Wielerjargon: puncher

Eens te meer staat ons een weekend zonder wielrennen te wachten. Om het leed van de wielerfan toch enigszins te verzachten, zoomen we in onze wekelijkse rubriek over het wielerjargon in op een term die bij wielerfans het hart net dat tikkeltje sneller doet slaan. Deze week richten we, nu de Amstel Gold Race niet kan doorgaan zondag, onze blik op de punchers.

Geen 55e editie van de Amstel Gold Race aanstaande zondag. Het coronavirus heeft er helaas anders over beslist. Met deze klassieker over de Nederlands-Limburgse wegen trekken we na de kasseiklassiekers telkens een nieuw blik aan renners open. Want met de Amstel Gold Race komen de punchers aan bod.

Een puncher is een renner die een sterke eindsprint of krachtige jump op een korte steile klim in petto heeft. Explosiviteit en het vermogen om korte, maar krachtige inspanningen te herhalen zijn twee belangrijke kenmerken die een puncher typeren. De Ardense klassiekers, waar de parcoursen vol liggen met heuvels, zijn spek naar de bek van dit soort renners.

Grote liefde tussen Gilbert en de Cauberg

De Cauberg in Valkenburg was tot enkele jaren geleden de scherprechter in de Amstel Gold Race. Deze steile heuvel brengt zoete herinneringen naar boven bij Philippe Gilbert, misschien wel de beste Belgische puncher aller tijden. Phil zou in zijn carrière vier keer de Amstel Gold Race winnen, de eerste keer in 2010.

Zijn hartstochtelijke romance met de Cauberg kent ook een liefdevol einde buiten de Amstel Gold Race. Zo vond het wereldkampioenschap van 2012 plaats in Valkenburg. De koers werd zoals verwacht beslist op de Cauberg, de laatste beklimming van de dag. Niemand die toen een ontketende Gilbert kon volgen. Gilbert is hiermee voorlopig de laatste Belg die ooit de regenboogtrui mocht aantrekken.

King Julian

Vandaag heeft het wielerpeloton een nieuwe koning onder de punchers. Met onder meer een zege in de Waalse Pijl was de Fransman Julian Alaphillipe een van de protagonisten van het vorige wielerseizoen.

Alaphilippe heeft zonder enige twijfel de voorbije jaren de kroon van beste puncher overgenomen van de Spanjaard Alejandro Valverde. Beide renners wonnen vreemd genoeg nog nooit de Amstel Gold Race, maar in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik was het wel al raak. Valverde won tussen 2014 en 2017 onafgebroken de Waalse Pijl en pakte in de jaren 2015 en 2017 de dubbel door tevens La Doyenne te winnen. Maar sinds 2018 heeft hij de fakkel in de Waalse Pijl moeten doorgeven aan Alaphillipe.

Of Alaphilippe de komende jaren concurrentie mag verwachten vanuit Nederlandse hoek, valt af te wachten. Alleszins ging de eindzege vorig jaar in de Amstel Gold Race naar ene Mathieu van der Poel na een heroïsche comeback.

Wielersport

Bekijk alles
Top