.

Oog in oog met David Seaman vuurt de Welshman, die zijn hele carrière lang de Red Devils trouw zal blijven, een kanonskogel af met die magische linker van hem: 1-2 en boeken toe voor de Gunners. Een uitzinninge Giggs ontbloot zijn bast en loopt in euforie het halve terrein over.

Puur op instinct

21 jaar na datum gaat het doelpunt nog vlot over de tongen van de Engelse voetbalfans. In een interview met de Daily Mail liet het clubicoon van United nog eens zijn licht schijnen op zijn magische avond in Villa Park.

"Ik kwam van de bank en beleefde aanvankelijk een nachtmerrie. Ik gaf de bal een paar keer weg, dus nam ik mezelf voor om de volgende keer voor de dribbel te gaan", begint Giggs zijn betoog. "We waren nog maar met 10, dus ik begon puur op instinct met de bal tegenstrevers voorbij te lopen. Plots was ik in de zestien en dus besloot ik maar te schieten."

Het doelpunt betekende de kwalificatie voor de finale, waar later Newcastle verslagen zou worden. Datzelfde seizoen mochten de Mancunians ook een nieuwe Premier League-trofee en de Champions League in hun prijzenkast bijzetten. Tot op heden nog steeds het meest succesvolle seizoen in de geschiedenis van de Red Devils.

Herbeleef hieronder de fabuleuze slalom van Ryan Giggs:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top