On this day: Victor Campenaerts verpulvert het werelduurrecord

16 april 2019 staat met vet aangestipt in het lijstje met verbluffende Belgische wielerprestaties. In het Mexicaanse Aguascalientes haspelt de 27-jarige Victor Campenaerts 221 rondjes af voor een totale afstand van 55,089 kilometer. Zijn plaatsje in de geschiedenisboeken is meteen gegarandeerd.

Het werelduurrecord werd jaren lang gezien als het lelijke broertje in de mondiale wielersport. Pas in 2000 kent de discipline een revival, wanneer de Britse pistespecialist Chris Boardman het 28 jaar oude record van Eddy Merckx van de tabellen fietst. In recente jaren neemt de interesse voor het record hand over hand toe, wat resulteert in 5 verbeteringen in 2 jaar. Voorlopig laatste in dat rijtje was Sir Bradley Wiggins, die in 2015 als deel van zijn afscheidstournee het werelduurrecord op zijn naam brengt. Voor de talloze opgekomen fans in het Londense Lee Valley VeloPark brengt hij de te kloppen afstand op 54,526 kilometer.

Vier jaar later, in 2019, zet Belgisch hardrijder Victor Campenaerts echter zijn zinnen op deze zware discipline. De tweevoudige Belgische en Europese kampioen tijdrijden legt zich gedurende een half jaar toe op de prestatie die zijn naam zal maken of zal kraken.

Door de mythische muur van 55 kilometer

Vocsnor stippelt een meticuleuze voorbereiding uit om in ideale omstandigheden zijn poging in het Mexicaanse Aguascalientes te laten plaatsvinden. Na een hoogtestage van twee maanden in Namibië, trekt de vriend van zwemster Fanny Lecluyse ruim op voorhand naar Mexico, om er te wennen aan de ijle hoogte en hitte.

In tegenstelling tot Wiggins, die zijn poging quasi op zeeniveau afhaspelde, opteert Campi voor de 1878 meter hoge piste van de Velodromo Bicentenario, gelegen aan de Avenida Heroico - what's in a name.

Op dinsdag 16 april klokslag 11u is het dan zover. Campenaerts trekt zich op gang voor een eenzaam uurtje rondjes afhaspelen. De hardrijder pur sang gaat voortvarend van start en neemt al snel een voorsprong op Wiggins. Een klein dipje tegen het einde van het uur niet te na gesproken, volhardt de koppige tijdrijder in de verzuring en perst er zelfs nog een heuse eindspurt uit. Uiteindelijk stopt de klok na 55,089 kilometer, waarmee Vocsnor de eerste wordt die de magische kaap van de 55 kilometer doorbreekt. Als vierde Belg ooit krijgt hij het werelduurrecord in handen.

Voor de volledigheid dienen we wel nog aan te stippen dat Tony Rominger en Chris Boardman beiden een nog grotere afstand aflegden tijdens hun respectievelijke wereldrecordpogingen, maar ze maakten daarbij gebruik van een fiets die later door de UCI verboden werd.

"Stig, we gaan pannenkoeken eten"

Na zijn verbluffende prestatie richt de Antwerpenaar zijn eerste woorden aan zijn zwaar gevallen voormalige teamgenoot Stig Broeckx. "Stig, we gaan pannenkoeken eten", klinkt het emotioneel.

Het echte besef van zijn prestatie sijpelt daarna pas door. "Dit is absoluut een hoogtepunt in mijn carrière en zal misschien ook altijd het hoogtepunt blijven", verklaart hij tegenover Sporza.

De rest van 2019 zou wat in duigen vallen voor de bronzen medaillewinnaar van het WK in Innsbruck, maar die verbluffende prestatie op die 16de april 2019 nemen ze hem alvast nooit meer af.

Wielersport

Bekijk alles
Top