Wat je nog niet wist over Emma Watson

Films | Emma Watson blaast vandaag dertig kaarsjes uit. Bijna twee decennia na haar eerste stapjes in de filmwereld met haar rol in de ‘Harry Potter’-saga, is de Britse actrice er eindelijk in geslaagd om de vloek van Hermelien Griffel, waarmee iedereen haar associeert, van zich af te schudden en zich op te werpen als de vaandeldraagster van het feminisme.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toch zal Emma Watson voor eeuwig vereenzelvigd worden met Hermelien Griffel, de hartsvriendin van Harry Potter en Ron Wemel in de tovenaarsreeks van de hand van J.K. Rowling. Vanaf haar elfde nam ze die filmrol met verve voor haar rekening. De vlijtige modelleerlinge was meermaals de reddende engel van haar boezemvrienden, die keer op keer in gevaarlijke situaties verzeild geraakten op Zweinstein.
 
Toch zal Watson zich haar filmdebuut heugen omwille van een ander, persoonlijk detail dat haar zoveel jaren later nog steeds met afschuw vervulde: “Als ik de beelden terugzie van de eerste Harry Potter, valt mij onmiddellijk mijn lelijk kapsel op”, vertelde de geboren Parisienne, die later opgroeide in Oxfordshire, in 2015 aan Vogue Italia. Op het einde van de filmreeks twijfelde ze dan ook niet om haar lange lokken in te ruilen voor een korte, frisse snit.

Geëngageerd vrijgezel

In december 2019 mijmerde Watson over haar liefdesleven in de Britse editie van Vogue. “Eerder dan het woord ‘vrijgezel’ te gebruiken, beschouw ik mijn situatie als een ‘autopartenariaat’”, zo legde ze uit. Ze bekende dat het haar enige tijd gekost had om die status te aanvaarden, maar liet vervolgens weten zich gelukkig te voelen in haar vrijgezellenbestaan. Tot op de dag van vandaag is het liefdesleven van de nieuwbakken dertiger gehuld in een waas van mysterie.
 
Een onderwerp dat haar na aan het hart ligt, zijn vrouwenrechten. Als Goodwill Ambassadrice voor de Verenigde Naties gaf Watson in 2016 een scherpe speech over de gelijkheid binnen de universiteitsmuren. “Veiligheid voor vrouwen waar ook ter wereld is een recht, geen privilege”, proclameerde ze, verwijzend naar het bagatelliseren van seksueel geweld en de verplichting om een zekere mate van veiligheid in te stellen voor vrouwen op universiteiten.
 
Toen ze in 2014 zelf een diploma nastreefde aan de prestigieuze Brown-universiteit stond haar filmcarrière op een lager pitje. Ook wou ze een afstand bewaren met de wereld van glitter, glamour en celebrity’s, waarin ze zich nooit thuis voelde.  

Watson breekt met haar imago op het witte doek

Om terug te komen op haar filmcarrière: Watson heeft al snel afstand genomen van haar personage Hermelien. In de dramakomedie ‘The Bling Ring’, onder regie van Sofia Coppola, ruilde ze haar tovenaarsplunje in voor een dieveggepak. “Mijn personage vertegenwoordigde alles wat ik verafschuw bij mensen. Hij is oppervlakkig, materialistisch, ijdel en amoreel”, verklaarde ze in 2013 aan GQ.
 
Vijf jaar na ‘The Perks of Being a Wallflower’ maakte Watson indruk in de herwerking van de Disney-klassieker ‘Beauty and the Beast’. De kaskraker leerde het grote publiek een ander facet van de actrice kennen. In de kolommen van Metropolitan sprak Watson over haar grootste spijt: het niet beheersen van de Franse taal, terwijl ze in de stad van de liefde geboren is. Maar de Franse natie mag hoop koesteren: “Elk Nieuwjaar heb ik hetzelfde voornemen: zo snel mogelijk vlot Frans leren spreken”, vertelde ze in het blad van Eurostar.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top