On this day: Standard pakt eerste titel sinds 1983

Jupiler Pro League | Je eerste titel pakken in 25 jaar, het doet wat met een mens. Dag op dag 12 jaar geleden mocht Standard zijn negende landstitel vieren. Het was dan al van 1983 geleden dat de Rouches zich tot beste ploeg in België hadden gekroond.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2008 was er nog geen sprake van play-offs. Na 34 reguliere speeldagen zou het definitieve klassement gekend zijn. Zo lang hoefden we niet te wachten om de kampioen te kennen. Op speeldag 31, drie speeldagen voor het einde, kroonde Standard zich tot kampioen.

Het stond die zondagavond in de sterren geschreven dat Standard na 25 jaar wachten nog eens een titel moest pakken. Aanvoerder Steven Defour had eerder al de Gouden Schoen gewonnen en kreeg zijn prijs voor de ogen van het eigen publiek die dag uitgereikt van de gewezen Franse sterspeler Zinédine Zidane. Het was dan nog wachten op de landstitel.

Luiks volksfeest

Die zou er bijna twee uur later aankomen, want de Luikenaars wonnen met 2-0 van aartsrivaal en eerste achtervolger Anderlecht. De beide goals vielen in de tweede helft op naam van Dieumerci Mbobani. Na de zege kon de jonge ploeg van Michel Preud’homme, met onder meer Dante, Oguchi Onyewu, Steven Defour, Marouane Fellaini, Axel Witsel, Dieumerci Mbokani en Milan Jovanovic, niet meer bijgebeend worden.

Sclessin ontplofte bij het laatste fluitsignaal uit zijn voegen. Decennialang wachten op die felbegeerde titel bracht veel emotie naar boven bij de fans van de Rouches. De vorige keer dat Standard de titel mocht vieren, dateerde dan al van 1983 toen Raymond Goethals trainer was in Luik. Het seizoen daarvoor had 'de Tovenaar' Standard overigens ook al de kampioenstitel bezorgd. De andere titels pakte Standard in 1958 (onder André Riou), 1961 (onder Geza Kalocsai), 1963 (onder Gusti Jordan), 1969, 1970 en 1971 (steeds onder René Hauss).

Donkere periode sinds midden jaren 80

Dat Standard na die titel in 1983 zo lang moest wachten op een nieuwe hoofdprijs, kwam door de affaire-Bellemans. Onderzoeksrechter Guy Bellemans kon in 1984 tijdens zijn onderzoek naar zwart geld in het Belgische voetbal bewijzen dat de spelers van Standard in mei 1982 hun winstpremie hadden afgestaan aan hun collega's van Waterschei. In ruil gingen de Limburgers in de competitie niet voluit tegen Standard en konden de Rouches de zege én de titel pakken. Heel wat belangrijke spelers van Standard, zoals Gerets, Tahamata en Preud'homme, werden net als trainer Goethals geschorst voor hun aandeel in de zaak.

Ook voor de club Standard bleek de omkoopzaak zwaar om dragen. Het duurde jaren voor de Rouches opnieuw een rol van betekenis zouden spelen aan de top van het Belgische voetbal. Pas in de jaren 90 deed Standard weer volop mee voor de titel. Zowel in 1993 (onder Arie Haan) als in 1995 (onder Robert Waseige) eindigde Standard tweede. Na drie derde plaatsen in 2001, 2004 en 2005 werd Standard ook in 2006 runner-up.

Tweede titel op een rij in 2009

Het seizoen 2007-2008 werd overigens een grand cru voor Standard. Zo werd niet enkel Defour met de Gouden Schoen in de bloemetjes gezet. Jovanovic werd uitgeroepen tot Profvoetballer van het Jaar, Preud’homme werd Trainer van het Jaar, Witsel claimde de titel Jonge Profvoetballer van het Jaar en Fellaini tot slot won de Ebbenhouten Schoen.

Het jaar erop mocht er aan de boorden van de Maas opnieuw gefeest worden. Deze keer onder de vleugels van coach Laszlo Bölöni werd Standard voor het tweede jaar op rij kampioen, na testmatchen tegen Anderlecht. Het is tot nu toe de laatste landstitel ooit voor de Rouches. In 2011, 2016 en 2018 werden met de Beker van België de laatste successen geboekt.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top