On this day: Derby der Lage Landen staat voor de 100ste keer op het programma

Sport | België - Nederland, is er een voetbalinterland die ons Belgenland meer kan begeesteren? Vandaag exact 54 jaar geleden stond de 100ste editie van de Derby der Lage Landen op het programma. En er zouden er nog velen volgen.

De wedstrijd tussen België en Nederland is een van de klassiekers in het interlandvoetbal. Enkel Argentinië - Uruguay en Hongarije - Oostenrijk stonden al vaker op het menu.

Voor de allereerste derby tussen de Rode Duivels en Oranje en tevens de allereerste interland van het Nederlandse elftal dienen we terug te keren naar 30 april 1905. In de Hel van Deurne staat na negentig minuten voetbal nog steeds 1-1 op het scorebord. In de verlengingen ontbindt de Nederlandse aanvalsleider Eddy de Neve echter zijn duivels en bezegelt dankzij een hattrick het lot van de Belgen - de Neve scoorde zo 4 keer in dezelfde wedstrijd, want ook in de reguliere speeltijd had hij reeds de weg naar doel gevonden.

Het begin van een haast jaarlijks burentreffen, dat ondertussen reeds 127 keer plaatsvond. Daarvan trokken onze noorderburen 55 keer aan het langste eind, tegenover 41 zeges voor de Rode Duivels. 31 keer kwam er geen winnaar uit de bus.

Nederland wint jubileumeditie

Voor 65.000 toeschouwers in een tot de nok gevulde Kuip nemen Nederland en België het op zondagnamiddag 17 april 1966 voor de honderste maal tegen elkaar op. Het debuut van Raymond Goethals, die tien jaar aan het roer zal staan bij de Rode Duivels, zal echter ietwat in mineur verlopen.

Al na 9 minuten brengt PSV-spits Willy van der Kuijlen Oranje op voorsprong. Na 30 minuten kijken Georges Heylens, Jean Plaskie en Jef Jurion al tegen een 2-0 achterstand aan, nadat ook Piet Keizer de weg naar doel vindt.

In de tweede helft kunnen de Belgen geen comeback bewerkstelligen. Bennie Muller prikt er nog eentje bij voor Oranje, terwijl Lucien Spronck een late eerredder lukt voor de Rode Duivels.

De eerste overwinning voor Nederland in zeven onderlinge duels is een feit.

'Daar is 'm, daar is 'm'

Gelukkig voor de Belgen zullen ze later ook goede herinneringen overhouden aan de Kuip. Op 20 november 1985, in de terugwedstrijd voor de barragewedstrijden voor kwalificatie voor het WK in Mexico, kijken Nederland en België elkaar opnieuw in de ogen. Na de 1-0 overwinning uit de heenwedstrijd, staan de Rode Duivels 2-0 in het krijt.

Tot Georges Grün vijf minuten voor tijd België naar het delirium kopt en commentator Rik De Saedeleer de legendarische woorden ontlokt: "Daar is 'm! Daar is 'm! Ik weet zelfs niet wie het is, maar we zijn alweer op weg naar Mexico!" België zal op dat WK een prachtig parcours afleggen en uiteindelijk met een knappe vierde plaats huiswaarts keren - een prestatie die slechts in 2018 verbeterd wordt door de 'Gouden Generatie'.

De Derby der Lage Landen draaide in het verleden ook al uit op een waar doelpuntenfestival. Denken we bijvoorbeeld aan de 9-1 afstraffing in 1959, of de fameuze 6-7 overwinning in 1951. De aanloop naar het EK 2002, dat door beide landen werd georganiseerd, zou opnieuw een doelpuntenrijke wedstrijd opleveren. Een hattrick van Patrick Kluivert en twee rozen van Edgar Davids volstaan niet voor Oranje om met de overwinning aan de haal te gaan. Daar steken Branko Strupar (2), Bart Goor, Marc Wilmots en Emile Mpenza een stokje voor. De knotsgekke pot voetbal eindigt uiteindelijk op 5-5.

Voor de laatste overwinning van de Rode Duivels moeten we terugkeren naar 15 augustus 2012, misschien wel de echte start van de Gouden Generatie. In het Koning Boudewijnstadion wordt Nederland in de slotfase overlopen door de Belgen. Dries Mertens, Romelu Lukaku en Jan Vertonghen sturen de troepen van bondscoach Louis Van Gaal met lege handen terug naar Amsterdam.

De voorlopig laatste Derby der Lage Landen eindigde op 16 oktober 2018 op een 1-1 gelijkspel. Het is al uitkijken naar het volgend treffen!